Politiet etterforsker:

Slik var Erna-festen

- Paradoksalt at vi lovlig kunne hatt 20 til 30 tilfeldige gjester i samme lokale innenfor reglene, sier tv-kokk og sjef på 60-årsrestauranten.

32 ÅR I HALLINGSTUENE: Ekteparet Berit Kongsvik og Frode Aga har lang erfaring og etter hvert eierskap til Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet.
32 ÅR I HALLINGSTUENE: Ekteparet Berit Kongsvik og Frode Aga har lang erfaring og etter hvert eierskap til Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt114 -1
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

- Dette er trasig for Erna, er den umiddelbare kommentaren fra restaurantekteparet Berit Kongsvik og Frode Aga på Geilo.

Torsdag kveld beklaget statsminister Erna Solberg en overtallig feiring av sin 60-årsdag på deres restaurant Hallingstuene.

Solberg-familien var 13 til bords, fordelt på tre bord, i en adskilt avdeling uten andre gjester, med plass til 48 personer før de første corona-restriksjonene kom, får Dagbladet opplyst av restauranteieren.

Den eneste som ikke var i Hallingstuenes adskilte selskapsavdeling, var 60-årsjubilanten selv. Statsminister Erna Solberg måtte til legesjekk for øyeproblemer, og gikk glipp av feiringen fredag 26. februar – to dager etter bursdagen.

Men beklagelsen over at 13 var samlet i stedet for smitteverntaket på 10, er det statsministeren og jubilanten selv som har tatt i repriser.

Fredag opplyser Sør-Øst politidistrikt at politiet skal sette i gang etterforskning for å finne ut om det var brudd på smittevernforskriftene under statsministerens Geilo-feiring.

I tillegg var gjengen samlet til sushimiddag dagen etter, hvor også statsministeren var til stede.

SVARER: Statsminister Erna Solberg får spørsmål om 60-årsfeiringen på Geilo. Vis mer

- Erna og politiet har ikke ringt

- Telefonene her har ikke vært stille siden Ernas beklagelse om smittevernbrudd ble kjent fredag kveld. De fleste oppringningene har vært fra media, men også fra personer som er opptatt av hvordan Solberg-familien feiret kvelden etter i leilighetene de leide her på Geilo. Det kan vi i alle fall ikke vi svaret på, sier Frode Aga (65) til Dagbladet.

Og legger til etter vårt spørsmål:

- Nei, verken Erna eller politiet har ringt.

Den kjente tv-kokken fra NRK-serien Kokkekamp og andre programmer fra 1998 og framover, har drevet Hallingstuene i 32 år sammen med kona Berit. Før det var han blant annet kjøkkensjef på Engebret Cafe i Oslo.

INGEN KOMMENTAR: Statsminister Ernas Solbergs mann Sindre Finnes bestilte til 14 på Hallingstuene. - Ingen kommentar, er hans korte svar på spørsmål om kommentar til situasjonen. Her statsministerparet på cupfinalen i fotball mellom LSK kvinner og Vålerenga på Ullevaal Stadion i desember 2020. Foto: Jil Yngland, NTB.
INGEN KOMMENTAR: Statsminister Ernas Solbergs mann Sindre Finnes bestilte til 14 på Hallingstuene. - Ingen kommentar, er hans korte svar på spørsmål om kommentar til situasjonen. Her statsministerparet på cupfinalen i fotball mellom LSK kvinner og Vålerenga på Ullevaal Stadion i desember 2020. Foto: Jil Yngland, NTB. Vis mer

Dagbladet var på besøk i corona-nedstengte Hallingstuene hos restaurantparet Kongsvik/Aga fredag, for å sjekke konsekvensene av at alt av uteliv er stengt i påskeparadiset Geilo til 12. april.

- Noen hadde sett flere enn 10

Da fortalte de at 60-årsselskapet for statsministeren ble avholdt her, og viste oss Hallingstuenes chambre séparée.

Så ble Ernas smellbongbong utløst noen få timer etterpå.

- NRK kontaktet oss. Det var visst en kjenning av den som ringte som hadde vært gjest her samme kveld. Gjesten hadde sett noen kjente ansikter inne i selskapsavdelingen, pluss at de var flere enn 10, sier Frode Aga.

Mannen bestilte

Og slik kom 60-årsfeiringen i stand:

- Restaurantsjefen vår fikk en mail fra statsministerens mann Sindre Finnes noen dager i forkant om at han gjerne ville bestille plass til 14.

- Han ringte og pratet med restaurantsjefen noen timer før de skulle komme. De ble bare 13, Erna selv kunne ikke komme likevel.

- Er det noen regler som gir restauranter ansvar for å avvise bestillinger til flere enn 10 personer?

- Det var de samme henstillingene om tak på samlinger i egne hjem. Vi vil gjerne legge til rette for gjestene samtidig som vi har vært konsekvente på smittevernhensyn hele denne perioden, sier Frode Aga.

TRADISJONER I VEGGENE: Men statsminister Erna Solberg fikk ikke selv være med på egen 60-årsfeiring i Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet.
TRADISJONER I VEGGENE: Men statsminister Erna Solberg fikk ikke selv være med på egen 60-årsfeiring i Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet. Vis mer

5 + 4 + 4

Og forklarer bordsetningen:

- Det var tre bord med mer enn to meters avstand. Og gjestene ble fordelt i tre såkalte kohorter med 5 + 4 + 4 gjester ved hvert av bordene. Mannen og de to barna satt sammen, det gjorde også Ernas søster og familie. Jeg husker ikke i farta hvem som ble plassert på det tredje bordet. Våre servitører brukte munnbind, og gjestene i bursdagsfeiringen brukte munnbind da de gikk gjennom de andre avdelingene her for å komme til toalettet.

Dagbladet har vært i kontakt med statsministerens mann Sindre Finnes fredag ettermiddag om arrangementet på Hallingstuene og om hans bestilling.

- Ingen kommentar, er den korte og tydelige responsen.

STENGT: Hallingstuene-eiere Frode Aga og Berit Kongsvik sier de frykter konsekvensene av nedstengningen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Paradoks

Aga legger til:

- Det kan ha vært i strid med påbudet om maks 10 personer i familieselskapet. Paradokset er at vi kunne plassert mellom 20 og 30 tilfeldige gjester i samme avdeling innenfor avstandsreglene.

- Vil denne saken skade Hallingstuenes rykte?

- Jeg håper ikke det. Og jeg tror det ikke, sier restauranteier og -driver Frode Aga.

Forskrift om smitteverntiltak, covid-19-forskriften:

§ 14a.Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder

Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, som diskotek, nattklubb og lignende, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig. Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt. Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord, likevel slik at husstandsmedlemmer kan sette seg nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.

Serveringsstedet skal ikke ha servering for privat sammenkomst med flere enn 10 personer.

Lovhjemmel for evt straffereaksjon er:

§ 24.Straff

Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av bestemmelser i denne forskriften, straffes med bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf. smittevernloven § 8-1. Overtredelse av § 4b, § 4d og § 5b straffes med bot og bare når overtredelsen er skjedd uten rimelig grunn. Overtredelse av § 8 og § 13d skal ikke straffes.

Kilde: Lovdata, paragrafer for serveringssteder plukket ut av juridisk avdeling Virke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer