PRESSEKONFERANSE: Politiet i Bergen har jobbet med stort sakskompleks om overgrep mot barn. 51 personer er siktet i saken, og søndag ettermiddag holdt politiet en pressekonferanse. Se langversjon av pressekonferansen her, noen sekvenser fra pressekonferansen er utelatt i dette klippet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dark Room

Slik var de overgrepssiktedes hemmelige chattesamtaler på det mørke nettet

I hemmelige chattesamtaler via det mørke nettet snakker personer politiet har etterforsket i operasjon «Dark Room» om å dope småbarn og kidnappe unger på vei hjem fra skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 51 personer er til nå siktet i det Vest politidistrikt kaller den største overgrepssaken mot barn i Norge.

I arbeidet med operasjon «Dark Room» har politiet beslaglagt 150 terabyte overgrepsmateriale.

Alle samfunnslag

Blant de siktede er en advokat, flere ingeniører, en førskolelærer, og en økonom. Ifølge NRK er flere politikere også siktet.

De involverte kommer fra alle samfunnslag og bor i flere forskjellige deler av Norge.

Noen ting har de imidlertid til felles:

De er menn, mange av dem har høyere utdanning, de er godt bevandret i de mørke krokene av det krypterte nettet, og de tenner seksuelt på overgrep mot barn.

Og: De er livredd for at noen får vite om det.

– Flere av dem er tilsynelatende velfungerende ressurspersoner i sine nærmiljø, og familie og omgivelser har gjerne reagert med sjokk når vedkommende blir tatt, forklarte påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne søndag.

Diskuterer babyer

I chatteloggene politiet har beslaglagt, fantaserer menn om overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder. På det mørke nettet har flere av dem klart å holde lystene sine hemmelig for andre enn hverandre - fram til politiets teknologi og etterforskning innhentet dem.

DRØY TONE: Bildet viser en av chattloggene politiet ga ut i går. Eksplisitte beskrivelser er sensurert. Kilde: Politiet. 
DRØY TONE: Bildet viser en av chattloggene politiet ga ut i går. Eksplisitte beskrivelser er sensurert. Kilde: Politiet.  Vis mer

«- for min del kan jeg si at livet som jeg kjenner det er over om jeg blir tatt.. mister isåfall familie, venner, jobb, dame osv.. så jeg kommer til å være sykt forsiktig, og paranoid», skriver en person i en av chatteloggene politiet ga ut i går.

– Vi fikk en klar oppfatning av at likesinnede traff hverandre på det såkalte mørke nettet, der de kunne treffe hverandre og dyrke sin interesse for barn i fred, sa etterforskningsleder Hilde Reikrås i Vest politidistrikt ifølge NTB.

I materialet politiet ga ut i går, diskuterer to menn at den ene mannen kan forgripe seg på sitt eget barn den dagen han blir far.

Har egne barn

«Tror ikke at jeg kommer til å gjøre noe med det», skriver mannen som planlegger å bli pappa.

«Ikke de første årene en gang?», spør den andre.

«Jo, kanskje», svarer mannen.

Noen av de siktede er selv fedre. Enkelte skal ha misbrukt egne barn, andre er siktet for å ha misbrukt andres.

I en av chatteloggene politiet har beslaglagt, diskuterer to personer sine fantasier om å ha sex med et barn - og muligheten for å dope sitt offer først.

«Så lenge vi ikke ender opp med å ta livet av ungen», skriver den ene.

De to diskuterer om de skal gjøre overgrep i Norge eller i utlandet.

«norske unger er mest sexy da, men samtidig hvis man drar til utlandet så kan man jo kjøpe en unge», skriver den ene.

I samme chattelogg snakker de to mennene om hvordan de kan nappe en jente fra gata i en varebil og kjøre henne til et øde sted hvor de kan voldta henne.

«Etterpå da? dumper henne der vi fant henne, og kjører for å brenne det som er i bilen?», spør den ene.

«Høres ut som en plan», svarer den andre.

Har skjedd overgrep

For noen av de 51 siktede ble det med planer og fantasier. Politiet er ikke i tvil om at de har reddet barn fra å bli utsatt for overgrep med sin inngripen. For andre barn kommer politiet for seint.

I beslagene har politiet funnet overgrep mot 12 barn, både i Norge og i utlandet. I en chattelogg forklarer en person hvordan han skal ha voldtatt en sju år gammel gutt.

De fleste sakene i «Dark Room»-komplekset skal dreie seg om nedlastning og spredning av overgrepsbilder av barn, men også bestilte overgrep over nettet er blant sakene i komplekset, skriver NTB.

Politiet opplyste i går at de undersøker både fysiske overgrep og overgrep på nett, og at de venter at saken kan vokse i tiden framover.

Dette er Dark Room

* Etterforskningen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

* Operasjon Dark Room ble etablert, med mål om å stoppe pågående overgrep mot barn.

* Det er snakk om flere aktive nettverk der personer viser stor interesse for barn og deler bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

* Størrelsen på det samlede databeslaget er så langt på 150 terabyte, og er et av de største beslagene i norsk historie.

* Politiet har identifisert over 5.000 brukerkontoer i de ulike chattekanalene det er snakk om.

* 51 personer er involvert i sakene, alle er menn.

* De involverte er fra «alle samfunnslag». Mange har høy utdannelse og IT-kompetanse.

*18 av de 51 personene er fra Hordaland. To av sakene er henlagt. Ytterligere 31 er under etterforskning i resten av landet, i tillegg til en person i utlandet.

* Etterforskningen mot nettverket har pågått for fullt siden nyttår.

* Politiets operasjon Dark Room består av om lag 25 etterforskere i Vest politidistrikt, som blant annet har hatt et tett samarbeid med Kripos, både i enkeltsaker og i metodeutvikling.

* Spesialetterforskere fra datakrim, analytikere og etterforskere med spesialkompetanse på tilrettelagte avhør er også tilknyttet gruppen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer