Slik var de private nettsamtalene med Breivik

Breivik snakket med Martin om borgerkrig og et «renovasjonsprosjekt».

SNAKKER UT: Forretningsmannen Martin var tidligere engasjert i internettkampen mot islam, og hadde da daglig kontakt med Anders Behring Breivik. Han var disiplinert og målbevisst, sier Martin om sin tidligere venn. Foto: Erik Abel / Dagbladet
SNAKKER UT: Forretningsmannen Martin var tidligere engasjert i internettkampen mot islam, og hadde da daglig kontakt med Anders Behring Breivik. Han var disiplinert og målbevisst, sier Martin om sin tidligere venn. Foto: Erik Abel / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖTEBORG (Dagbladet): Nå er Martin (24) forretningsmann og familiefar, og han sier han nå tar avstand fra innvandringsmotstand og ekstrem høyrepolitikk. Men i årene 2007-2009, da Breiviks terrorplanlegging var på sitt mest intense, var Martin en av Breiviks beste nettvenner.

- Jeg hadde aldri sett på ham som noe annet enn en seriøs, dyktig og informasjonsrik person, sier han til Dagbladet.

Han er ikke lenger aktiv i ekstreme nettsamfunn, og velger nå derfor å snakke åpent ut om sin fortid. Rustad er avhørt som vitne i 22. juli-saken, etter at han selv varslet PST og politiet om sin kontakt med Breivik.

På spørsmål om han klassifiserte seg som islamhater da han kjente terroristen, begynner Martin bare å le.

- Hjernevaska - Vi var hjernevaska hele gjengen. Han var veldig målbevisst, og skrev veldig direkte — han trodde alt han sa var riktig. Han snakket mye om statistikk på fødselsrater, befolkning, sier Martin.

- Hvorfor hadde du så tett kontakt med Breivik?

- Det var på grunn av seriøsiteten. Han skulle informere og nå ut til alle. Det jeg var interessert i var at han hadde informasjon. Jeg leste ikke blogger, men hadde egne meninger. Han hadde all informasjon fra blogger og møter med andre.
 
- Snakket han om noe han gledet seg til eller planla?

- Ikke så mye. Men han snakket om et «renovasjonsprosjekt».

Bygge opp organisasjon Martin snakket også med Breivik om å stifte en islamkritisk organisasjon, og at de to satte av et lite pengebeløp til dette. Hvor mye penger dette var husker han ikke lenger.

- Han prøvde å bygge opp en organisasjon, han var strukturert og organisert. Vi diskuterte åpent på Facebook, og skrev hva vi ville, men han hadde et veldig disiplinert språk og slettet alle meldinger han mente kunne skade gruppa, husker Martin.

Men i tillegg til den åpne Facebook-kommunikasjonen snakket 24-åringen også privat med Breivik på chatteprogrammet MSN daglig.

Der hadde vestkantterroristen en annen måte å ordlegge seg på.

- Et helvete Der Breivik framsto som en slags predikant i åpne grupper på nettet, var han løsere i tonen - og mer direkte - privat. Thor-Martin Martin beskriver privatsamtalene med Breivik slik:

- Han ville organisere oss for å nå ut til folket, og få folket til å våkne. I privatmeldinger virket han ikke mot en borgerkrig.

- Hvordan reagerte du da du så at din gamle venn var blitt massemorder?

- Jeg våknet relativt sliten etter en fest, og så bildet av Anders i mediene. Jeg fikk et lite sjokk, sier Martin alvorlig.

- Jeg hadde først trodd det var muslimer som sto bak, og hadde lagt ut en video om det på nettet. Da slettet jeg med en gang alt jeg hadde lagt ut. Jeg hadde nettopp flyttet til Sverige kort tid før 22. juli, og tenkte: «Nå blir det et helvete. Nå vil alt innhente meg.»

PRIVAT: Breivik ordla seg forskjellig i åpne Facebook-grupper og i private samtaler, sier Martin, som hadde daglig kontakt med Breivik i 2007-2009. Foto: Erik Abel / Dagbladet
PRIVAT: Breivik ordla seg forskjellig i åpne Facebook-grupper og i private samtaler, sier Martin, som hadde daglig kontakt med Breivik i 2007-2009. Foto: Erik Abel / Dagbladet Vis mer