Slik var de hemmelige politiordrene

De to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli, fikk aldri ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren.

BEREDSKAPSTROPPEN:  Her ankommer beredskapstroppen fra Delta og Nordre Buskerud politidistrikt Utøya. Politiet har fått mange spørsmål om hvorfor ikke de to første, lokale politimennene som ankom landsiden dro ut til Utøya. Disse to ble ikke bedt om å dra ut til øya. Foto: Privat
BEREDSKAPSTROPPEN: Her ankommer beredskapstroppen fra Delta og Nordre Buskerud politidistrikt Utøya. Politiet har fått mange spørsmål om hvorfor ikke de to første, lokale politimennene som ankom landsiden dro ut til Utøya. Disse to ble ikke bedt om å dra ut til øya. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli, fikk ikke ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren.

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet innholdet i flere av samtalene som gikk over politiets samband i de dramatiske minuttene etter at de hadde fått melding om skyting på Utøya.

De to første tjenestemennene, begge 30 år, ankom landsiden ved Utøya klokka 17.52—35 minutter før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet.

De to betjentene fikk beskjeder via politiets samband fra aksjonslederen i Nordre Buskerud politidistrikt, en 35 år gammel mann med bakgrunn fra politiets beredskapstropp, Delta.

Polititjenestemennene var bevæpnet med tohåndsvåpen, MP5, da de kom til stedet.

Kritikk De to betjentene har fått kritikk fordi de ikke rykket direkte ut til Utøya, i tråd med politiets beredskapssystem «skyting pågår» der det heter:

«Ved melding om at skyting pågår i tett beferdet område (innendørs eller utendørs) skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen (-e) så raskt som mulig, slik at uskyldig tredjepart blir minst mulig skadelidende. Politiet må derfor raskest mulig gjøre klar til å gå direkte inn i aksjonsfasen»

Britt Kreutzmann, som opplevde at sønnen hennes overlevde massakren etter en høydramatisk flukt, kom med kraftig kritikk av politiet i en kronikk i VG. Hun skrev blant annet:

«Jeg kommer aldri til å akseptere at voksne menn som er politi av profesjon, står og gjemmer seg, og ser på at barn og ungdommer blir drept og ikke hjelper til.» Kreutzmann sa også til VG:

- Jeg undrer meg over dem som ga dem ordre om å vente der. Men jeg undrer meg også over voksne, bevæpnede politifolk som står og ser på at barn og unge dør, uten å gripe inn. Jeg mener de burde ha trosset ordren de fikk.

- Det kommer båter De to betjentene ga flere beskjeder via politiets analoge samband. I løpet av få minutter fortalte de operasjonssentralen og aksjonslederen om skudd, røyk, ungdommer som svømmer i vannet og båter med ungdommer i vannet.

Via sambandet fikk de to betjentene flere beskjeder fra aksjonslederen, som da satt i bilen på vei mot Utøya. Idet de var i ferd med å nærme seg ferjeleiet til MS Torbjørn, fikk de beskjed om å observere hva som skjer, får Dagbladet opplyst. Betjentene skal også ha fått beskjed om at det var båter på vei. Patruljen var fremme ved kaia rundt klokka 17.52. I løpet av de neste minuttene var det flere beskjeder som ble gitt via politiets samband. De fleste handlet om hva de to første betjentene så på stedet.

- Skaff båter Litt før klokka 18.00 kom de neste beskjedene fra aksjonslederen. Betjentene fikk beskjed om å ta imot båter med ungdommer. Omtrent samtidig nærmet politiets beredskapstropp, Delta, seg Utvika. På politisambandet ga beredskapstroppen beskjed om at de måtte ta kontroll over bilen til gjerningsmannen, som sto ved ferjeleiet.

Aksjonslederen fra Nordre Buskerud ga også andre beskjeder til de to tjenestemennene:

«Delta kommer om kort tid. Jobb med å skaffe båter til Delta», fikk betjentene beskjed om.

Selv om de to betjentene forholdt seg til aksjonslederen, hørte både operasjonssentralen og beredskapstroppen hva som blir sagt.

Havari Politiets beredskapsgruppe kom til Storøya, 3,64 kilometer lenger nord, samtidig som innsatsleder, båtfører og aksjonsleder fra Nordre Buskerud politidistrikt klokka 18.09.

Politiets gummibåt havarerte, og ti polititjenestemenn dro til Utøya i sivile båter som de første betjentene hadde sendt til Storøya. Anders Behring Breivik ble pågrepet klokka 18.27— rundt en time etter den første nødmeldingen til politiet.

Nordre Buskerud politidistrikt vil ikke svare på spørsmål om ordrene som ble gitt og «skyting pågår»-instruksen.

- Politiets egne evalueringsgrupper arbeider fortsatt med å få klarhet i alle detaljene rundt politiaksjonen på Utøya den 22. juli. Derfor er det vanskelig å gi detaljerte svar på spørsmålene før dette arbeidet er ferdig, sier informasjonssjef Lars Magne Hovtun i Nordre Buskerud politidistriktet

Han sier de er glade for at politiaksjonen nå blir nøye evaluert, både av egne evalueringsgrupper og av 22. juli-kommisjonen. Politidistriktet har overlevert all dokumentasjon til utvalgene, og sier de vil samarbeide fullt ut med dem for å få klarhet i alle detaljer rundt terrorangrepet.

- Offentligheten har krav på å få vite alt som skjedde den 22. juli, og det vil de få gjennom evalueringsutvalgenes rapporter. Vi er opptatt av å få en ryddig og grundig evaluering, slik at ikke bastante konklusjoner fattes på et for spinkelt grunnlag, sier Hovtun.