IKKE FARLIG - HVIS RIKTIG TILBEREDT: Kjøtt - så vel norsk som utenlandsk - er trygt å spise hvis det er riktig håndtert og varmebehandlet. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
IKKE FARLIG - HVIS RIKTIG TILBEREDT: Kjøtt - så vel norsk som utenlandsk - er trygt å spise hvis det er riktig håndtert og varmebehandlet. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIXVis mer

Slik unngår du salmonellafella

Elleve nordmenn ble smittet etter harryhandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Danmark er oppskaket etter meldingen om at fire dansker er døde og 79 sendt til lege etter å ha spist medisterpølser med opphav på to forskjellige slakterier i landet. Kjøttet fra slakteriene har også funnet veien til Norge via svenskehandel, og her til lands ble elleve smittet.

Det norske sykdomsutbruddet ble sporet til de danske slakteriene etter en grundig etterforskning som involverte myndighetene i både Norge, Sverige og Danmark.

Utbruddet over
Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet (FHI), er godt kjent med sykdomsutbruddet.

- Dette skriver seg fra rundt juletider i fjor, og vi har ikke hatt nye pasienter siden; utbruddet er over, sier Nygård til Dagbladet.no.

Alle de norske pasientene skal nå være friske. Nygård tror oppstusset i Danmark skyldes at FHIs danske mostykke Statens Serum Institut (SSI) i går publiserte rapporten om salmonellautbruddet.

Rapporten slår fast at utbruddet av Salmonella Typhimurium, av undertypen U288, var spesielt i og med at det spredte seg til alle de skandinaviske landene, og at sporingsprosessen understreker viktigheten av et nordisk samarbeid.

Spesiell type
Nygård forklarer at pasientene i Norge viste typiske salmonellainfeksjons-
symptomer med diaré. Imidlertid var gjorde undertypen U288 at bakterien var lettere å spore enn ellers.

- I Norge forekommer denne undertypen først og fremst hos småfugl og pinnsvin, den er sjelden hos storfe og svin; forekomsten i Danmark er noe høyere, sier epidemiologen og veterinæren.

Normalt friske personer vil som regel ikke være i livsfare ved salmonellasmitte; alle som døde av infeksjonen i Danmark, var over 75 år og hadde andre sykdommer i tillegg.

- De som omkommer, har som regel underliggende sykdom og svekket immunforsvar, og det er av og til vanskelig å fastslå om salmonellainfeksjonen var dødsårsaken, forklarer Nygård.

Omstendelig etterforskning
- Vi fikk melding om norske sykdomstilfeller i desember, og startet etterforskning med utgangspunkt i distriktskontorene våre, med bistand fra kommunelegene. Etter å ha intervjuet pasientene viste det seg at de alle hadde kjøpt kjøtt i Sverige, forklarer Randi Edvardsen, seksjonssjef for animalsk mat ved Mattilsynets hovedkontor, til Dagbladet.no.

I mellomtida ble flere nordmenn syke, og tallet endte til slutt altså på elleve. De fleste var blitt smittet i månedsskiftet oktober/november.

- Selv om vi visste at det dreide seg om kjøtt kjøpt i Sverige, var det vanskelig finne ut hvilke produkter de hadde spist. Gjennombruddet kom da en av pasientene opplyste om karbonadedeig som lå lagret i fryseren, og da varslet vi svenske myndigheter, forteller Edvardsen.

Det viste seg at noen av butikkene som ble sjekket, utelukkende solgte kjøtt produsert i Danmark - og med det danske utbruddet gående ble til slutt slakteriene, henholdsvis på Jylland og Sjælland, ringet inn.

Sammenblanding
- Men danskene skriver om infisert svinekjøtt i medisterpølser, mens karbonadedeig jo er laget av storfekjøtt. Hvordan har dette seg?

- Den mest plausible forklaringen er at storfekjøttet kan ha blitt utsatt for kryssforurensning, blitt blandet, med svinekjøttrester i kjøttkverna på produksjonsstedet, forklarer seksjonssjefen, som opplyser at Norge er tilgodesett med lite forekomst av «farlig» salmonella.

- Danmark har høyere naturlig forekomst av salmonella. Norge har mindre av det, på grunn av klimaet og den geografiske beliggenheten; 70 prosent av nordmenn som blir rammet, blir smittet i utlandet - det tilsvarende tallet for Danmark er 40 prosent, sier Edvardsen.

Dermed vil det aller meste av salmonellasmitte i Norge ha utgangspunkt utenfor grensene.

RÅDER FOLK TIL Å VÆRE NØYE UNDER MATLAGINGEN: Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, understreker betydningen av å varmebehandle alt kjøtt tilstrekkelig. - Spesielt viktig er dette med kjøttfarseprodukter, sier hun. Her fra granskingen rundt legionellautbruddet i Fredrikstad i 2005. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
RÅDER FOLK TIL Å VÆRE NØYE UNDER MATLAGINGEN: Karin Nygård, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, understreker betydningen av å varmebehandle alt kjøtt tilstrekkelig. - Spesielt viktig er dette med kjøttfarseprodukter, sier hun. Her fra granskingen rundt legionellautbruddet i Fredrikstad i 2005. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Ikke slurv i matlagingen
- Utgjør dette partiet med smittet kjøtt fortsatt en fare i Norge?

- Det er ikke noen spesiell grunn til å tro det, det begynner å bli ganske lenge siden folk ble syke her, sier seksjonssjefen, som understreker at folk vil gå klar av sykdom dersom de følger Mattilsynet og FHIs råd for tilberedning av kjøtt og -deig (se faktaboks).

- Varmebehandling tar knekken på bakteriene, understreker Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Også seniorrådgiver Nygård ved FHI vektlegger behovet for korrekt matlaging.

- Spesielt viktig er det at farseprodukter blir gjennomstekt; i tilfeller der smitten fins i f.eks. biff, vil den som regel bare finnes på overflaten, mens i kjøttdeig kan den også sitte midt inni.

Danske slakterier og matbutikker får hard medfart av Mattilsynets danske motstykke Fødevarekontroludvalget, som krever en totalomlegging av hele kontrollsystemet. At det siste utbruddet kommer kort tid etter at 1247 dansker ble innlagt på grunn av forrige salmonellautbrudd, demper ikke gemyttene.

Både Mattilsynets Edvardsen og FHIs Nygård avstår imidlertid fra å kommentere det danske kontrollsystemet og dets eventuelle rolle i sykdomsutbruddene.

FIRE DANSKER DØDE: Fire personer døde i Danmark etter å ha spist medisterpølser med svinekjøtt fra to forskjellige slakterier i landet. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
FIRE DANSKER DØDE: Fire personer døde i Danmark etter å ha spist medisterpølser med svinekjøtt fra to forskjellige slakterier i landet. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer