Drapene i Kongsberg

Slik var drapsruta

Angrepet startet inne på en matbutikk. Mandag fortalte politiet mer om gjerningsmannens bevegelser den kvelden fem personer ble drept i Kongsberg.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): Mandag morgen var det stille i Kongsberg sentrum. Det brant fortsatt i lysene som er lagt ned i sentrum og ved åstedene, som minner alle som går forbi om det brutale angrepet som fant sted i byen onsdag forrige uke.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet. Flere personer ble også skutt etter med pil og bue, men er ikke fysisk skadd.

Kongsberg-drapene: Dette er ofrene

Gunnar Erling Sauve (75)

Liv Berit Borge (75)

Gun Marith Madsen (78)

Andrea Meyer (52)

Hanne Merethe Englund (56)

Les om ofrene

Mandag opplyser politiet at antall fornærmede i saken vil bli tosifret.

- Det er det mest konkrete vi klarer å si nå. Det baserer seg på den vurderingen vi må ta; farepotensial, skadepotensial og ikke minst plassering i forhold til pilene, forteller politiinspektør Per Thomas Omholt til Dagbladet.

Under en pressekonferanse opplyste politiet nå hvilken rute den siktede, Espen Andersen Bråthen (37), tok.

RUTA: Dette er ifølge politiet den drapssiktedes bevegelser fra Coop Extra ved Nytorget i Kongsberg. Grafikk: Kjell Erik Berg/ foto: Bjørn Langsem
RUTA: Dette er ifølge politiet den drapssiktedes bevegelser fra Coop Extra ved Nytorget i Kongsberg. Grafikk: Kjell Erik Berg/ foto: Bjørn Langsem Vis mer

Skjøt mot folk

Det var onsdag kveld klokka 18.12 at politiet fikk første melding om den alvorlige hendelsen. Fem minutter seinere blir PLIVO definert, altså pågående livstruende vold.

COOP: Det var i denne butikken at angrepet startet. Det er fra før av kjent at en politibetjent utenfor tjeneste ble skadet på butikken. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
COOP: Det var i denne butikken at angrepet startet. Det er fra før av kjent at en politibetjent utenfor tjeneste ble skadet på butikken. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer

- Det vi mener er situasjonen, slik etterforskningen står nå, er at han har startet inne på Coop Extra ved Nytorget på Vestsiden, sier Omholt.

Det ble skutt med pil og bue inne på Coop. Politiet kom ikke i posisjon til å avfyre egne skudd og mistet kontakt med gjerningsmannen.

På spørsmål fra pressen forteller Omholt at de har et «godt bilde» av hvordan Bråthen kom seg ut av butikken.

- Så har han gått ut i Myntgata og ned Peckels gate, sier Omholt.

MYNTGATA: Foto: Nina Hansen/Dagbladet
MYNTGATA: Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

I disse områdene skyter han en rekke piler med buen, også mot folk. Det er også her pil og bue blir funnet.

Politiet skal nå teste pil og buen.

PECKELSGATE: Her ble pil og bue funnet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PECKELSGATE: Her ble pil og bue funnet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker å få en oversikt over det skadepotensialet som den pil og buen har, i forhold til å vurdere om det er flere som har vært utsatt for drapsforsøk. Da trenger vi å vite hvilken kraft pilene kom med og ikke minst plasseringen til de som har blitt skutt etter, i forhold til hvor pilene har truffet, sier Omholt til Dagbladet.

POLITI: Politiinspektør Per Thomas Omholt sier under en orientering mandag at politiet formelt har avhørt rundt 60 vitner etter hendelsen på Kongsberg onsdag i forrige uke. Vis mer

Stikkvåpen

Når siktede ankommer Hyttegata har han ikke lenger pil og bue. Kurt Einar Voldseth, som bor i området, har tidligere fortalt at han fant en bue, i tillegg til flere piler og en knivslire.

HYTTEGATA: Galleriet til ett av ofrene, Hanne Merethe Englund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HYTTEGATA: Galleriet til ett av ofrene, Hanne Merethe Englund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi mener at han har mistet eller lagt fra seg pil og buen. Han fortsetter inn i hyttegata og dreper fem personer med stikkvåpen, sier Omholt.

Flere vitner har fortalt til Dagbladet at de har hørt skrik. I likhet med Voldseth, beskriver Thomas Nilsen, som bor i Hyttegata, det som «dødsskrik».

Noen blir drept inne i egen bolig, noen ute i det offentlige rom, opplyser politiet.

- Foreløpig tyder alt på at disse ofrene er tilfeldige, sier Omholt.

Klokka 18.47 ble Bråthen pågrepet i Hyttegata.

HYTTEGATA: Foto: Nina Hansen/Dagbladet
HYTTEGATA: Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Politiet har formelt avhørt rundt 60 vitner, og til sammen har de snakket med 140 personer i Kongsberg.

- Bråthen har forklart seg detaljert om hendelsesforløpet. Det er sjekket ut mot det vitner har sagt og det stemmer ganske godt, sa Omholt.

Sykdom fortsatt hypotesen

Politiet har tidligere oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv. Dette er fortsatt den sterkeste hypotesen.

Politiinspektøren sa videre at de ber om forståelse for at de må avvente etterforskningen med å beskrive et sikkert hendelsesforløp rundt politiets aksjon og siktedes historie.

- Det handler både om hva som ligger i motivet for handlingene, og detaljer knyttet til hendelsesforløpet.

MANDAG: Krimteknikere jobbet på siktedes bolig mandag ettermiddag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MANDAG: Krimteknikere jobbet på siktedes bolig mandag ettermiddag. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Politiet arbeider nå blant annet med kartlegging av siktedes motiv og historikk, avhør av vitner, kontakt med pårørende og fornærmede, innhenting og gjennomgang av videomateriale, kriminaltekniske undersøkelser og digital etterforskning. Det er dedikerte etterforskere på alle disse områdene.

Dagbladet har mandag vært i kontakt med siktedes forsvarer Fredrik Neumann, som ikke ønsker å kommentere hvorvidt det har vært noen ny utvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer