TILBAKE I NORGE: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen rømte fra fengselet i Bolivia i august. I kveld skal hun ha ankommet Norge. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
TILBAKE I NORGE: Kokaindømte Stina Brendemo Hagen rømte fra fengselet i Bolivia i august. I kveld skal hun ha ankommet Norge. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer

Slik var flukten

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen tok seg fra Bolivia til Brasil med småfly og moped gjennom jungelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kokaindømte Stina Brendemo Hagen, som ble løslatt fra fengselet i Bolivia mot kausjon og meldeplikt, rømte i august. Siste livstegn var da hun henvende seg til den norske ambassaden i Brasilia i Brasil og ønsket nødpass 12. august. Det fikk hun ikke.

Siden da har det ikke vært offentlig kjent hvor hun har oppholdt seg. Mannebladet Alfa skriver i siste nummer om hvordan hun flyktet fra Cochabamba i Bolivia og tok seg til Brasils hovedstad.

Ifølge bladet ble operasjonen utført av leiesoldater fra et ikke navngitt internasjonalt firma, som hadde planlagt flukten i minst fire måneder. Prislappen oppgis til å være rundt to millioner kroner, som «en anonym giver visstnok skal ha betalt», ifølge Alfa.

Backpacker-dekke Flukten skal ifølge Alfa ha gått fra Cochabamba, til flyplassen i La Paz hvor hun, under dekke av å være «backpacker på tur med mann og barn» tok fly over grensebyen Guayamerín. Deretter fortsatte flukten angivelig med moped i jungelen og båt inn til Brasil med den ti måneder gamle sønnen Jonas, oppkalt etter en Alfas journalister, på armen.

Etter det mislykkede forsøket på å få utstedt nødpass i Brasilia, stopper alle sporene, før hun i kveld skal ha ankommet Norge med en utenlandsferje. Ytterligere detaljer omkring hvordan hun har kommet seg til Europa og Norge er ikke kjent.

Hun befinner seg nå på et ikke nærmere angitt sted på Østlandet, ifølge VG Nett som først meldte om saken.

- En norsk rockestjerne Venner av Stina sier til Dagbladet at hun selv har sagt at «en norsk rockestjerne» skulle hjelpe henne å rømme. Advokat Jesus Antezana, som representerte Stina i rettssaken i Bolivia, har vært politiets hovedmistenkte i saken.

Han sa tidligere denne måneden at han har et lydopptak som impliserer Jonas Forsang - journalist i Alfa og musiker i bandet Yoga Fire - i flukten. Forsang skrev reportasjen om Stina i Alfa, og det går i bladet fram at han visste at Stina var på rømmen og ventet på henne i Brasil.

Advokat Antezana har vært fengslet, men skal ifølge Dagbladets opplysninger nå være løslatt mot kausjon. Antezana sier Stinas mor ankom Cochabamba 22. juli, og at han hentet henne.

De dro så i banken for å ta ut kausjonsbeløpet — drøyt 330 000 norske kroner — sammen med to norske misjonærer: 

- Stinas mor ønsket å ta ut pengene med VISA-kortet sitt, noe banken ikke tillot. De sa vi måtte ha en konto i banken, så jeg tilbød Stinas mor å bruke min konto. Det gikk de til slutt med på. Vi reiste til misjonærenes hus, og Stinas mor overførte pengene på nettet.

- Jeg skjønte ikke hvor hun plutselig hadde fått pengene fra. Hun sa de hadde hatt pengeinnsamling i familien, sier Antezana.

- Rømt Han ordnet så formalia med Stinas mor 27. august, og hun reiste hjem til Norge. Advokaten sier den siste gangen han så Stina var 8. september. Dagen etter ringte den norske konsulen Ian Hornsby:

- Han sa at Stina ikke ville være tilgjengelig noen dager. Dagen etter at Stina hadde rømt, ringte Hornsby igjen for å orientere om at Stina hadde dukket opp på den norske ambassaden til Brasil 12. september, hevder Antezana.

- Omkring 25. september ble huset mitt raidet av politiet, sier advokaten. Konsul Ian Hornsby sier til Dagbladet han ikke husker hvorvidt Alfa ringte ham før flukten, men bedyrer at han ikke visste at Stina skulle rømme.

Over ti års fengsel Brendemo Hagen holdt på med å sone en dom på ti år og åtte måneder for forsøk på kokainsmugling. Hun ble pågrepet sammen med to andre norske jenter på flyplassen i Cochabamba i mai 2008, med det som først ble meldt å være 22 kilo kokain i bagasjen.

Men fordi det ble målt på feil måte etter norske rutiner, ble mengden nedjustert til 11 kilo i den norske delen av saken.