FASTE RUTER: Siden Wolfgang Töpfer bestemte seg for å begynne å gå for å komme i form 6. oktober 2014, har han gått åtte millioner skritt og tilbakelagt 7500 kilometer -  Töpfer har ulike apper og skritteller på telefonen som motiverer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FASTE RUTER: Siden Wolfgang Töpfer bestemte seg for å begynne å gå for å komme i form 6. oktober 2014, har han gått åtte millioner skritt og tilbakelagt 7500 kilometer - Töpfer har ulike apper og skritteller på telefonen som motiverer. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Slik unngår du nytt infarkt

Det er ingen faste regler for hvordan pasientene skal følges opp etter et hjerteinfarkt. En del føler seg overlatt til seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er altfor lite oppmerksomhet på å hindre nye infarkter, sier Helge Istad, lege og helsefaglig rådgiver innen hjertesykdom i LHL. Han mener oppfølgningen etter hjerteinfarkt er for tilfeldig.

- Måtte gjøre noe drastisk Wolfgang Töpfer tenker ikke på seg selv som hjertepasient.- Jeg føler meg helt frisk. Skulle det skje igjen, har jeg hjertestarter, sier Wolfgang Töpfer (52).For fire år siden fikk Töpfer fra Lillesand hjertestans mens han var ute og kjørte bil. Heldigvis fant noen syklister ham, startet hjertemassasje og ringte ambulanse. Før hjertet stanset, hadde Töpfer hatt et hjerteinfarkt uten at han merket det. Legene blokket ut de tette kransårene, opererte inn to stent som skal holdene åra åpne og en hjertestarter.- Etter hjertestansen bestemte jeg meg for at jeg må gjøre noe drastisk.Han ble med i Sprek-prosjektet ved sykehuset i Arendal. I begynnelsen hadde han time på sykehuset hvert halvår. Nå går han én gang i året til kontroll.- De tar en hel smørbrødliste med blodprøver, jeg blir veid og målt rundt midjen.Töpfer begynte å sykle, men gikk ikke ned i vekt. - Jeg investerte i gode joggesko med pigger og begynte å gå isteden. Nå har jeg gått ned drøyt 18 kg, forteller han.Töpfer setter på en lydbok og går en fast runde på rundt en mil hver dag. - Én lydbok varer ca. ei uke. Jeg slår mange fluer i én smekk.En gang i året går han også til kontroll for å sjekke at hjertestarteren fungerer, det blir tatt EKG og ultralyd av hjertet. Om hjerterytmen blir uregelmessig, slår pacemakeren inn. Den har ennå ikke vært i bruk.- Jeg går mine turer, har lagt om kostholdet og får bekreftelse fra legene om at jeg er frisk. Oppfølgningen kunne ikke vært bedre, sier Töpfer.

- Sykehuset starter behandling, etter det blir det overlatt til fastlegen å kontrollere om behandlingsmålene nås, sier Istad.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn