Slik var de hemmelige politiordrene

De to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli, fikk aldri ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren.

BEREDSKAPSTROPPEN:  Her ankommer beredskapstroppen fra Delta og Nordre Buskerud politidistrikt Utøya. Politiet har fått mange spørsmål om hvorfor ikke de to første, lokale politimennene som ankom landsiden dro ut til Utøya. Disse to ble ikke bedt om å dra ut til øya. Foto: Privat
BEREDSKAPSTROPPEN: Her ankommer beredskapstroppen fra Delta og Nordre Buskerud politidistrikt Utøya. Politiet har fått mange spørsmål om hvorfor ikke de to første, lokale politimennene som ankom landsiden dro ut til Utøya. Disse to ble ikke bedt om å dra ut til øya. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli, fikk ikke ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren.

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet innholdet i flere av samtalene som gikk over politiets samband i de dramatiske minuttene etter at de hadde fått melding om skyting på Utøya.

De to første tjenestemennene, begge 30 år, ankom landsiden ved Utøya klokka 17.52—35 minutter før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet.

De to betjentene fikk beskjeder via politiets samband fra aksjonslederen i Nordre Buskerud politidistrikt, en 35 år gammel mann med bakgrunn fra politiets beredskapstropp, Delta.

Polititjenestemennene var bevæpnet med tohåndsvåpen, MP5, da de kom til stedet.

Kritikk De to betjentene har fått kritikk fordi de ikke rykket direkte ut til Utøya, i tråd med politiets beredskapssystem «skyting pågår» der det heter:

«Ved melding om at skyting pågår i tett beferdet område (innendørs eller utendørs) skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen (-e) så raskt som mulig, slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende. Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer