Slik var de siste minuttene

Russerne oppdaget at alle de mannlige terroristene var samlet utenfor teatersalen, og regnet med at kvinnene ikke ville utløse bombene på egen hånd. Da sprayet de inn spesialgassen. Les hvordan et av gislene skildrer terrordramets siste akt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang forteller et av de overlevende gislene hvordan terroraksjonen fikk sin slutt og trolig over 170 mennesker ble drept.

Giorgij Vasiljev er dramatikeren som skrev musikalen «Nord-Øst», og befant seg i salen da de tsjetsjenske terroristene stormet teateret i Moskva onsdag kveld.

I dag bringer den engelske avisa The Guardian hans beretning om hva som skjedde da teateret ble stormet, redselsdøgnene og stormingen der minst 117 gisler ble drept.

Kvinnene alene

Redegjørelsen oppklarer en rekke uoverenstemmelser mellom myndighetenes framstilling og hva overlevende har fortalt, skriver avisa.

Da soldatene sprayet den ukjente knockout-gassen inn i teatersalen, skjedde det ifølge Vasiljev ikke først og fremst fordi terroristene hadde avfyrt skudd mot en ung gutt som fikk panikk.

Beslutningen ble tatt da soldatene oppdaget at alle de mannlige gisseltakerne befant seg i et eget rom eller ute i korridorene. Dermed kunne ingen i salen gi de kvinnelige terroristene ordre om å utløse bombene.

Panikk

Etter tre dager i fangenskap, innså gislene at henrettelsene ville starte lørdag. Noen hadde hørt tsjetsjenerne si at teatergjestene ville bli likvidert i grupper på ti og ti. Frykten skapte ny panikk.

En ung gutt begynte å gråte. Han ropte «Mamma, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre», og løp vekk fra setet sitt.

Terroristene åpnet ild, men bommet på gutten. I stedet traff de et mannlig gissel i ansiktet og ei jente i siden. Men gislene falt likevel etterhvert til ro, og tjsetsjenerne forsikret dem om at alt var under kontroll. Roen varte en times tid.

Så video

Vasiljev, som flere ganger hadde fungert som kontaktperson mellom gisseltakerne og myndighetene, fikk beskjed om at de som var skutt, kunne fjernes. Etter telefonsamtalen, tok terroristenes leder Barayev mobilen hans. Vasiljev satte seg for å sove.

Tjue minutter seinere, cirka klokka 05.40 om morgenen lørdag, ble han vekket. Tsjetsjenerne ba ham sende teatertekniker Sasja Fedjakin til teaterets tekniske kontrollrom i øverste etasje.

Terroristene hadde omsider oppdaget at da de stormet teateret klokka 21.10 onsdag kveld, sto et automatisk videokamera på i bygningen. Nå ville de se videoen.

Det tsjetsjenerne ikke visste, var at den russiske elitestyrken Alfa overvåket alle deres bevegelser. det skjedde trolig med fiberoptiske minikameraer gjennom hustaket.

Soldatene hadde overhørt terroristenes samtaler. De visste at de 18 kvinnene i salen kontrollerte bombene, men at de ikke kunne utløse dem uten ordre fra sine mannlige sjefer.

Da terroristene samlet seg i kontrollrommet for å se hvordan de hadde tatt seg ut under aksjonens første fase, slo antiterrorpolitiet til.

Gass ble pumpet inn i kontrollrommet, og samtidig inn i teatersalen. Flere soldater fra spesialstyrken Spetsnas braste gjennom taket og skjøt terrorlederne i videorommet.

Soldatene som tok seg inn i salen, drepte de kvinnelige tsjetjsenerne med ett skudd i hodet hver. Vasiljev tror også kommunikasjonen mellom terroristene var brutt. Etter kort tid besvimte han selv av gassen.

Trolig har spesialstyrkene nedkjempet terroristene som kontrollerte korridorene i teateret etter at de hadde drept tsjetjenerne i kontrollrommet og salen.

LEDEREN: Terroristenes leder Movsar Barayev ligger død etter at soldatene lørdag stormet teateret i Moskva.