Slik unngår de å bli klådd på

T-banevogner kun for kvinner var løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet.no): Om du er mann og går på bakerste vogn i t-banesettet i rushtiden i Tokyo, da har du gått feil. Vognene og plattformen er merket med rosa plakater som tydelig forteller at denne vognen bare er for kvinner.

Grunnen til det er den store mengden seksuell trakassering mot kvinner på t-banen i Tokyo.

T-banesystemet i Tokyo er kjent for sin effektivitet, men i rushtiden er det ofte tettpakket med mennesker på vei til og fra jobb. Det er da de fleste overgrepene skjer, og mange kvinner er redde for å si fra.

- Mange kvinner tror det er skamfullt å rope om hjelp, sier Mihoko Ejiir, professor ved Tsuda College of Women til ABC News.

Problemet er ikke ukjent i landet. For noen år siden laget arbeidsdepartementet en opplysningsvideo som satte fokus på problemet. Få mennesker så den og få endret atferd.

I Japan er mennene som tafser, lener seg, gnir seg og har hendene steder de absolutt ikke burde, kjent som «Chikan».

En spørreundersøkelse fra 2005 viste at 64 prosent av kvinner mellom 20 og 30 år hadde blitt befølt på t-banen, på toget eller på stasjonene i Tokyo. Samme år mottok politiet 2201 anmeldelser av seksuelle overgrep på t-banen. 1897 av overgriperne ble arrestert. Det er en firedobling av antall siden 1996.

Miyumi Hirumo er advokat og vant den første rettsaken om seksuell trakassering i Japans historie, men mistet jobben i prosessen.

EGEN VOGN: På grunn av tettpakkede t-banevogner og en uheldig befølingskultur i Japan, har kvinnene fått sine egne vogner på t-banen i Tokyo. Foto: Øistein Norum Monsen
EGEN VOGN: På grunn av tettpakkede t-banevogner og en uheldig befølingskultur i Japan, har kvinnene fått sine egne vogner på t-banen i Tokyo. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det vil ta 100 år å endre japanske menn, sier Miyumi Hirumo.

Men ordningen med egne t-banevogner for kvinner går ikke helt smertefritt. Det er misnøye å spore, spesielt i rushtiden da menn står som pakkede sardiner og kvinnene kan reise komfortabelt.

En uventet reaksjon fra mange menn er at de foretrekker den segregerte ordningen. Nye lover kan gi opptil syv års fengsel dersom du blir dømt for seksuell trakassering. Det er 80 millioner mobiltelefonbrukere i Japan og flere av de arresterte har blitt dømt etter å ha blitt filmet med videokameraet på mobiltelefonen

Mobilbruken også har en bakside, ettersom «Chikan» selv bruker dem til å ta bilde av de kvinnelig passasjerene.

Slik unngår de å bli klådd på
WOMEN ONLY: Vognene er tydelig merket med rosa skilt.
REISER KOMFORTABELT: I rushtiden er resten av vognsettet tettpakket, men i kvinnevogna er det god plass.