TUNG HJELM: Denne hjelmen ble brukt av Anders Behring Breivik under bombeangrepet i regjeringskvartalet. Den veier mellom fire og fem kilo. På vei til Utøya la han den igjen i bilen.  Foto: Jacques Hvistendahl
TUNG HJELM: Denne hjelmen ble brukt av Anders Behring Breivik under bombeangrepet i regjeringskvartalet. Den veier mellom fire og fem kilo. På vei til Utøya la han den igjen i bilen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Slik var Behring Breivik kledd for å drepe

Valgte de billigste løsningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er klærne Anders Behring Breivik (32) hadde på seg under bombeangrepet i regjeringskvartalet og under massakren på Utøya 22. juli.

Klærne er helt vanlige og billige svarte klær, med hjemmelagede politimerker ment for å lure folk i hans vei. Ved første øyekast kan merkene se ekte ute. Ser man nærmere etter oppdager man at politiemblemene er skrevet ut på en printer.

- Dette er merker han selv har skannet inn og så printet ut i Tsjekkia, sier prosjektleder Håvard Eide i politets etterforskningsgruppe for våpen, ammunisjon og personlig utstyr til Dagbladet.

Villedet ofrene Både på Utøya og i regjeringskvartalet har det vist seg at den simple og falske uniformen villedet ofre og vitner til å tro han var politimann.

Som i så mye av utstyret Breivik har skaffet seg, ser pris ut til å ha vært avgjørende. Hjelmen han kjøpte via et israelsk nettsted veier mellom fire og fem kilo. Stålhjelmen tåler beskytning opp til kaliber 7.62 og ble brukt av Breivik i regjeringskvartalet. Den var derimot så upraktisk at Breivik valgte å legge den igjen i bilen da han skulle over til Utøya. En lettere hjelm i et mer moderne materiale har en langt høyere pris, ifølge det israelske selskapets nettsider.
 
Spredte ammo-kjøp Som Dagbladet tidligere har avslørt hadde Breivik risset inn norrøne runer i glocken og rifla han brukte. Våpnene ble tidlig sporet til å være i Breiviks eie. Allerede 23. juli ble de norske våpenselgerne avhørt. Det neste politiet gjorde var å spore ammunisjonen.

- Oslo-politiet sendte ut en forespørsel til samtlige politidistrikt om de kan undersøke alle våpenhandlere i deres distrikt. Så langt viser våre undersøkelser at han kjøpt ammunisjon i 4-6 butikker på det sentrale Østlandet, sier Eide.

Da Breivik ble pågrepet hadde han ammunisjon igjen i magasinene som sto i begge våpnene. Det bekrefter politet overfor Dagbladet.

Analyserer drikke I vitneforklaringer går det fram at Breivik hyppig drakk fra et sugerør knyttet til en camelback han bar på ryggen da han gikk av ferja på Utøya. Drikkesekken bar Breivik fortsatt da han ble pågrepet. Hva han drakk er politiet fortsatt ikke sikre på.

- Innholdet i camelbacken er fremdeles til undersøkelse og analyse. Vi kan derfor ikke si noe om dette på det nåværende tidspunkt, sier Eide.

HJEMMELAGET I:  På den svarte overdelen har Behring Breivik klistret politiemblem skuldrene. Foto: Politiet
HJEMMELAGET I: På den svarte overdelen har Behring Breivik klistret politiemblem skuldrene. Foto: Politiet Vis mer

På Utøya fikk Breivik hjelp til å kjøre ei kasse med ammunisjon opp til hovedhuset. På planet av pickupen fant politiet flere typer magasin, hel- og halvmantlet ammunisjon, noe var hulespissammunisjon. I tillegg lå det på bakken ei svart veske, med blant annet et bånd til å stoppe blødninger (tourniquet), gassmaske, våtservietter, gummihansker, og enkeltmannspakning.

Ingen like kjøpere Dette er blant 80-100 beslaglagte gjenstander Breivik benyttet under terrorangrepet som gruppa sporer opphavet til. Det handler om langt mer enn hvor det ble kjøpt:

- Vi har gått gjennom alle distinksjoner, hvor de er kjøpt og hva de betyr. Vi sjekker også om merker er kjøpt av andre, for på den måten avdekke folk med lignende interesser - eller om de har vært medhjelpere. Ingenting tyder på det, sier hovedetterforsker Ole Jørgen Hafredal.

Heller ikke på andre gjenstander finner politiet spor av at Breivik har hatt en eneste terror-venn:
- Så langt er det ingen andre personer som kan knyttes til kjøp, bestilling eller avhenting av tingene, sier Hafredal.

Fra ord til handling Det neste som er vesentlig i etterforskningen er tidspunktet for kjøp.
- Anskaffelsesperioden sier noe om når han gikk fra ord til handling, sier Nielsen.

HJEMMELAGET II: Denne buksa ble brukt av Breivik i regjeringskvartalet og på Utøya. På beina har han klistret et rutemønster for at det skal se ut som del av en slags politiuniform. Foto: Politiet
HJEMMELAGET II: Denne buksa ble brukt av Breivik i regjeringskvartalet og på Utøya. På beina har han klistret et rutemønster for at det skal se ut som del av en slags politiuniform. Foto: Politiet Vis mer

De fleste innkjøpene relatert til terrorhandlingen gjorde Breivik i 2010, i all hovedsak mot slutten av året.

 

 

KLISTREMERKER: Disse emblemene skal Breivik har skannet inn og printet ut. De ble klistret på skuldrene av den svarte overdelen han brukte i regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Politiet
KLISTREMERKER: Disse emblemene skal Breivik har skannet inn og printet ut. De ble klistret på skuldrene av den svarte overdelen han brukte i regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Politiet Vis mer

 

 

 

VÅPEN OG AMMO: Etterforskningen av Anders Behring Breivik foregå ved politihuset i Oslo  Her er  hovedetterforsker Ole Jørgen Hafredal (t.v.), etterforskningsleder Tore Jo Nielsen og prosjektansvarlig for våpen, ammunisjon og bekledning Håvard Eide. Foto: Jacques Hvistendahl
VÅPEN OG AMMO: Etterforskningen av Anders Behring Breivik foregå ved politihuset i Oslo Her er hovedetterforsker Ole Jørgen Hafredal (t.v.), etterforskningsleder Tore Jo Nielsen og prosjektansvarlig for våpen, ammunisjon og bekledning Håvard Eide. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer