An observational tower overlooks the Norway-Russia border from the Norwegian side in Pasvik valley, Finnmark county, Norway, October 23, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov    SEARCH "NORWAY-RUSSIA BORDER" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES.
An observational tower overlooks the Norway-Russia border from the Norwegian side in Pasvik valley, Finnmark county, Norway, October 23, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov SEARCH "NORWAY-RUSSIA BORDER" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES. Vis mer

- Kulene suste forbi meg. Jeg knuste telefonen min, kastet den i skogen. Jeg løp, løp og løp.

Overfor organisasjonen Gulagu beskriver Wagner-avhopperen den dramatiske flukten fra russiske grensevakter på vei over norskegrensa.

Den ustabile isen på Pasvikelva skremte ham, men kan også ha reddet ham.

- På vei over elva kjente jeg isen gi etter under meg. Vaktene fulgte ikke etter. De var tydeligvis redde for at isen var for tynn, sier Medvedev.

Her viser han arrene fra flukten over grensegjerdet etter ankomst i Norge. Dagbladet har fått bekreftet at bildet er ekte.

Slik var den dramatiske flukten

Publisert
Sist oppdatert

I knappe fem måneder var Andrej Medvedev kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner.

Da hans underordnede Jevgenij Nuzjin på brutalt vis ble henrettet av sine egne i november, bestemte han seg for å desertere. I desember flyktet han og har siden vært som sunket i jorda - helt til han tok seg over grensa og søkte asyl i Norge forrige uke.

- Jeg rømte fra Russland fordi Wagner og det russiske sikkerhetspolitiet, FSB, var ute etter meg. Jeg var i fare. De ville henrette meg, sier han i et intervju med den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net etter flukten til Norge.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer

På flukt i over en måned

Ifølge hans advokat Brynjulf Risnes har han vært på flukt internt i Russland i over en måned.

- Han har holdt seg skjult ved å forflytte seg hele tida, og har derfor vært veldig mange steder, sier advokaten.

Ett av stedene han har oppholdt seg er landets hovedstad Moskva. Mye er fremdeles uklart rundt hans flukt fra Russland til Norge.

Medvedev har imidlertid selv uttalt overfor menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu at han flyktet til Norge via Murmansk og deretter Nikel, en mindre industriby ti kilometer fra grensa til Finnmark.

- Så vidt jeg forstår har han brukt offentlig transport, sier Risnes til Dagbladet.

Hjelp fra venner

Murmansk er den soleklart største byen i denne delen av Russland, og det nærmeste kollektivknutepunktet til norskegrensa. Hit kan han ha kommet seg med tog fra lenger sør i Russland, eller buss.

Til Gulagu forteller Medvedev at han har fått hjelp fra venner på ferden fra Murmansk til Nikel.

- I Murmansk ble jeg kjent med en mann som hjalp meg med flukten. Jeg er veldig takknemlig overfor ham, sier han i intervjuet.

Fra Nikel er det ti kilometer til norskegrensa. Flukten fra den russiske siden beskrives som dramatisk, og Medvedev hevder russiske grensevakter skjøt etter ham.

- De slapp løs hunder, men det så ut som at en av dem viklet seg fast i piggtrådgjerdet, sier Medvedev til Gulagu.

Slik var den dramatiske flukten

Ustabil is

Isen over Pasvikelva var ustabil i tykkelse - noe Medvedev tror kan ha reddet ham over.

- De var tydeligvis redde for at isen var for tynn, sier Medvedev.

Vel over på norsk side banket han på døra til et hus, og ba om hjelp til å kontakte politiet.

- Jeg gikk videre langs veien, cirka tre kilometer, før jeg ble pågrepet av norsk politi, sier han.

Grensa mellom Norge og Russland er 197 kilometer lang. Medvedevs flukt over grensa er den tredje ulovlige krysningen på ett år. Før det var det sju år siden sist kjente tilfelle.

- Vi har sett det meste, men det er klart vi reagerer når noen kommer over grensa ulovlig. Samtidig har de gode hensikter, og de gjør ikke noe mot oss, sier 82 år gamle Svein Derås til Dagbladet.

Han er nærmeste nabo til grensa, og beskriver mye aktivitet på Russland-siden da Medvedev krysset.

- Det var snøskutere, militære og mye aktivitet, forteller han.

Derås er overrasket over at Medvedev og de to andre som nylig har krysset ulovlig klarte å komme seg over den strengt bevoktede grensa.

- Det er rart at de har kommet seg gjennom «jernteppet» de har på grensa. Det virker som en håpløs oppgave, sier nabo Svein Derås til Dagbladet.

Kriget i Donbas

Andrej Medvedev er født i 1996, og skal ha vokst opp på et barnehjem i Ust-Baktsjar vest i Sibir i Russland.

I slutten av tenåra skal han ha begynt på en utdanning for å jobbe på borerigg - et skoleløp han aldri fullførte, ifølge organisasjonen «Russland bak murene».

Isteden skal han ha vervet seg til det russiske militæret. Som en del av denne militærtjenesten skal han, blant annet, ha deltatt i krigføringen i Ukraina i 2014, trolig i Donbas-regionen. Det skriver flere medier, inkludert New York Times.

Medvedev hevder å ha bevitnet flere krigsforbrytelser i Ukraina, og har sagt at han nå er villig til å fortelle norske myndigheter om det han har opplevd.

Om Medvedev har begått krigsforbrytelser selv er et sentralt spørsmål norske myndigheter må ta stilling til, og som kan påvirke hvorvidt han vil få asyl i Norge eller ikke.

Avhøres av Kripos

Tirsdag ble det kjent at Kripos, som har ansvar for å etterforske mulige krigsforbrytelser i Ukraina fra norsk side, vil avhøre ham.

- Hva tenker han om at han kan risikere å bli dømt til fengselsstraff?

- Han er forberedt på at det han har gjort blir gjennomgått og at man vil vurdere alle muligheter. Han mener selv at han ikke har gjort som kan karakteriseres som krigsforbrytelser, sier Risnes til Dagbladet.

Medvedev frykter å bli sendt tilbake til Russland, ettersom han risikerer å bli straffeforfulgt.

- Han regner det som en sikker død å bli sendt tilbake. Det er vanskelig å si hvor sikkert det er, men han mener det er en betydelig risiko for represalier, sa advokaten til Dagbladet mandag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer