Slik var den dramatiske redningsaksjonen på Utøya

Ambulanse- og helsepersonell jobbet på spreng. Vi advarer mot sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Redningsarbeiderne og politiet har jobbet under kaotiske forhold gjennom natten og i morgentimene i dag. I videoen over ser man ambulanse- og helsepersonell som jobber med å hjelpe ungdommene og frakte de skadde vekk fra stedet i går.

Mange av ungdommene er tydelig i sjokk, de gråter og holder rundt hverandre.

Minst 84 personer er bekreftet drept etter massakren på AUF-leiren på Utøya i går. Det vil si at det er til sammen minst 91 drepte etter gårsdagens to hendelser, etter at sju er bekreftet drept, og ni er hardt skadet, etter bombingen av regjeringskvartalet.

Politiet søker fortsatt etter flere døde.

- Jublet mens han skjøt Rundt 500 ungdommer var samlet på øya for AUFs årlige sommerleir. Særlig mange skal ha kommet ut fredag for å høre Gro Harlem Brundtland tale.

Vitner forteller at det brøt ut full panikk da en mann kledd som politi komm inn i leiren og begynte å skyte vilt rundt seg da ungdommen samlet seg rundt ham.

- Han jublet og kom med seiersrop mens han skjøt folk, forteller Nicoline Bjerg Schie (21) til Dagbladet.

Hun glemte seg i flere timer i en klippe på øya, og forteller at hun, og de omtrent ti andre hun gjemte seg med, hørte folk bli skutt rett ved, men at de ikke kunne løpe ut og hjelpe dem.

- Han kom etter dem, og vi kunne ikke ta sjansen på å avsløre oss selv. Vi hørte skrittene hans rett over hodet vårt flere ganger, sier 21-åringen.

UTØYA: Minst 80 mennesker er drept etter massakren på Utøya. Her et oversiktsbilde av øya. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
UTØYA: Minst 80 mennesker er drept etter massakren på Utøya. Her et oversiktsbilde av øya. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Khamshajiny Gunaratnam (23) befant seg også på øya og forteller om de grusomme timene på sin blogg. Hun skriver at hun først trodde det var en spøk og gjemte seg på toalettet.

Sammen med en gruppe andre ungdommer løp Gunaratnam ned mot vannet og begynte å svømme vekk fra øya.

- Kamzy, nå skal du ikke se tilbake. Du skal se rett fram på landssiden og tenke at det er målet ditt, var beskjeden hun fikk av en venn da de befant seg i vannet.

Ba om hjelp på Facebook Livredde ungdommer på stedet klarte å sende ut rop om hjelp på sosiale medier som Twitter og Facebook.

«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer,» skrev et AUF-medlem på Twitter.
 
En annen person fikk en tekstmelding fra en som er på Utøya, hvor det sto:
 
«Ikke ring meg. Jeg gjemmer meg. Fy F..n, nå er jeg på gråten».
 
«Det er skyting på Utøya. IKKE ring noen der. De gjemmer seg i busk og kratt. Politiet er på vei,» skrev en tredje person på Facebook.»

I forbindelse med hendelsen har Nordre Buskerud politidistrikt opprettet pårørendesentre på henholdsvis Sundvolden Hotel og på Sollihøgda Kafe. I tillegg er det opprettet et pårørendesenter på Quality Ringerike Hotel i Hønefoss sentrum.

FRAKTES BORT: Ambulanse- og helsepersonell jobbet med å hjelpe de skadde og å frakte ungdommene bort fra stedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FRAKTES BORT: Ambulanse- og helsepersonell jobbet med å hjelpe de skadde og å frakte ungdommene bort fra stedet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer