Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik unngår du smellen

Følg rådene til professor Atle Roness, og du minsker sjansen for å møte veggen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1.Trenger du hjelp?

Jo tidligere du oppdager at du er i ferd med å bli utbrent, dess kortere er veien tilbake til en bedre hverdag på jobben. Ta en prat med lege eller psykolog dersom du føler at langvarig stress på jobben gjør at du konstant føler deg sliten, du blir liggende våken om natta og tenke på jobben, du mister evnen til å glede deg over ting både på jobben og privat, eller pådrar deg psykosomatiske plager som muskelsmerter, hodepine eller mageproblemer.

2. Snakk med sjefen

Er det noe du kan gjøre ved arbeidssituasjonen din som gjør at arbeidet vil føles lettere? Mange arbeidstakere opplever et unormalt høyt press på jobben, og det arbeidsgivers ansvar å legge forholdene til rette for sine ansatte.

3. Lær deg å sette grenser

Ikke ta på deg oppgaver som du føler du egentlig burde si nei til. Dersom du har hjemmekontor, bør du være spesielt oppmerksom på å skille jobb og privatliv. Sett av faste jobbtider, og legg fra deg arbeidet når tida er ute.

4. Unngå urealistiske mål

Ikke sett deg mål som du vet du vil få problemer med å gjennomføre. Følelsen av å hele tida ligge på etterskudd trekker deg ned.

5. Mestre problemer

Identifiser problemet - hva bør endres, forbedres eller utvikles? Å møte problemer ved å skyve dem bort eller ty til medikamenter eller alkohol er ingen god løsning.

6. Ta pauser

Å mestre stress handler mye om å ta pauser og ta seg inn igjen når det er mye som må gjøres samtidig. Bruk tida i pausen til å tenke på hva du har fått utrettet i stedet for å tenke på alt du skulle ha gjort.

7. Familie og venner

På kort sikt gir kanskje ikke samvær med barn, partner og venner umiddelbar uttelling, men når det kommer til stykket, er ikke jobben det vesentligste her i livet. Tenk langsiktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media