- Slik vant jeg krigen

I går kom general Tommy Franks' memoarer om krigen i Irak og Saddam Husseins nederlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv kaller han krigen en «katastrofal seier» og en «katastrofal suksess». I et intervju med The Sunday Times begrunner han disse to begrepene med at bakkekrigen var over så raskt at seierherrene ikke var klare nok til å organisere freden.

I den nye boka «How I Won the War» tillegger general Tommy Franks agenten «April Fool» (aprilsnarren) mye av æren for den raske erobringen av Bagdad.

«APRIL FOOL»

var en amerikansk offiser som ble kontaktet av en irakisk etterretningsagent som opererte under dekke av å være diplomat. Med godkjenning fra general Franks solgte offiseren falske «topp hemmelige» planer for invasjonen av Irak.

«Den historien vi solgte dem var som følger: koalisjonen planla å bygge opp bare en del av bakkestyrkene i Kuwait, mens vi forberedte ei massiv luftbru for et angrep inn i Nord-Irak. Disse styrkene ville så bli forsterket med den 4. infanteridivisjonen, som den tyrkiske regjering - i siste øyeblikk - ville tillate å dra fra Tyrkia og kjøre som en dampveivals mot Bagdad,» skriver Franks.

Motivet var å gjøre irakerne usikre på hvor, når og med hvilken styrke invasjonen ville komme. Avhør av ledende irakiske offiserer etter krigen viste at denne planen fungerte svært godt. Irakerne trodde at angrepet enten ville komme fra nord eller vest, noe som ifølge Franks førte til at storparten av 13 divisjoner ble utplassert nord for Bagdad.

GENERAL FRANKS

latterliggjør også det han kaller lene-stolsgeneraler som uttalte seg på TV og kalte invasjonens første fase et feilgrep. Han peker bl.a. på at okkupasjonsstyrken utførte en av de mest effektive bombetokt i krigshistorien, «noe ingen i internasjonal presse skjønte».

Han leverer ingen kritikk av president George W. Bush eller forsvarsminister Donald Rumsfeld, men andre militære sjefer som kritiserte ham beskriver han som selvgode «assholes».

Rumsfelds innflytelsesrike viseforsvarsminister Douglas Feith kaller han «the dumbest fucking guy on the planet».

Osama bin Laden har han imidlertid stor respekt for. Som sjef for USAs sentralkommando i Midtøsten og Asia var han på jakt etter bin Laden før 11. september 2001. Da han så TV-overføringen da det andre flyet styrtet inn i et av tårnene på World Trade Center, tenkte han: «That son of a bitch.» «Men så for en uventet tanke gjennom hodet mitt: Bin Laden er ingen feiging. Han er en dødsfarlig motstander, en verdig, og modig kommandant med dedikerte styrker,» skriver Franks.

BORTSETT FRA SELVE KRIGEN

var det ifølge Franks lite som fungerte. Han trekker særlig fram beslutningen om å oppløse Saddam Husseins 250 000 mann store hær, som med ett slag ble sendt ut i desillusjonerende arbeidsløshet.

«Det tok oss flere måneder å få disse sinte unge menn bort fra gata. Jeg tror at graden av problemer med å skaffe penger og nytt arbeid til 250 000 mann var betydelig undervurdert. Vi undervurderte også problemene vi ville få med å få både internasjonal støtte og penger til støtte i etterkrigsfasen,» sier Franks til The Sunday Times.

KOMPROMISSLØS: I boka «How I Won the War» latterliggjør Tommy Franks amerikanske generaler som kritiserte invasjonen i Irak. Viseforsvarsminister Douglas Feith kaller han «the dumbest fucking guy on the planet».