Slik unngår du de hissige Facebook-virusene

- Nordmenn er lettlurte på sosiale medier.

PÅ SOSIALE MEDIER: Facebook er den store arenaen for datavirus om dagen. Det gjør oss også ekstra sårbare for angrep, sier ekspertene.
PÅ SOSIALE MEDIER: Facebook er den store arenaen for datavirus om dagen. Det gjør oss også ekstra sårbare for angrep, sier ekspertene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Tidligere kom de fleste virusene på e-post, men siden bruken av sosiale medier har eksplodert de siste åra, har også de cyberkriminelle inntatt denne arenaen, sier Okan Kalak, sikkerhetsrådgiver i Cisco.

De siste dagene har et aggressivt virus herjet på norske facebookprofiler, og ekspertene forventer flere slike virus.

Viruset blir sendt via chattesystemet på nettstedet fra personer på vennelista. Meldingen begynner med Hei! og inneholder en forkortet link som fører til flere spamsider om man klikker på den. Viruset blir spredt svært fort, da det sendes til flere venner samtidig.

Lettlurte nordmenn
- Årsaken til at det er så høy aktivitet på virus på Facebook, er at de kriminelle bytter fokus til hvor det er mest mennesker, og akkurat nå er det Facebook som har flest aktive medlemmer, sier teknologisjef i Microsoft, Ole Tom Seierstad.

Han sier det særlig er nordmenns lettlurthet som fører til den høye virusaktiviteten på sosiale medier.

- Tidligere var MSN Messenger mye brukt, nå er det Facebook. Vi har historisk sett vært gode på å ikke bli infisert i Norge, og vi er flinke til å ha oppdaterte antivirusprogram. Men når det kommer til sosial manipulering er vi et lett bytte, sier Seierstad.

Tore Larsen Orderløkken, administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er enig i at nordmenn er uforsiktig på sosiale medier.

Overstyrer
- Et av problemene med virusene nå, er at de bruker for eksempel Facebook til å få deg til aktivt å gjøre noe. Når man gjør en handling overstyres ofte dataens sikkerhetssystemer, og dermed infiseres maskinen din. Det som er bekymringsfullt er at virusene begynner å bli så bra laget at brukerne klikker seg inn uten at man vet hva man egentlig gjør, sier Orderløkken.

Ifølge Orderløkken er den vanligste måten å bli angrepet på at man går inn på et bilde eller spill som inneholder en ondsinnet kode. Denne gjør at angriperen kan ta over datamaskinen din.

- Penger er driveren for dagens cyberkriminelle. Når de har fått infisert en maskin, kan de tjene penger ved å selge forskjellige produkter og tjenester, sier Kalak.

Eksempler på falske produkter er falsk antivirus, som tilsynelatende skanner og sletter virus den «finner» på PC-en din, mot at du betaler. I virkeligheten skanner ikke programmet maskinen i det hele tatt.

- Mange maskiner som blir infisert ender i et såkalt botnett, som er et robotstyrt nett som tar over hele maskinen din. Disse maskinene blir leid ut til kriminell virksomhet, og dataen din kan ende i robotstyrte angrep hvor man rammer enkelte nettsider, den kan brukes til å sende ut søppelpost og ondsinnet programvare, eller til annonsekriminalitet. Alt uten at du merker noe, sier Seierstad.

Vil få flere virus
Det hissige Facebook-viruset fra tidligere denne uka er nå tatt hånd om.

- Dette viruset er nå uskadeliggjort, men Facebook er stadig oppmerksomme på at slike virus kan ramme oss, sier Facebooks nordiske PR-sjef Frida Löwengren.

Hun oppfordrer alle nordmenn som får linker som ser mistenkelige ut, eller opplever andre rare ting på nettsamfunnet, til å melde ifra via nettstedet.

- Facebook har et eget system for å stoppe slike virus, men vi er også avhengig av at vi får informasjon om slike hendelser, sier Löwengren.

Orderløkken i NorSIS forventer at virus vil fortsette å blomstre på Facebook.

- Det vil komme flere virus på Facebook. Vi ser allerede nå en økning, og etter hvert blir dette en inngang til folks lommebok. Det er et godt sted å skape tillit ettersom det ser ut som om ting kommer fra vennene dine, sier Orderløkken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer