Slik unngår du brann i jula

Desember er høysessong for branner i hjemmet. Hvordan du unngår katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vanligste brannårsakene, som er knyttet til matlaging, elektriske anlegg og åpen flamme øker i julemåneden. Desember er, ifølge Norsk brannvernforening, årets klart verste brannmåned. Faktisk brenner 50 prosent flere boliger i desember enn ellers i året.

50 - 70 personer dør hvert år som følge av brann og flere tusen påføres forbrenningskader. Men det er mulig å beholde kosen, og sikkerheten.

Matlaging og raketter

Det første og enkleste du kan gjøre er å sjekke brann sikkerheten hjemme. Det kan gjøres ved å følge følge anbefalt fremgangsmåte.

Med mye matlaging og åpen flamme i julefeiringen er det ekstra viktig å skifte batteri i røykvarsleren. Den redder flere liv hvert år i Norge. Og statistikk viser at hele 25 prosent av de omkomne i boligbranner de fem siste årene ikke hadde røykvarsler eller at den ikke fungerte.

Norsk brannvernforening har en brosjyre for en trygg julefeiring liggende på nettet. Den gir en og gjenommgang av julens utfordringer.

Men når vi har kommet oss trygt gjennom jula uten ulykker så står nyttårsaften for tur. Ifølge tidsskriftet Brann og sikkerhet førte fjorårets nyttårsfeiring at 153 personer ble skadet. De fleste med overfladiske brannsår, mindre kutt og øyeskader, men det ble også registrert mange alvorlige øyeskader som fører til blindhet. Flere som fikk sterke forbrenningsskader, ødelagte hender og fingrer.

Dette har ført til at Justisdepartementet foreslår å vurdere stans i salget av nyttårsraketter i klasse II og III til privatpersoner.Men om en knapp måned er det full fres, som tidligere år. Da kan det være lurt å ha tenkt gjennom hvordan man ivaretar sikkerheten best mulig. Også her finnes det råd å få

Slik unngår du brann i jula

Eelektriske annlegg, slik som juletrebelysning og kjøkkenmaskiner, skaper hvert år flere branner. Derfor er det viktig å ha orden på det elektriske, og å trekke ut støpselet når småapparater, særlig kaffetraktere, ikke er i bruk Skjøteledninger som er seriekoblet kan overbelaste deler av nettet i huset. Sjekk om ditt hjem er elsikkert.

Brannårsaker

Det er ikke påsatte branner, men vår egen omgang med bar ild, som sørger for de fleste branner i hus og hjem.Norsk brannvernforening)

Skulle uhellet likevel være ute, så kan du lære om brannslukking i disse videoene.

Brannårsakene er som følger:

- Bar ild: 25 prosent

Her finner vi alle brannårsaker som knyttes til bruk av åpen flamme og håndtering av aske. Typiske brannårsaker er røyking på senga eller i sofaen, levende lys, aske fra ildsted eller askebeger, lek med fyrstikker/lighter eller fyrverkeri.

- Feil bruk av elektrisk utstyr: 20 prosent

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Her ligger brannårsaker som tørrkoking på komfyren, tildekking av elektriske ovner og dårlig vedlikehold av elektriske apparater.

- Elektrisk årsak: 20 prosent

I denne årsaksgruppen er brannårsakene av mer teknisk art; jordfeil, serielysbue, krypstrøm og termostatsvikt er typiske brannårsaker.

- Påsatte branner: 10 prosent

Dette er branner som av ulike hensikter er påsatt.

(Kilde: Norsk brannvernforening)Skulle uhellet likevel være ute, så kan du lære om brannslukking i disse videoene.

GODE RÅD ER IKKE DYRE: Noen enkle huskekregler kan gjøre at man unngår brann.
EL-ELG: Og selv om du har kontroll på det elektriske, så vet du aldri når det kommer uventet selskap. Her har skogens konge tatt med seg noen julelys fra en hage.