Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spionsiktede Frode Berg:

Slik var Frode Bergs siste timer i frihet

På Hotel Metropol i hjertet av Moskva, nøt Frode Berg sine siste timer som fri mann, før FSB slo kloa i nordmannen.

UTSIKT: Frode Berg hadde utsikt til det verdensberømte Bolsjojteateret fra rommet på Hotel Metropol i Moskva. Da han gikk ut fra hotellet fredag 5. desember i fjor, ble mannen fra Kirkenes arrestert og siktet for spionasje mot Russland.
UTSIKT: Frode Berg hadde utsikt til det verdensberømte Bolsjojteateret fra rommet på Hotel Metropol i Moskva. Da han gikk ut fra hotellet fredag 5. desember i fjor, ble mannen fra Kirkenes arrestert og siktet for spionasje mot Russland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Da den tidligere grenseinspektøren våknet fredag 5. desember i fjor, kunne han trekke gardinene til side, og se rett ned på det verdensberømte Bolsjojteateret.

Noen timer seinere, etter å ha spist frokost i den staselige speilsalen på Hotel Metropol, ruslet 62-åringen fra Kirkenes rolig ut fra hotellet, bare noen få meter fra Kreml og Den røde plass.

Agentene

Der ventet agentene fra den hemmelige russiske sikkerhetspolitiet FSB (Federalnaja sluzjba bezopasnosti). Frode Berg har siden 5. desember sittet i varetekt i det beryktede Lefortovo fengselet i Moskva - tidligere kjent som KGBs høyrisikofengsel.

Torsdag framstilles Frode Berg for ny fengsling i Moskva. Da Dagbladet for to uker siden møtte hans russiske forsvarer i Praha, fortalte advokat Ilja Novikov, at Berg må regne med å bli sittende fengslet fram til hovedforhandlingen. Selve straffesaken mot Frode Berg kommer trolig ikke opp før til høsten. Berg risikerer 20 års fengsel.

- Mulig byttehandel

Novikov tar et forbehold.

- Hvis norske og russiske myndigheter kommer til en ordning om utlevering, en eventuell byttehandel, kan saken løse seg raskere, sier Novikov til Dagbladet.

En av direktørene på Hotel Metropol viser Dagbladet rommet Berg bodde på, da han sjekket inn på hotellet i desember i fjor.

Rommet ligger pent til, og har utsikt mot det verdensberømte Bolsjojteateret, hvor opera- og ballettstjerner har fortryllet moskovitter og tilreisende i over 200 år.

- Frode Berg har bodd hos oss flere ganger de siste åra. Han fikk et av rommene med best utsikt, da han ankom i desember, fortellere hotelldirektøren.

ROM 5514: Her på rom 5514 på luksushotellet Metropol i Moskva bodde spionsiktede Frode Berg før han ble arrestert den 5. desember i fjor.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
ROM 5514: Her på rom 5514 på luksushotellet Metropol i Moskva bodde spionsiktede Frode Berg før han ble arrestert den 5. desember i fjor.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun ønsker ikke å få navnet sitt på trykk, men forteller at hun husker Frode Berg-saken godt.

Familien ringte

- Vi ble oppringt av familien til Berg i Norge, de fikk ikke tak i ham. En nabo eller en som kjente Berg fra Kirkenes ringte. Kofferten var på rommet, men vi visste ikke noe mer. Dagen etter sjekket jeg rommet på ny. Kort tid etterpå så vi på nettet at politiet hadde arrestert en mann utenfor hotellet vårt. Det er alt vi vet, forteller hotelldirektøren til Dagbladet.

HUSKER FRODE BERG: Ansatte ved Hotel Metropol i Moskva, husker Frode Berg, men vil ikke bli sitert, og blandet inn i saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HUSKER FRODE BERG: Ansatte ved Hotel Metropol i Moskva, husker Frode Berg, men vil ikke bli sitert, og blandet inn i saken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun blir bestyrtet når Dagbladet forteller at hennes tidligere gjest fortsatt sitter varetektsfengslet i Russland.

- Gjør han virkelig det? Vi hadde bare et godt inntrykk av ham. Hun tenker seg som, vrir litt på kroppen, og fortsetter:

EKSKLUSIVT: Frode Berg bodde på et av de minste rommene på luksushotellet Metropol, da han ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Foto: Henning Lillegård
EKSKLUSIVT: Frode Berg bodde på et av de minste rommene på luksushotellet Metropol, da han ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Om han kan han være en spion, nei, det er ikke til å tro.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer

Hotelldirektøren vet ikke hva som har skjedd med bagasjen til Frode Berg, etter at sikkerhetssjefen på Hotel Metropol fikk en telefon, og deretter pakket sakene til nordmannen.

Kjendisenes hotell

Hotel Metropol er et av de flotteste fem stjerners hotellene i den russiske hovedstaden. Strategisk plassert mellom Bolsjojteateret og Kreml - midt i hjertet av Moskva.

Frode Berg, som i avhør med FSB har vedgått at han var på oppdrag i Russland på vegne av den norske E-tjenesten som kurér, er ikke den eneste som har valgt Hotel Metropol som residens under besøk i Moskva.

Gjestelista er lang og full av berømte navn:

Kinas mektige statssjef Mao Zedong, Israels mangeårige statsminister Golda Meir, og den verdensberømte russiske komponisten Sergeij Prokofiev foretrakk Metropol når de var i Moskva.

POPULÆRT: Her i resepsjonen på Hotel Metropol sjekket Frode Berg inn i desember i fjor.
POPULÆRT: Her i resepsjonen på Hotel Metropol sjekket Frode Berg inn i desember i fjor. Vis mer

I nyere tid har kjendiser som Michael Jackson, David Bowie, Elton John, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone og Sharon Stone foretrukket Metropol når de har vært på besøk i den russiske hovedstaden.

Hotellet beskriver sine berømte gjester slik:

«Hadde vi satt opp en tavle med navnene til våre berømte gjester, ville hotellet rast sammen av vekten».

Fasjonabelt

Hvem som plukket ut Hotel Metropol, og bestemte at Frode Berg skulle sjekke inn her, er uklart.

Var det E-tjenesten som valgte rom og betalte regningen, eller var det Frode Berg selv som ønsket at han skulle bo fasjonabelt på et av de absolutt beste og flotteste hotellene i Moskva?

LEGENDARISK: Luksushotellet Metropol i Moskva har huset mange kjentfolk opp gjennom åra. Her bodde også Frode Berg.
LEGENDARISK: Luksushotellet Metropol i Moskva har huset mange kjentfolk opp gjennom åra. Her bodde også Frode Berg. Vis mer

Uansett om Berg fikk dekket utgiftene av sine oppdragsgivere i E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo, eller om Berg betalte oppholdet av egen lomme, koster det å bo fint i Moskva.

- Rommet Berg bodde på koster i lavsesong ned mot tusen norske kroner. I høysesong tar vi vel 4000 kroner per natt, pluss frokost selvfølgelig, forteller hotelldirektøren.

Forsvarets etterretningstjeneste har tidligere sagt at de henviser alle spørsmål i saken til Utenriksdepartementet. UD har sagt til Dagbladet at de «fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser», men har verken ønsket å avkrefte eller bekrefte om Frode Berg jobbet for E-tjenesten

Hemmelige møter

De gangene Berg skal ha reist til Moskva - ifølge seg selv - på oppdrag for den norske etterretningstjenesten, skal han ha møtt en hemmelig agent fra E-tjenesten før avreise. Møtestedet var Thon Hotel Opera i Oslo.

Agenten - som Berg selv har omtalt som «Jørgen» og «Mr. J», møttes også ved samme hotell etter oppdragene i Moskva. Først etter møtene i Bjørvika i Oslo sentrum, reiste Berg hjem til Kirkenes.

Når Frode Berg blir framstilt for fornyet fengsling torsdag 4. mai, har han sittet 150 dager i varetekt. Den vakre utsikten fra rom 5514 er nok det siste Frode Berg vil se av Bolsjojteateret på en god stund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!