DIKTATORENS DATTER: Svatlana var sin fars øyensten. Her holder diktatoren og massemorderen Josef Stalin datteren. Hun døde av kreft like før jul, 85 år gammel. Foto: AP Photo/Courtesy Icarus Films/SCANPIX
DIKTATORENS DATTER: Svatlana var sin fars øyensten. Her holder diktatoren og massemorderen Josef Stalin datteren. Hun døde av kreft like før jul, 85 år gammel. Foto: AP Photo/Courtesy Icarus Films/SCANPIXVis mer

Slik var det vonde livet som Stalins datter

Svetlana døde ensom, fattig og jaget like før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun klaget over at hun aldri kom ut av sin fars skygge. Kanskje ikke så rart, siden faren slukket lyset for titalls millioner mennesker, og mørkla hele verden. Før jul døde Stalins datter, Svetlana, ensom og fattig, men fortsatt jaget, i Midtvesten i USA.

22. november døde Svetlana Stalina, Svetlana Allilujeva, eller Lana Peters - livet hadde gitt henne mange navn - på et eldresenter i Richland Center på den forblåste prærien i Wisconsin. Hun ble 85 år gammel.

Skriften på veggen På veggene i rommet hennes var det bilder av hennes amerikanskfødte datter. De verdenskjente bildene av hvem hun selv var datter av glimret med sitt fravær i det fattigslige rommet uten TV. Det er til å forstå.

- Hvor jeg enn drar, her, i Sveits, i India, eller hvor som helst. Australia. En øy. Jeg vil alltid være en politisk fange av min fars navn, sa Lana Peters da hun for kanskje siste gang ble intervjuet av lokal presse i Wisconsin i fjor.

Svetlana var sin fars øyensten. På bildene som ikke hang på veggen i hennes rom hyler Svetlana av barnlig glede, sprellende i sin fars armer.

På et annet kjent bilde sitter Svetlana på fanget til farens perverse slakter, Lavrentij Beria, mannen som trøstet seg med å plukke opp dansere fra Bolshoi-balletten etter arbeidstid, og tvinge dem til sex-leker i sin residens.

Broren Jakov, den alkoholiserte sovjetiske playboyen som ble Hitlers krigsfange, men som Stalin nektet å få utlevert i bytte mot tyske generaler, var heller ikke på veggen. Det var mange grunner til at Svetlana ikke ville ha bilder på veggen.

Farens terror Svetlana Stalina var Stalins yngste barn, født i 1926, da faren var i ferd med å utspille sin konkurrenter om makta i Lenins parti. Hun vokste opp i en liten traumatisert verden der moren Nadezjda Allilujeva tok livet av seg da datteren var seks.

Etter dette forgudet Stalin sin datter, både utseendet og temperamentet hennes minnet faren om moren. Svetlanas verden var Kreml, borgen i Moskva der Russlands herskere har holdt til i mange hundre år, og som kommunistene igjen gjorde til sitt maktsenter etter revolusjonen i 1917.

I USA: Svatlana Stalina fotografert under en pressekonferanse i New York 27. april 1967. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
I USA: Svatlana Stalina fotografert under en pressekonferanse i New York 27. april 1967. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Alle hennes venners familier levde i frykt for at deres far eller mor var de neste som skulle bli tatt av de bølgene av terror som faren kastet over landet. Svatlanas onkler og tanter, og folk som hadde vært Stalins mest fortrolige allierte, ble sendt til de arktiske dødsmarkene som folkefiender. Frykten herjet overalt i Svetlanas barndom.

Da Svatlana var 17 opplevde hun terroren personlig. Hun ble forelsket i den jødiske forfatteren Aleksej Kapler, som var 22 år eldre enn seg. Til tross for aldersforskjellen var Kapler Svetlanas store kjærlighet, kanskje fordi også han ble sendt til dødsmarkene i Gulag.

- Først fengslet han (Stalin) mannen jeg elsket, så sendte han ham i fangeleir. Jeg så for første gang hva min far kunne gjøre, sa Svetlana senere.

Alarm i India Svetlana ville studere litteratur, men fikk ikke lov av den autoritære faren. I stedet måtte hun studere historie og politisk økonomi.

- Han (Stalin) var en veldig enkel mann. Veldig grov. Veldig brutal. Det var ingen ting i ham som var komplisert, han elsket meg og han ville at jeg skulle være hos ham, sier Lana Peters, nå som amerikansk statsborger.

De store overskriftene skapte Svetlana først etter farens død. På 1960-tallet innledet hun et kjærlighetsforhold til en indisk kommunist, Brajesh Singh. Da Singh døde i 1966 fikk Svetlana tillatelse til å forlate Sovjetunionen for å delta i begravelsen. I flere måneder bor hun hos Singhs familie, og i mars 1967 dukker hun opp på den amerikanske ambassaden i New Dehli og søker om politisk asyl.

Asylsøknaden er en politisk bombe. Stalins datter, datteren til mannen som stengte store deler av verdens befolkning inne bak sine grenser, og som hadde USA som ideologisk motstander, har hoppet av til fienden.

Hun bekrefter at systemet faren skapte likner en gigantisk fangeleir, og skriver to bøker som blir gjenstand for nitidige akademiske studier i et fagfelt som er sulteforet på primærkilder, sovjetologien. Svetlana Allilujeva - som hun nå kaller seg, etter moren - kler av det brutale maktapparatet faren hadde skapt.

Jaget og forlatt Men Svetlana slår seg ikke til ro i India. I virkeligheten farter hun mellom USA, Storbritannia og Sveits i flere år, og er mer på hjemmebane enn man skulle tro, for Svetlana lærte seg både engelsk, fransk og tysk, til tross for farens nei til filologiske studier. Men hun var aldri hjemme, ro fant hun aldri, sa hun.

DØDE I USA: I 1970 giftet Svetlana Stalina seg med den amerikanske arkitekten William Peters og tok navnet Lana Peters. Her er hun fotografert i nærheten av hjemmet i den amerikanske Midtvesten i 2010. Foto: AP Photo/Wisconsin State Journal, Steve Apps/SCANPIX
DØDE I USA: I 1970 giftet Svetlana Stalina seg med den amerikanske arkitekten William Peters og tok navnet Lana Peters. Her er hun fotografert i nærheten av hjemmet i den amerikanske Midtvesten i 2010. Foto: AP Photo/Wisconsin State Journal, Steve Apps/SCANPIX Vis mer

I 1970 giftet Svetlana seg med den amerikanske arkitekten William Peters. Hun fikk datteren Olga, og tok navnet Lana Peters. I USA flyttet hun fra sted til sted, hele tida engstelig for at hennes fortid skulle bli kjent. På slutten av livet hadde hun ikke lenger råd til å flytte. Hun snakket om at hun ville flytte nær datteren i Oregon, men sa hun ikke hadde råd.

Slik gikk det til at jenta som hadde sittet på fanget til verdenshistorien døde ensom, fattig, jaget og forlatt, på et gudsforlatt sted i Midtvesten. Hun hadde reist og reist for å komme unna farens skygge. Men hun klarte det aldri.