Slik unngår du snørasfarene

Da vennen nesten ble drept i en rasulykke, skjønte Espen Nordahl hvor viktig det er å forstå naturkreftene før man legger ut på fjelltur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I 1998 ble Espen Nordahl utsatt for et dramatisk snøskred som begravde kameraten under 1,5 meter snø. Takket være en skredsøker klarte han å finne og grave vennen ut.

- Før vi la ut på den dramatiske turen hadde jeg øvd med skredsøkeren hjemme i stua. Da snøraset gikk klarte vi å finne ham og grave ham ut innfor de kritiske 15 første minuttene på grunn av skredsøkeren, sier Nordahl til Dagbladet.

Etter rasulykken ble det viktig for Nordahl å tilegne seg kunnskap om skred- og rasfare slik at han kan lære det videre til andre snøglade toppkjørere.

Livslang læring - Det er blitt viktig å jobbe med dette. Jeg vil bidra. Den eneste måten å unngå å gå med i et skred er å ikke bli tatt. Jeg vil jobbe med forebygging og lære folk til å gjøre de riktige valgene. Det er livslang læring og jeg lærer noe nytt hele tiden, sier Nordahl

Dagbladet har i det siste snakket med flere som er bekymret for at uerfarne guider tar med seg turister inn i de imponerende men farlige fjellene rundt Tromsø.

- Det er viktig å finne ut av om guiden har lokalkunnskap om snø og skredforhold i området man skal på tur i. Kursing og utdanning tar deg bare så langt, sier Nordahl.

Gode råd Espen Nordahl mener at i 90 prosent av tilfellene der mennesker er involvert i snøras er det folk selv som utløser skredet.

SJEKKER FØRET: Skredekspert Espen Nordahl fra Tromsø er en av ekspertene på lokal snøskredfare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SJEKKER FØRET: Skredekspert Espen Nordahl fra Tromsø er en av ekspertene på lokal snøskredfare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Mye vind, mye nedbør og rask temperaturøkning er avgjørende faktorer for å avgjøre hvor stor snøskredfaren er. Vind flytter snø og det dannes flak som kan gli ut. Snøfall mellom 30 til 50 centimeter skaper tung snø, og er det et skjørt lag under øker faren for skred. Fare oppstår også når temperaturen stiger raskt opp mot null og bindingene mellom snøkrystallene brytes, sier Nordahl som ofte arrangerer skredkurs.

Nordahl trekker fram tre viktige elementer i naturen for å vurdere snøskredfaren:

- Skred skjer i helninger over 30 grader.

- Se etter spor av ferske skred

- Vær forsiktig ved snøskavler og snøansamlinger i lesider av helninger.

Nytt utstyr Snøskredeksperten er bekymret for at nytt og moderne sikringsutstyr kan skape en følelse av falsk trygghet hos uerfarne skikjørere.

- Det skjer mye positivt med skredvarslere som er blitt mye bedre, men folk tenker ikke og er ikke bevisste. Du kan kjøpe deg utstyr til mange tusen, men det er ingen garanti for å unngå eller overleve snøras. Det er det som skjer i ditt eget hodet som teller, sier Nordahl.

LAG PÅ LAG: Skredekspert Espen Nordahl  graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
LAG PÅ LAG: Skredekspert Espen Nordahl graver i snøen for å vurdere skredfaren på Storstein i Tromsø . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer