DATAMYSTERIET

Slik unngår du å bli lurt

Norske nettbrukere lures til å gi fra seg kontaktinformasjon på falske nettsider. Med noen enkle grep kan du se hvilke du bør holde deg langt unna.

NETTSVINDEL: Så lett er det å gå i limfella etter det du tror er et Google-søk. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har gjennom flere saker kartlagt hvordan nettpirater i flere måneder har angrepet og stjålet innhold fra de fleste av Norges største aviser, offentlige nettsteder som Statens Vegvesen og Fylkesmannen.no og utenlandske nettsteder som BBC.

Nettsidene viser annonser som nettbrukerne ikke klarer å komme seg bort fra om de ikke lukker nettleseren. Disse er gjerne utformet som «konkurranser» som lokker med at du eksempelvis kan vinne en smarttelefon. Disse konkurransene blir brukt til å lure folk til å gi fra seg kontaktinformasjon, som selges videre til norske og internasjonale selskaper.

En eventuell deltakelse utløser i flere av tilfellene at du melder deg opp til et abonnement der du trekkes for et beløp hver måned. Begge deler kommer fram i «den lille skriften».

Mange klager

Juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt en rekke klager fra forbrukere mot nettmarkedsføringsselskaper, falske annonser og «konkurranser». Han sier en lovendring i fjor tvang nettmarkedsføringsselskapene til å endre framgangsmåte i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer