UNNGÅ INNBRUDD I HØSTFERIEN: Ferietid er innbruddstyvenes høysesong, og med høstferien i full gang bør du være på vakt. Med noen enkle grep kan du minske sjansen for at tyver bryter seg inn i huset når du er på ferie. Bildet er et illustrasjonsfoto.  Foto: El-løftet
UNNGÅ INNBRUDD I HØSTFERIEN: Ferietid er innbruddstyvenes høysesong, og med høstferien i full gang bør du være på vakt. Med noen enkle grep kan du minske sjansen for at tyver bryter seg inn i huset når du er på ferie. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: El-løftetVis mer

Slik unngår du innbrudd i høstferien

Innbruddsbølgen har økt fra i fjor med åtte prosent. Med enkle grep er du bedre sikret mot å bli robbet i ferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du trenger ikke annonsere for hele verden at du har reist på ferie. Etter at innbruddsbølgen ble noe redusert i fjor, viser statistikken at det er en oppgang igjen i år.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) ble det registrert 15 358 innbrudd i norske boliger i årets første halvår. Det er en økning på åtte prosent i forhold til samme periode i fjor. Trenden for tyverier har igjen snudd.

Erstatningene fra forsikringsselskapene etter boliginnbrudd ble 254 millioner kroner i første halvår. Det er en økning på 7 prosent i forhold til samme periode i fjor.

- Det er ut fra disse tallene grunn til å frykte at utviklingen vi så i 2011 kun var en kortvarig nedgang, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Tomme boliger i høstferien Ifølge Huseiernes Landsforbund er det organiserte bander fra Romania, Litauen, Polen og Chile som først og fremst utfordrer tryggheten til nordmenn. I deres rapporter kommer det frem at tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, og en tredje gruppe står for uttransporteringen.

Nå som høstferien er i gang vil mange boliger stå tomme hele eller deler av ferieuka. Men det finnes noen enkle tiltak man kan gjøre for å unngå å bli en del av innbruddsstatistikken.

KJEDELIG SYN: Å komme hjem fra ferie for å oppdage innbrudd i boligen er en kjedelig erfaring. Ha derfor lys og radio på mens du er bortreist for å skremme eventuelle tyver. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
KJEDELIG SYN: Å komme hjem fra ferie for å oppdage innbrudd i boligen er en kjedelig erfaring. Ha derfor lys og radio på mens du er bortreist for å skremme eventuelle tyver. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer

- Det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme - både inne og ute. Bruk for eksempel tidsbrytere på lamper, og la smårotet ligge fremme, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

Politiet anbefaler også at man gir inntrykk av at det er folk i huset når man er på ferie. Noen av politiets tips er å la lys og eventuelt en radio stå på i kombinasjon med tidsbryter, og å sette opp utelys med bevegelsesdetektor.
  Tenner på bevegelse Høsten er mørketid, og i mørket kan kjeltringer operere i det skjulte. Ved å montere lys som tenner seg ved bevegelse, eller sørge for godt lys på alle fasader hele tiden, vil det være mye vanskeligere å bryte seg inn i en bolig.

Lys kan være et enkelt, rimelig og effektivt tiltak for å forebygge både hærverk og innbrudd. Lys som er knyttet til en bevegelsessensor trenger heller ikke å koste all verden.

Tyvene ønsker ikke å bli sett, så ved å installere lys med bevegelsessensor kan du hindre uønskede personer fra å snuse rundt huset ditt.­­­­

Ikke lenger science-fiction Utviklingen har vært stor når det gjelder lysstyring og styringssystemer. Flere funksjoner som er tilgjengelige i dag var for science-fiction å regne for bare ti år siden.

­- Det finnes mange smarte løsninger i dag. Med et styringssystem kan du selv bestemme hvor avansert du vil ha det. Lys koblet til en bevegelsesdetektor kan både tenne lys når du er hjemme, men gi alarm ved bevegelse når du setter huset i fraværsmodus. Dette kan installeres både utendørs og innendørs, sier Espen Dyrud, salgssjef i Eaton Norge.

Han sier videre at det i tillegg finnes varslingsfunksjoner som påkaller oppmerksomhet og skremmer bort uvedkomne gjester.

Styrer tyven unna Dyrud forteller at det meste går an å programmere inn i slike styringssystemer og at man kan skreddersy pakker etter behov.

BRUK LYS: Direktør i Storebrand Forsikring, Tom Granquist, sier at bruken av lys og gjerne med tidsbrytere, får potensielle tyver til å tenke seg om to ganger før de prøver å bryte seg inn i huset ditt. Foto: El-løftet
BRUK LYS: Direktør i Storebrand Forsikring, Tom Granquist, sier at bruken av lys og gjerne med tidsbrytere, får potensielle tyver til å tenke seg om to ganger før de prøver å bryte seg inn i huset ditt. Foto: El-løftet Vis mer

- Med funksjoner som simulerer tilstedeværelse kan lysgrupper med tidsinnstilling slå seg av og på i ulike rom og gi inntrykk av at det er folk i huset. Dette kan styres trådløst fra mobiltelefonen mens du er på ferie. Skulle alarmen gå mens du er borte kan du for eksempel via kameraet på en iPhone eller iPad se hva som foregår direkte inne i huset, sier Dyrud.

Han forteller at mange ikke bare ønsker slike styringssystemer installert i boligen, men også i hyttene sine. ­

- Hytter er ofte dyre, og de står tomme flere måneder i året. Med et styringssystem får man både sikkerhet og komfort, sier Dyrud.

Helt enkle lamper kan man sette opp selv. Kontakter du en elektriker kan du få gode tips og råd om hva man kan bruke et styringssystem til. Du kan for eksempel samkjøre deler av installasjonen og bruke samme sensor til ulike oppgaver. Komfort når du er hjemme og sikkerhet når du er borte.

En fastelektriker kan gå gjennom hele boligen din og komme med forslag til løsninger som er tilpasset dine behov.

TYVER UNNGÅR HUS MED FOLK I: Politiet anbefaler også at man gir inntrykk av at det er folk i huset når man er på ferie. Noen av politiets tips er å la lys og eventuelt en radio stå på i kombinasjon med tidsbryter, og å sette opp utelys med bevegelsesdetektor. Foto: El-løftet
TYVER UNNGÅR HUS MED FOLK I: Politiet anbefaler også at man gir inntrykk av at det er folk i huset når man er på ferie. Noen av politiets tips er å la lys og eventuelt en radio stå på i kombinasjon med tidsbryter, og å sette opp utelys med bevegelsesdetektor. Foto: El-løftet Vis mer
SMARTE LØSNINGER: Espen Dyrud, salgsjef i Eaton Norge, sier det finnes mange smarte løsninger folk kan benytte seg av for å sikre boligen sin mot innbruddstyver. Firmaet er en av flere som tilbyr slike løsninger. Foto: El-løftet
SMARTE LØSNINGER: Espen Dyrud, salgsjef i Eaton Norge, sier det finnes mange smarte løsninger folk kan benytte seg av for å sikre boligen sin mot innbruddstyver. Firmaet er en av flere som tilbyr slike løsninger. Foto: El-løftet Vis mer