Slik unngår du arvekrangel

Gammelt grums og tidligere krangler kommer ofte til overflaten når arven skal fordeles - og det er de rikeste som krangler mest. Her er rådene for hvordan du skal komme deg gjennom arveoppgjøret uten å skape bitterhet i søskenflokken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Du kjenner ikke familien din før du har vært gjennom et arveoppgjør», heter det. - Det er dessverre mye sant i det gamle ordtaket, sier advokat Jens-Ove Hagen, som i sytten år har hjulpet folk med arveoppgjør. Uansett hvor gode venner man er på forhånd, vil arveoppgjøret ofte blitt litt ubehagelig. Det er mye følelser i lufta, og det er spesielt sårt hvis man føler seg «snytt» av sine aller nærmeste.

- Mange sitter igjen med en bitter smak når arven er fordelt. Den må man forsøke å svelge slik at man kommer seg videre. Det lønner seg å være litt romslig, sier Hagen.

Mer irritable

Psykolog Atle Dyregrov mener det er en kombinasjon av flere ting som gjør at arveoppgjør ofte ender i krangel.

- Arvingene har akkurat mistet en de er glad i, og er mer irritable enn vanlig. For utenforstående kan det se ut som folk krangler om småting, men for arvingene er det knyttet mange minner til de forskjellige tingene. Derfor blir de mye verd for arvingen, sier Dyregrov. Vonde minner fra fortida kan også dukke opp igjen i en slik følelsesladd situasjon.

Hytter og landsteder er den vanligste kilden til konflikt. 40 prosent av alle hyttene her i landet er arvet. Som regel har alle ungene gode minner knyttet til stedet og ønsker derfor å overta det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer