Slik var Breivik utstyrt da han ble tatt

Var tungt rustet for massakren på Utøya.

STRIDSVEST fylt av ammunisjon og magasiner, i tillegg til en iPod. Alle foto er skjermbilder fra tv-overføringen.
STRIDSVEST fylt av ammunisjon og magasiner, i tillegg til en iPod. Alle foto er skjermbilder fra tv-overføringen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Falske politieffekter, en medaljong, flere tusen kroner, tusenvis av patroner og to våpen som hadde skutt og drept 69 personer. Kripos la i går fram for Oslo tingrett detaljer fra de kriminaltekniske undersøkelsene som er gjort på Utøya.

Se fullstendig liste over utstyret nederst i saken.

FALSK POLITIMANN: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet.
FALSK POLITIMANN: Her har politiet satt Breiviks utstyr på en dukke for å vise hvordan han så ut på pågripelsestidspunktet. Vis mer

Politioverbetjent Gøran Dyvesveen, som ledet arbeidet, viste for første gang fram politiets bevisbilder av våpnene og utstyret Breivik hadde da han ble pågrepet av beredskapstroppen på Utøya 22. juli. Dette er bildene Dagbladet trykker i dag.

Massedrapsutstyr
Da hadde Breivik en pistol av typen Glock 9mm i lårhylsteret, mens han hadde lagt fra seg Ruger riflen sin noen meter unna.

«POLITISKJORTE»: Breivik har forklart at han blant annet lagde politiemblemene selv, ved å finne grafikk på internett.
«POLITISKJORTE»: Breivik har forklart at han blant annet lagde politiemblemene selv, ved å finne grafikk på internett. Vis mer

Kriminalteknikerene viste blant annet bilder av hvordan de har kledd opp en dukke med utstyret for å vise hvordan det ser ut på en mannsperson.

Breiviks erklærte mål - å drepe flest mulig - svarte politioverbetjenten:

DRIKKEPOSE, strips som brukes som håndjern, førerkort og annet han hadde på seg.
DRIKKEPOSE, strips som brukes som håndjern, førerkort og annet han hadde på seg. Vis mer

- Ja, det vil jeg si.

- Kunne overmanne Delta
Breivik har i avhør forklart at han skaffet dette i den såkalte «Armour Acquisition Fase», som han hevder han innledet i februar 2010 og som varte i fire måneder.

SKJØT VILT: Breivik hadde med seg enorme mengder ammunisjon og magasiner til automatriflen og håndpistolen.
SKJØT VILT: Breivik hadde med seg enorme mengder ammunisjon og magasiner til automatriflen og håndpistolen. Vis mer

Fra omkring 15 nettbutikker skaffet han uniformseffekter og kroppsbeskyttelse, hvorpå han gravde ned dette ved svenskegrensa. Han hevder det lå under jorda i ett år, hvorpå han hentet det vinteren 2011.

Terroristen har i avhør lagt fram voldsomme ideer om hvor effektivt beskyttelsesutstyret ville være.

AMMUNISJON: Flere magasiner og to norske flagg.
AMMUNISJON: Flere magasiner og to norske flagg. Vis mer

- Jeg hadde klart å «ta» tre mann fra Delta, fordi jeg hadde bedre beskyttelsesutstyr enn dem, har Breivik forklart.

1139 ubrukte patroner
Også annet utstyr var essensielt. Skipperen på MS «Thorbjørn», som fraktet Breivik til Utøya, forklarte i går at Breivik drakk mye vann under overfarten. I avhør har Breivik sagt at dette var fordi han hadde tatt anabole steroider og prestasjonsfremmende midler, og trengte væske.

DRAPSVÅPEN: Automatriflen av typen Ruger Mini-14 Ranch Rifle.
DRAPSVÅPEN: Automatriflen av typen Ruger Mini-14 Ranch Rifle. Vis mer

I går kom det også fram i retten at politiet fant 374 ubrukte patroner til Glock-pistolen og 765 skudd til rifla. Med andre ord hadde Breivik ennå tilgang på 1139 patroner da han ble overmannet av «Delta»-styrken.

Kripos' våpeneksperter forklarte retten i detalj om de ødeleggende kreftene i de ulike ammunisjonstypene, og viste bilder av prosjektiler fra prøveskyting.

DRAPSVÅPEN: Håndpistolen av typen Glock 34, med påmontert lasersikte.
DRAPSVÅPEN: Håndpistolen av typen Glock 34, med påmontert lasersikte. Vis mer

Lurte ofrene
Dagbladet vet at Breivik i avhør har sagt seg svært fornøyd med hvordan han klarte å lage effekter som lurte ofrene til å tro han var politimann. Disse klærne og effektene ble dokumentert i retten i går. En treningsoverdel til den hjemmelagde politiuniformen hadde Breivik fått til å se troverdig ut ved å farge gule sømmer svarte.

- Folk som ikke er eksperter på området ville lett la seg overbevise, og det var altså det som skjedde, vet Dagbladet at Breivik har sagt i avhør.

«POLITIMANN»: Breiviks falske politi-id.
«POLITIMANN»: Breiviks falske politi-id. Vis mer

Kripos viste i går også bildet av en medaljong massemorderen hadde i høyre lomme. I klærne hadde Breivik også 5200 kroner i sedler og reell legitimasjon.

- Førerkort, et våpenkort, to bankkort - alle i Breiviks navn - og to fleksikort (til buss/t-bane, red.anm.) lå i en kredittkortholder i bukselomma, sa Dyvesveen i retten.

«POLITIBUKSER»: Benklærne i den falske politiuniformen.
«POLITIBUKSER»: Benklærne i den falske politiuniformen. Vis mer

Droppet hagle
Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik på forhånd hadde risset inn «Mjöllnir» og «Gungnir» på våpnene han brukte, med runetegn.

Runene som finnes på henholdsvis skjeftet og sluttstykket på de to våpnene er navn Breivik har gitt dem. Disse har den selverklært kristne Breivik hentet fra to av de mest kjente våpnene i norrøn mytologi.

«RIDDERMEDALJONG»: Symbolikk relatert til Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar (KT).
«RIDDERMEDALJONG»: Symbolikk relatert til Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar (KT). Vis mer

I bilen Breivik kjørte til landsida ved Utøya ble det også funnet et haglegevær, og på øya ble det funnet et patronbelte med slik ammunisjon.

- Ingenting tyder på at dette våpenet ble brukt i denne sammenhengen, gjentok Kripos i går.