Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du KØENE

Nå har hele Europa ferie. Fellesferien starter denne helga, og skal du ut i bil må du regne med lange køer på hovedveiene. Her hjemme er det særlig på hovedveiene ut av Oslo at bilistenes tålmodighet settes på en alvorlig prøve. Dagbladet forteller deg hvor køene er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis du har mulighet til å utsette feriestarten noen dager, så gjør det. Dette er rådet som veimyndighetene over hele Europa gir til de mange millioner av bilister som legger ut på tre, fire ukers velfortjent sommerferie.

- Vi regner med at trafikken kommer til å gå greit ut av de store byene, bortsett fra Oslo. Vi vet av erfaring at det blir lange køer på E 18 mot Vestfold og på E 6 mot Østfold. I tillegg til den vanlige helgetrafikken, starter fellesferien denne helga, sier daglig leder ved Vegmeldingssentralen, Frank Kämpe til Dagbladet.

Ta det med ro

Også på ferjesambandet over Oslofjorden mellom Horten og Moss kan det bli kødannelser i helga.

Myndighetene oppfordrer folk til å utsette avreisen, eller bruke alternative kjøreruter til bestemmelsesstedet.

Det er viktig å ta det med ro, og unngå forbikjøringer i køen. Politi og biltilsyn kommer til å overvåke det hele, og slår ned på trafikksynderne.

Tyske myndigheter betegner morgendagen som den svarte lørdagen. Det er nå skole- og fellesferie i seks, sju tyske delstater, og trafikkmyndighetene opplyser at det vil bli ekstra lange bilkøer på de tyske motorveiene. Millioner av ferierende legger ut på fire hjul.

Er du på vei til kontinentet og skal kjøre gjennom Danmark og Tyskland, kan du i verste fall møte køen på den tysk-danske grensa.

Sykkelløp

Dagbladets oversikt viser hvor du kan regne med å møte køene i Europa. Mange steder hindres trafikken av større veiarbeider. Disse er også avmerket på våre kart.

Skal du på biltur i Frankrike, så vær oppmerksom på at det store sykkelløpet Tour de France starter denne helga. Sykkelløpet starter i Rouen nord for Paris, og franske veimyndigheter varsler om fare for kødannelser når de mange syklistene legger ut.

I Sveits og Østerrike vil bilistene merke at de to alpenasjonene brukes som transittland på vei fra nord til sør.

Den økte ferietrafikken kan skape køproblemer. Havner du og familien i en kø, kan det lønne seg å ta noen timers stopp. Fritida kan man benytte til å besøke små koselige landsbyer man ellers ville ha kjørt forbi.

I Italia regner myndighetene med at trafikken vil være størst omkring Milano, Torino, Verona og Venezia.