Tor Kjærvik skutt og drept

Slik var hans karriere

Tor Kjærvik var den vennlige, faglig sterke og lavmælte forsvareren, som sjøl holdt lav profil.

PROFILERT ADVOKAT: Helt siden 80-tallet har Tor Kjærvik vært én av de mest profilerte forsvarsadvokatene i Norge. Vis mer
Publisert

Mandag kveld ble den profilerte og svært erfarne advokaten Tor Kjærvik skutt og drept i eget hjem. En mann i 30-årene er pågrepet, og er i familierelasjon med avdøde, opplyste politiet tirsdag formiddag.

Kjærviks advokatkolleger er i sjokk over å ha mistet den erfarne forsvareren.

- Tor Kjærvik var én av de beste vi hadde. Den vennlige og lavmælte forsvarer, som fikk det til, og som flere av oss har mye å lære av, sier advokat Mette Yvonne Larsen, som legger til at det «norske rettssamfunn har mistet en viktig person».

Live-published photos and videos via Shootitlive

Fra politi til forsvar

Tor Kjærvik var ifølge NRK ferdig utdannet jurist i 1978 og startet som politifullmektig ved Romerike politidistrikt. Han ble senere konstituert politimester i Sør-Varanger, før han etter kort tid skiftet side, og slo seg opp som forsvarsadvokat.

Fra 1994 ble han fast forsvarer i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

NÆRE: Morten Kjensli (t.v) og Tor Kjærvik (t.h) startet eget advokatkontor og jobbet i tospann. Her representerer de Eva Mai Larsen i Landås-saken i Bergen. Foto: NTB
NÆRE: Morten Kjensli (t.v) og Tor Kjærvik (t.h) startet eget advokatkontor og jobbet i tospann. Her representerer de Eva Mai Larsen i Landås-saken i Bergen. Foto: NTB Vis mer

I 1990 startet han eget kontor sammen med advokat Morten Kjensli. De to jobbet sammen i nær to tiår, og forsvarte ofte sakene i tospann. Blant annet i Orderud-saken og for Eva Mai Larsen, kvinnen som var siktet for mange drap på Landås Menighets Eldresenter.

- Tor er nok det snilleste menneske jeg har møtt i mitt liv, og du vil høre det samme fra klienter, kolleger og folk han hadde rundt seg. Tor var en helt spesiell fyr med masse varme og omsorg, sier Kjensli til Dagbladet.

Jobbet gratis

Kjærvik hadde et stort hjerte for samfunnets svake, og påtok seg saker som han på forhånd visste at han ikke kom til å få betalt for, forteller makkeren.

- Han var veldig oppofrende og jeg har ikke tall på hvor mange slike saker det var, fordi han skjønte at klientene trengte ham.

STORT HJERTE: Tor Kjærvik brukte store deler av livet sitt på å bistå folk i retten. Her er han avbildet fra retten i Drammen, i forbindelse med Bandidos-saken i 2002. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet.
STORT HJERTE: Tor Kjærvik brukte store deler av livet sitt på å bistå folk i retten. Her er han avbildet fra retten i Drammen, i forbindelse med Bandidos-saken i 2002. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet. Vis mer

Advokat Kjensli er tydelig preget av at sin advokatkollega og venn nå må omtales i fortid.

- Han var en av de fineste menneskene jeg har møtt. Og jeg har jo møtt noen, sier han, og blir stille.

På grunn av corona-nedstengningen ble det ingen stor feiring for jubilant Kjærvik. Kjensli sendte en gratulasjonsmelding, men corona-situasjonen gjorde at mye var satt på vent, også for de to advokat-vennene.

- Jeg har ikke fått prosessert det hele enda. I og med corona, hadde man jo ikke så mye kontakt. Det var mye jeg skulle ha tatt opp med Tor. Mye var ugjort, sier Kjensli.

ORDERUD-SAKEN: Kristin Kirkemo med sine to forsvarere, Tor Kjærvik (t.h) og Johnny Veum. Foto: Dagbladet
ORDERUD-SAKEN: Kristin Kirkemo med sine to forsvarere, Tor Kjærvik (t.h) og Johnny Veum. Foto: Dagbladet Vis mer

Dyp sorg

Kjærvik fylte 70 år for under en måned siden, og hadde planer om å trappe noe ned.

- Som advokat må du gå av når du er 70, så det blir jo mindre å holde på med. Men Tor hadde nok ikke greid å kutte helt ut og jobbe, og jeg mener han skulle i retten denne uka. Fra å ha jobbet 18 timer i døgnet, ville det kanskje bare bli tolv, sier Kjensli.

Kjærvik jobbet i Advokatene ved Tinghuset.

PROFILERT: Advokat Tor Kjærvik (t.v.) og Frode Sulland (t.h) representerte hver sin klient i den kjente Orderud-saken. Her i en lunsjpause i 2001, med lagmann Torolv Groseth i Eidsivating Lagmannsrett og medforsvarer Jarl Borgvin Dørre. Foto: Lise Åserud / NTB
PROFILERT: Advokat Tor Kjærvik (t.v.) og Frode Sulland (t.h) representerte hver sin klient i den kjente Orderud-saken. Her i en lunsjpause i 2001, med lagmann Torolv Groseth i Eidsivating Lagmannsrett og medforsvarer Jarl Borgvin Dørre. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
ENGASJERT: Advokat Tor Kjærvik var en advokat som jobbet like iherdig med alle saker. Her er han (t.v) i retten sammen med tiltalte Berit Thorstensen i 2009. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ENGASJERT: Advokat Tor Kjærvik var en advokat som jobbet like iherdig med alle saker. Her er han (t.v) i retten sammen med tiltalte Berit Thorstensen i 2009. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer