NETTDATET: Anders Behring Breivik betalte 100 euro for å komme i kontakt med østeuropeiske kvinner via ei datingnettside. Foto: Privat
NETTDATET: Anders Behring Breivik betalte 100 euro for å komme i kontakt med østeuropeiske kvinner via ei datingnettside. Foto: PrivatVis mer

Slik var Breiviks kone-jakt i Øst-Europa

Betalte 100 euro for kontaktinformasjon om 20 damer. Vurderte to, valgte hviterussiske «Natascha».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I politiavhør har venner av Anders Behring Breivik fortalt om hans forhold til kvinner. Både detaljer om flørten med hviterussiske «Natascha», Breiviks syn på norske kvinner, og hans omgang med prostituerte er blant temaer vennene forteller om.

Ifølge en av hans venner mente Breivik at norske kvinner var for likestilte og uten håp om å bli gode husmødre. Derfor tok han kontakt med hviterussiske «Natascha».

Venner har forklart til politiet at denne planen ikke fungerte.  

20 kvinner Dagbladet skrev onsdag i forrige uke om Breiviks affære med «Natascha» fra Minsk i Hviterussland. Hun utvandret til USA for noen år siden, og Breivik-etterforskerne ønsker nå å avhøre henne.

Terroristen møtte «Natascha» fra Minsk i Hviterussland via et datingnettsted der man kan komme i kontakt med øst-europeiske kvinner.

Politiet har bekreftet at Breivik besøkte henne både i Minsk og at hun kom på besøk til ham i Norge i 2005.

Ifølge Breiviks forsvarer Tord Jordet skal Breivik ha oppsøkt nettstedet av nysgjerrighet for om det kunne være et egnet sted for å finne en kjæreste. Han hadde lange arbeidsdager og derfor ble det enklere å komme i kontakt med kvinner over nettet, forteller forsvareren. 

- Han hadde da hatt flere forhold til norske kvinner, og ønsket å forsøke noe nytt, sier Jordet til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at Breivik bestilte kontaktinformasjon på til sammen 20 kvinner.

Den 12. desember 2004 bestilte han adresser og e-post til ti kvinner. I underkant av to måneder seinere, den 5. februar 2005, bestilte han ti nye. For dette betalte han til sammen 100 euro.

Det er ikke framkommet opplysninger om at Breivik møtte noen andre enn «Natascha».  

- Gikk ikke bra Flere av Breiviks venner møtte «Natascha» da hun var på besøk i Oslo våren 2005.

- Men det gikk ikke så bra. Hun ville for eksempel ikke drikke juice fra kartong, skal en av kameratene ha forklart til politiet.

Breivik sendte henne derfor hjem tre til fire dager før den planlagte avreisen. Han mente at hun var for storforlangende.

Men før hun reiste, ble «Natascha» med Breivik og kameraten både på handleturer, kafé og restaurantbesøk i Oslo.

- Møtte familien Kameraten oppfattet henne som en type kvinne som hadde en idé om at Breivik skulle underholde henne, og at hun ikke trengte jobbe, kanskje bare studere. Selv skal Breivik ha sagt til en annen venn at hun var en «golddigger», og ikke noe for ham.

- I Norge traff hun Breiviks venner og familie, og de ble bedre kjent. De fant imidlertid etter hvert ut at det ikke var grunnlag for et mer varig forhold mellom dem, og de avsluttet forholdet. Det skal ikke ha vært noe dramatikk rundt bruddet, sier forsvarer Jordet.

Ifølge venner skal Breivik ha endret seg etter bruddet:

- ØNSKET NOE NYTT: Anders Behring Breiviks medforsvarer Tord Jordet forteller at Breivik oppsøkte datingnettstedet fordi han var nysgjerrig på om det kunne være et egnet sted for å finne seg en kjæreste. - Han hadde da hatt flere forhold til norske kvinner, og ønsket å forsøke noe nytt, sier Jordet til Dagbladet.  Foto: Jacques Hvistendah
- ØNSKET NOE NYTT: Anders Behring Breiviks medforsvarer Tord Jordet forteller at Breivik oppsøkte datingnettstedet fordi han var nysgjerrig på om det kunne være et egnet sted for å finne seg en kjæreste. - Han hadde da hatt flere forhold til norske kvinner, og ønsket å forsøke noe nytt, sier Jordet til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendah Vis mer

- Til å begynne med var han veldig ressurssterk, han hadde bedriften sin og alt gikk bra. Han dro også ut sammen med kameratene sine. Etter hvert gikk det nedover med ham, blant annet etter episoden med «Natascha» fra Hviterussland, skal en venninne av ham ha sagt til politiet.

Kjøpte sex Breivik skriver også om kjøp av seksuelle tjenester i manifestet sitt. Blant annet forteller han at han kjøpte sex av to kvinner i Praha. Han skriver også at han satte av 2000 euro til en luksuseskortejente ei uke før terrorhandlingene.

- Det er lettere å se døden i øynene om du vet du er biologisk, mentalt og spirituelt avslappet, hevder han.

Det er ikke blitt bekreftet om han gjennomførte disse sexkjøpene.

Også vennene har til politiet fortalt at Breivik kjøpte sex av prostituerte. En kamerat skal ha sagt at han ikke visste om han hadde gjort dette i Norge, men han hadde gjort det på en tur.

- Han kjøpte en del sex av prostituerte, skal vennen ha sagt til politiet.

Surrogatmor Politiet har snakket med mange i omgangskretsen til Breivik, og flere av dem som har kjent ham har fått spørsmål om hans seksuelle legning. De fleste har svart at han kunne framstå som noe feminin, såkalt metroseksuell.

- Han snakket aldri om jenter. Han var aldri noe interessert i det. Han sminket seg og brukte veldig lang tid på håret sitt, har blant annet en bekjent sagt til politiet.

Breiviks nærere venner tror derimot ikke at han er homofil.

Under en julemiddag med venner i 2009 skal Breivik ha uttalt at hvis han noen gang skulle ha barn, så skulle det være med en surrogatmor.

Ville ikke gifte seg Både i manifestet og overfor de sakkyndige har han gitt uttrykk for at kvinnens viktigste oppgave er å føde barn, for å holde fødselsraten oppe. Han mener Norge må slutte å oppfordre kvinner til å ta høyere utdannelse og også vurdere å gi menn omsorgsretten for barn for å motvirke skilsmisser.

Breiviks søster har fortalt at Breivik ikke ønsket å gifte seg. Før han hadde falt ned på denne avgjørelsen hadde hun inntrykk av at han snakket om forhold uten å forstå hvordan et forhold fungerte. Han kunne si ting som at norske kvinner bestemte alt i et forhold.

 - FOR LIKESTILTE: Breivik skal ifølge en venn ha ment at norske kvinner var lite egnet til å bli gode husmødre.
- FOR LIKESTILTE: Breivik skal ifølge en venn ha ment at norske kvinner var lite egnet til å bli gode husmødre. Vis mer