SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Philip Manshaus

Slik var hans terrordøgn

Over ett døgn før Philip Manshaus (21) slo til mot moskeen i Bærum, begynte de første tegnene å dukke opp på internett. Han fortsatte fram til minutter før angrepet.

Publisert

Politiet har siktet Philip Manshaus (21) for terror etter skytingen i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag. Før han angrep moskeen med flere våpen, skal han ha drept sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17) i deres hjem på Eiksmarka omkring 20 minutter unna.

Politiet har fortsatt ikke ønsket å svare på når de mener 17-åringen ble drept eller hva de mener er motivet. Manshaus, som er varetektsfengslet i fire uker, nekter straffskyld og har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

Dagbladet kan nå vise at Manshaus i minst ett døgn gjorde forberedelser til moskéskytingen og offentliggjorde disse på nettet.

Basert på aktivitet på forskjellige forum, bildedelingstjenester og på sine egne enheter kan Dagbladet nå presentere følgende tidslinje over Manshaus' internettaktivitet:

Tidspunktene er sjekket med både politi, leverandørene selv og personer som så utspillene på internett. Den terrorsiktede 21-åringens bevegelser og aktivitet på nettet kort tid før angrepet er en svært viktig del av politiets etterforskning, blant annet for å avdekke om han kan ha hatt medhjelpere eller støttespillere med kapasitet til å utføre terrorangrep.

Politiet omtalte Manshaus som en høyreekstrem med innvandringsfiendtlige holdninger allerede dagen etter angrepet. Det gjorde de basert på nettopp hans internettaktivitet.

Pressebilder

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Albumet Manshaus først lastet opp med bilder av ham selv, havnet altså online allerede 13.28 fredag ettermiddag, over ett døgn før angrepet. Albumet er titlet «le me 0-22» og inneholder 46 bilder. Flere av disse bildene har vært på trykk i norsk og utenlandsk presse i etterkant av angrepet, og ble trolig delt av Manshaus med den hensikt.

Tidsstemplene på bildefilene der det politiet mener er Manshaus poserer med våpen, både foran et naziflagg og i framsetet på en bil, viser at bildene er tatt fredag kveld med 26 minutters mellomrom.

Personen er ikledd en dødningskallemaske og en tysk militærjakke med en dødningskallebutton festet på. Buttonen er merket til SS «Totenkopf», én av de 38 divisjonene til Waffen-SS under andre verdenskrig. Det er usikkert om våpenet som poserer med på disse bildene er det samme.

*Endring 18.09.2019: Politiet opplyser til Dagbladet at deres undersøkelser tyder på at det ikke er Manshaus selv som er avbildet. Dagbladet har som følge av opplysningene også oppdatert grafikken i denne saken 19.09.2019.

Hitler-hyllest

Natt til lørdag opprettes det en tråd på 4chan hvor det første. Under bildet heter det:

«Peace was never an option.

RaHoWa now 1488 brothers.»

RaHoWa kan oversettes til «racial holy war» (hellig rasekrig). 1488 er en kjent hvit makt-kode, og brukes til å hylle Hitler.

Drøyt 25 minutter etter, etter å ha fått flere svar i 4chan-tråden, svarer det som skal være Manshaus:

«Valhalla awaits brothers, hopefully I see some of you soon.

HH»

HH er kjent som kode for «Heil Hitler».

«Valhall venter»

Dagbladet har ikke funnet spor av annen aktivitet fra Manshaus denne lørdagen før han 15.56, bare minutter før moskeen blir angrepet, poster et innlegg på forumet Endchan.

«Well cobbers it’s my time, I was elected by saint Tarrant after all

We can’t let this go on, you gotta bump the race war thread irl and if you’re reading this you have been elected by me

Stream: stupid shit wont work

(lenke til facebook-siden hans)

(lenke til fotoalbumet på lastet opp dagen før)

It’s been fun, valhall (sic!) venter».

«Saint Tarrant» er en referanse til New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som i mars drepte 51 mennesker i angrep mot to moskéer i Christchurch. Han hadde med seg flere våpen, og sendte angrepet på Facebook via et hjelmkamera.

- Fikk ikke opp stream

Manshaus hadde også en hjelm med et påmontert Gopro-kamera. Ifølge politiet skal denne livestrømmen fra angrepet aldri ha vært aktiv på Facebook, og Manshaus skriver selv i innlegget at strømmingen ikke virker.

- Så vidt vi vet var ikke denne direktesendingen oppe, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Det ble imidlertid gjort opptak på Gopro-kameraet under angrepet. Politiet sitter nå på dette opptaket og omtaler det som et svært viktig bevis.

Politiet fikk inn første melding om skytingen elleve minutter etter at dette innlegget skal ha blitt postet. Anropet kom fra en telefon uten SIM-kort, slik at politiet ikke hadde nøyaktig posisjon til al-Noor-moskeen i Bærum.

- Vesentlig del av etterforskningen

Fire minutter etter har politiet nøyaktig posisjon for moskéangrepet og klarhet i at det skal være snakk om en skyting. Åtte patruljer rykker ut til stedet. De første patruljene er på stedet og pågriper Philip Manshaus kl. 16.27 lørdag. Fram til da hadde Mohamed Rafiq (65) og Mohamed Iqbal overmannet Manshaus i et basketak.

Politiet bekrefter at de kjenner til både innlegget på Endchan og 4chan, og at disse er en viktig del av etterforskningen. Dagbladet har blant annet vært i kontakt med Endchan, som sier at de ennå ikke har blitt kontaktet av myndighetene. Tråden ble slettet fra nettstedet, og Endchan tok selv ned sida etter hendelsen.

- Vi ble kjent med at han skal ha publisert på disse sidene på samme dag som angrepene. Gjennomgang av hans nettaktivitet er en vesentlig del av etterforskningen, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer