Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik var åpning av Stortinget

Stortinget åpnes for siste gang før valget.

TRONTALEN:Kong Harald foretar den høytidelige åpningen av det 157. Storting, men trontalen er skrevet av regjeringen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TRONTALEN:Kong Harald foretar den høytidelige åpningen av det 157. Storting, men trontalen er skrevet av regjeringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av soldater og gardister marsjerer fra Akershus festning til Karl Johans gate i forbindelse med Stortingets høytidelige åpning klokka 13.

Kongen åpner Stortinget Stortinget trer sammen første hverdag i oktober, og med det åpner den politiske høsten. Det er kongen som i dag foretar åpningen av det 157. Storting. Dronningen og kronprinsen er også til stede.

Kongen blir i år møtt av Agder-representantene Svein Harberg, Kjell Ingolf Ropstad, Åse Michaelsen, Kari Henriksen, Dagrun Eriksen, Henning Skumsvoll og Alf E. Holmelid.

For første gang er ikke representanter for Kirken en del av denne prosesjonen. Årsaken er endringene i statskirkeordningen som ble foretatt tidligere i år, melder NTB.
  Pynta for anledningen Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Justisminister Grete Faremo (Ap) og utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap) er blant de første som ankommer Stortinget.

Flere har pynta seg i bunad for anledningen i den fullsatte salen.

NTB melder at det har hendt at folk besvimer under Stortingets åpning. Dette har skjedd flere representanter og kongens adjutant ved et tilfelle. All ståingen kombinert med varm og dårlig luft i salen kan være forklaringen på at flere faller om.

Det er siste gangen Stortinget settes før valget neste høst. Ola Borten Moe og Ketil Solvik-Olsen er blant politikerne som har sagt at de ikke kommer til å sitte på Stortinget neste år.

Trontalen Under den høytidelige åpningen leser kongen trontalen, som inneholder regjeringens programerklæring for det kommende år.
Alle må reise seg når Kongen taler og bli stående under hele talen.

Redegjørelsen holdes av kongen, men det er regjeringen som har skrevet den.

- Vi lever i et Europa som er preget av økonomisk ustabilitet, sosial uro og høy arbeidsledighet. Mens våre naboland sliter, opplever vi i Norge lav ledighet, nyskaping i næringslivet og høy yrkesdeltakelse. Regjeringen vil jobbe for at det forblir sånn, innleder Kongen i årets tale.

Varsler stortingsmeldinger Arbeid til alle, velferdsstaten og forbedret beredskap etter 22. juli, har så langt vært viktige stikkord så langt i talen. Men også helse, klima og skole blir fremhevet som viktige saker.

- Regjeringen vil legge fram en melding til Stortinget om videre utvikling av kvaliteten i grunnopplæringen, sier Kongen i sin tale.

Gjennom trontalen varsler regjeringen hvilke stortingsmeldinger som kommer i år. Blant dem stortingsmeldinger om IKT, verdiskapning i sjømatnæringen, integrering og likestilling.

- Ingen ny politikk Opposisjonen reagerer allerede på idétørke hos regjeringen.

IKKE NOE NYTT: Høyre-leder Erna Solberg mente det var lite nytt i trontalen regjeringen har skrevet.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
IKKE NOE NYTT: Høyre-leder Erna Solberg mente det var lite nytt i trontalen regjeringen har skrevet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Trontalen er en grei gjennomgang av allerede varslede stortingsmeldinger fra regjeringen, men den inneholder dessverre ingen varsler om ny politikk eller nye ideer, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

Senere vil det være stortingssesjon. Hver stortingssesjon blir innledet av trontaledebatten.
Her debatteres regjeringens trontale, som ble holdt under Stortingets åpning. Det er regjeringens politikk, særlig dens hovedprioriteringer og politiske profil, som blir debattert. Trontaledebatten kalles også «opposisjonens debatt».

Rikets tilstand Etter at kongen har lest trontalen, får Stortinget seg forelagt en melding om rikets tilstand. Utdrag av denne framføres av ett av regjeringsmedlemmene, vanligvis den yngste statsråden.

I år leses meldingen av nyutnevnt kulturminister Hadia Tajik (Ap), skriver NTB. Meldingen må alltid leses på nynorsk.

- Tallet på sysselsatte er ventet å øke med nær det dobbelte av gjennomsnittet for de siste 20 årene, sier Tajik.

Også i denne talen er den økonomiske situasjonen og arbeid til alle, temaet.

 Tajik redegjør også for blant annet for minnesmerkene ved Utøya og Regjeringskvartalet. Hun nevner også i talen hvilke næringer som fortsatt står sterkt i Norge: Olje og fisk. Hun drar også fram i talen at regjeringen vil jobbe for å hjelpe de andre mindre heldigstilte land.

- Norge står i fremste rekke i kampen mot global fattigdom, sier hun.

Det mest i talen er kjent for forsamlingen fra før.

Terrortragedien Stortingspresidenten innleder sin tale med å snakke om terrortragedien som rammet Norge 22. juli.

- Terrortragedien har preget oss i denne salen, sier Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap).

Han fortsetter med å premiere rettstaten og understreker at Stortinget nå tar fatt på jobben med å trekke lærdom av det som ikke fungerte.

HØRT DET FØR: Frp-leder Siv Jensen lyttet til taltronen i dag. Men syntes det var lite der hun ikke hadde hørt før. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HØRT DET FØR: Frp-leder Siv Jensen lyttet til taltronen i dag. Men syntes det var lite der hun ikke hadde hørt før. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Åpningen avsluttes med at alle synger nasjonalsangen, før kongen forlater Løvebakken og påstarter kjøreturen opp til slottet igjen. 

TIDENES YNGSTE: Hadia Tajik er den yngste statsråden som har lest rikets tilstand under Stortingets åpning. Det gjorde rogalending komfortabelt på nynorsk.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TIDENES YNGSTE: Hadia Tajik er den yngste statsråden som har lest rikets tilstand under Stortingets åpning. Det gjorde rogalending komfortabelt på nynorsk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer