Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du påskekøene

- Kjør en omvei.

KØ: - Vær forberedt på kø, lyder oppfordringen fra Statens vegvesen. Det gjelder ikke minst om du skal ut av Oslo onsdag ettermiddag. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
KØ: - Vær forberedt på kø, lyder oppfordringen fra Statens vegvesen. Det gjelder ikke minst om du skal ut av Oslo onsdag ettermiddag. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga startet påskeutfarten for alvor. Hundretusener av nordmenn satt seg i bilene sine for å ta seg til hytter og alpinanlegg.

- Det har startet veldig bra. Jeg har ikke fått meldinger om noen alvorlige ulykker. Dette går som regel bedre enn man frykter, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

Ifølge Karlsen er trafikken litt mer spredd nå enn den var tidligere, veiene er bygget ut, så det er langt færre flaskehalser å forsere for bilistene. Allikevel, onsdag blir det igjen mye trafikk.

Utfartsveiene
Statens vegvesen har i flere år registrert påsketrafikken. Den statistikken forteller ganske tydelig hvilke tidspunkter man bør unngå om man vil slippe kø.

Vi har sett på trafikkstatistikken for onsdagen i påskeferien. Her er noen utvalgte utfartsveier, med tidspunktene du bør holde deg unna:

E16 Sandvika — Hønefoss: I tidsrommet 10-17 er det mye trafikk. Dermed kan det være like greit å ikke dra hjem fra jobb tidlig, men vente til alle andre har dratt på fjellet før man setter seg i bilen.

Rv 7 Hønefoss — Gol: Denne strekningen bør du helst kjøre før klokka 10 om morgenen eller etter klokka 21 om kvelden, dersom du vil unngå den verste trafikken.

E6 Oslo — Minnesund: Kjør før klokka 9 eller etter klokka 17.

E16 Bergen - Voss: Kjører du før klokka 10 eller etter klokka 19, er sannsynligheten stor for at du slipper kø.

Gjennomgangsmelodien er altså at det kan være lurt enten å kjøre grytidlig, eller vente til sen ettermiddag eller kveld. Eller vente til torsdag, selvsagt.

Kjør en omvei
Men trafikkoperatør Jeanette Andresen har også et annet tips.

- Det kan være lurt å velge en annen rute enn den mest trafikkerte, dersom man ønsker å være i bevegelse, sier Andresen.

Hun oppfordrer alle til å følge nøye med på veimeldingene, men spesielt de som skal ta seg over fjelloverganger bør være godt forberedt.

- I helgen har vi for eksempel hatt fem timers ventetid på Hardangervidda, der det har vært kolonnekjøring. Det er det viktig å forberede seg på. Ta med deg mat og drikke i bilen, ha med skikkelig vintertøy, og ha full tank på bilen. Blir man stående fem timer i stiv kuling, så er det greit å ha en varm bil, sier trafikkoperatøren.

- Ta det med ro
UP er ute i trafikken i hele påsken, men setter inn ekstra personell på de mest trafikktunge dagene: Onsdag, søndag og mandag. Utfartsveiene får naturlig nok mest oppmerksomhet.

- Da sjekker vi køen, sjekker rus og følger med. Vi passer på at bilistene ikke tar for stor risko i køen, men det står gjerne helt stille så det er ikke så mye galt å få gjort, sier UP-sjef Karlsen, som har et klart råd:

- Ta det med ro i bilen. La transportetappen bli en del av ferien og kosen.

Fint i øst og sør
Og den nevnte påskekosen er nok noe væravhengig også. Det fineste vinterværet får vi helt i starten av påskeuka. Da blir det fint vær både på Østlandet og Sørlandet. Inn mot helgen kan det komme noe nedbør også her.

Langs hele vestlandskysten, i Trøndelag og i Nord-Norge må man belage seg på å ikke se så mye til solen i påsken.

Hele Norges coronakart