Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du mobilsjokk etter utenlandsferien

Ta med deg en gammel mobil!

MOBIL I UTLANDET: Å bruke mobilen på utlandsferien kan fort svi på pungen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOBIL I UTLANDET: Å bruke mobilen på utlandsferien kan fort svi på pungen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkhistoriene er mange. Etter ferien har godtroende og intetanende utenlandsferierende kommet hjem for å oppdage en megaregning fra mobiloperatøren. Hva gjør de feil?

- Folk glemmer at de fleste mobiler også er små datamaskiner som gjør langt mer enn å ringe. Det er nettopp databruken som koster når man er i utlandet, forteller Mathieu Veulemans i Forbruker Europa.

Forbruker Europa er et nettverk av forbrukerkontorer over hele Europa. Oppgaven er å hjelpe forbrukere som handler i andre land, blant annet ved å mekle og hjelpe til å få saken prøvet i selgerens land.

- I tillegg gir vi nettopp råd om hvordan man kan holde forbruket nede, sier Veulemans.

Miniprogrammer En moderne smarttelefon er en multimediemaskin. Den er gjerne full av apper og widgets, eller små programmer som kan stå og gå i bakgrunnen uten at man faktisk tenker over det, som for eksempel å sjekke været.

Med apper som strømmer musikk, som f. eks Spotify, kan regningen fort skyte i været. En 16-åring fikk regning på 40.000 etter en ferie i Israel. Forklaringen var at han hadde brukt musikktjenesten Spotify. Videostrømming er enda verre.

Trådløst nett Skal man lese norske nettaviser, sjekke e-post, høre nettradio eller se video, så legg det til et kafébesøk hvor man har trådløst nettverk. Dette er gjerne gratis. Eller gjør det på hotellet. De fleste hotell har trådløst nett, og passord får man i resepsjonen.

Er man absolutt i beit og bare MÅ sjekke e-posten, så gjør det bevisst. Da slår du på funksjonen som heter dataroaming og som altså åpner for dyrebar datatrafikk. Denne funksjonen bør ellers være kontinuerlig avslått.

Plukk fram den gamle Velger du å reise med dataroaming påslått, kan det lønne seg å stille på telefonen på manuell henting av e-post. Med andre at telefonen bare henter e-post når du selv vil, som når du er pålogget et trådløst nett. Dette sparer også maskinen for strøm.

Ellers er det lurt å merke seg SMS-meldingene du får med prisinfo når du krysser landegrensene. Husk også at både Telenor og NetCom tilbyr varsling når du har brukt telefonen til datatrafikk for et visst beløp. For å kunne bruke mer, må du svare «ja» på en sms for å fortsette.

- I tillegg til å skru av dataroaming på telefonen, kan det også være lurt å sette telefonen på manuelt valg av operatør, slik at den ikke automatisk kobler seg til den dyreste, påpeker Veulemans før han legger til:

- Sist, men ikke minst: Legg av deg vante medievaner - kanskje også familien vil sette pris på det. Har du virkelig abstinensproblemer, så finn en gammel telefon - som ikke gjør annet enn å ringe ...
(NTB)