Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boris Johnson på intensiven

Slik utviklet sykdommen seg

Ønsker om god bedring strømmet inn etter at helsesituasjonen til Storbritannias statsminister Boris Johnson forverret seg dramatisk mandag kveld. Han får nå intensivbehandling for covid-19.

STEDSFORTREDER: Utenriksminister Dominic Raab vil i følge BBC ta statsministerens plass mens han er syk. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Johnson fortalte 27. mars at han hadde testet positivt for coronaviruset. Siden har han holdt seg i isolasjon i 10 Downing Street og ledet den britiske regjeringen via en laptop, ifølge britiske medier.

Han skal samtidig i hele denne perioden ha hatt vedvarende symptomer, som feber og hoste. I denne perioden viste han seg én gang i døra på statsministerboligen for å applaudere landets helsearbeidere. Han skal også ha vist seg via video.

Søndag kveld - elleve dager etter at han først fikk symptomene - ble han så lagt inn på sykehus.

– Statsministeren har fått noe oksygenhjelp og han er selvsagt under nøye overvåking, sier statsråd Michael Gove til LBC Radio. Gove sier at Johnson ikke er på respirator.

– Vi håper alle at han kommer på beina igjen så raskt som mulig, sier Gove.

PUSTEPROBLEMER: Storbritannias statsminister Boris Johnson (55) er blitt flyttet til intensivavdelingen, etter at coronasymptomene forverret seg mandag. Vis mer

- Forverret

Statsministeren skrev tidligere mandag på Twitter at han hadde det bra, og styrte landet fra sykesenga.

- Etter råd fra min lege dro jeg til sykehus for å få tatt noen rutinemessige tester, ettersom jeg fortsatt har coronavirus-symptomer. Jeg er ved godt mot og har kontakt med mitt team idet vi jobber sammen for å bekjempe viruset og holde alle trygge, skrev Johnson.

Men seinere skal tilstanden ha forverret seg slik at han ble flyttet til en intensivavdeling, og han overførte styringen av regjeringen til utenriksminister Dominic Raab.

- Utover ettermiddagen har statsministerens tilstand forverret seg, og etter råd fra hans medisinske team, har han blitt flyttet til intensivavdelingen på sykehuset, sier en talsperson for Johnson, ifølge The Guardian.

Siden har ønsker om god bedring strømmet inn fra alle kanter.

Fikk oksygen

Intensivavdelinger behandler personer som er svært syke personer. Folk med coronasmitte som plasseres her, blir ofte plassert i respirator for å få hjelp til å puste. Ifølge avisa skal Johnson opprinnelig bare ha fått oksygen via en såkalt CPAP-maskin.

Mandag kveld skal Johnson foreløpig ikke ha blitt plasser i ventilator, og han skal være ved bevissthet, skriver BBC.

- Basert på hvordan han ga instruksjoner til Dominic Raab, høres det ikke ut som han er blitt intubert. Det er selvfølgelig en bra ting, og vi ønsker ham vel. Jeg tror han er flyttet til en intensivavdeling for å få en tettere oppfølging av kroppslige funksjoner. Fra et medisinsk ståsted kan de observere ham tett - kroppstemperatur, blodtrykk, pulsrate og oksygenopptak, sier akuttlege Kishan Rees til Sky News.

- Ekstremt syk

Professor Derek Hill, ved University College London, sier til TV-kanalen at statsministeren etter all sannsynlighet ble sendt til sykehus fordi han fikk problemer med å puste.

- Det virker som han opprinnelig ble plassert på oksygen og var bevisst. Men som så ofte med covid-19, har tilstanden hans forverret seg, sier Hill og legger til:

- En av tingene med covid-19 i alle land er at det ser ut til at menn blir mer alvorlig syke enn kvinner - særlig i gruppa over 40. Vi vet også at folk under 60 ser ut til å ha en større sjanse enn eldre til å bli friske igjen etter å ha vært kritisk syke med covid-19. Men det er ingen tvil om at denne utviklingen betyr at Boris Johnson er ekstremt syk, sier Hill.

INNLAGT: - Vi ber for Johnson, sier Donald Trump. Presidenten kaller Boris Johnson en nær venn og sier han har bedt legemiddelfirma ta kontakt med statsministerens leger for å se om USA kan bidra med noe. Video: CNN Vis mer

Pustevansker

De fleste folk som får intensivbehandling, trenger ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) respirator, skriver The Guardian. Rundt 15 prosent av covid-19-pasientene blir alvorlig syke og trenger oksygenbehandling på sykehus. Fem prosent ender i intensivbehandling slik at de kan får hjelp til å puste med respirator. Noen pasienter trenger også støtte for andre organer.

Alle som ender i respirator trenger en eller annen form for bedøvelse, men de er ikke bevisstløse.

Noen personer som får påvist coronavirus opplever en influensaliknende sykdom i fem til sju dager før de så blir bedre. For andre kan tilstanden så forverre seg dramatisk.

Trolig respiratorbehandling

Ekspertene er ikke i tvil om at den britiske statsministeren må være svært dårlig.

- Særlig i den nåværende situasjonen gir ikke helsevesenet plasser på intensivavdeling bare for at folk skal få oppsyn. Det fungerer ikke slik selv for statsministere. Han ville ikke være på intensivavdeling dersom han ikke trenger intensivbehandling, sier lege og mikrobiolog Simon Clarke til Sky News.

- Han blir trolig plassert i en mekanisk respirator som puster for ham, forklarer Hill til TV-kanalen.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!