Slik var hennes grufulle liv

Bildene av den burkakledde kvinnen som fikk hodet sitt skutt i filler, sjokkerte en hel verden. Her er hennes grusomme livshistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november 1999 ble Zarmina henrettet på det olympiske stadionet i Kabul i Afghanistan.

Den redselsfulle scenen ble filmet med et skjult videokamera og smuglet til Pakistan av en afghansk kvinneorganisasjon.

Hittil har ingen visst at det var en 35-årig fembarnsmor som skjulte seg under burkaen. Men nå har den engelske avisa Daily Mirror sporet opp kvinnens historie.

Monster

Zarmina vokser opp nord i Kabul. Som 16-åring blir den unge og attraktive jenta giftet bort til Alauddin Khwazak. Til tross for at ekteskapet var arrangert, blir de to ungdommene glade i hverandre, og paret får fem velskapte barn.

Sakte, men sikkert begynner forholdet mellom ekteparet å rakne. Elendigheten, volden og nøden i det krigsherjede Afghanistan endrer ektemannen.

- Han var alltid en mild mann, men ble til slutt et monster. Kanskje hadde han sett for mye elendighet i jobben sin som politimann, sier parets nabo til Daily Mirror.

Khwazak begynner å skjelle ut kona og barna. Han blir også svært voldelig og sykelig sjalu.

- Da Taliban tok over i 1996, ble Khwazak gal. Kabul ble satans lekegrind der kvinner ble behandlet som hunder. De mistet alle rettigheter og kunne bare eksistere hvis de fulgte mennenes ordre, sier politikvinnen Rana Sayeed til Daily Mirror.

Sexslaver

Ektemannen slår Zarmina hver eneste natt. Han misbruker også både kona og deres to tenåringsdøtre.

- Jeg vet ikke om han misbrukte dem seksuelt, men det var så ille at Zarmina ikke klarte å leve sammen med mannen sin lenger, sier politikvinnen Sayeed.

Sammen med sin eldste datter dreper Zarmina ektemannen sommeren for fem år siden. Zarmina blir arrestert, og sammen med sine små tvillinger sitter hun fengslet i tre år.

En dag kommer opplysningene som får Zarmina til å knekke fullstendig sammen: Hennes tre eldste barn blir gitt bort til ektemannens familie.

Og bare to måneder før henrettelsen får Zarmina vite at hennes to døtre på 14 og 16 år er solgt som sexslaver til en Taliban-mann.

- Hun hadde gjort alt for barna. Så fikk hun vite at hennes kjære døtre befinner seg i et levende helvete, sier Sayeed.

Så moren død

15. november 1999 annonserer en afghansk radiostasjon at en henrettelse vil finne sted om to dager. Zarmina vet ikke noe om dette. Hun vet at hun skal få en straff, men forsøker å overbevise seg sjøl om at selv ikke Taliban kan drepe en mor.

Så er dagen kommet. Zarmina har på seg to lånte kjoler under burkaen for å verne kroppen mot piskeslagene hun tror hun skal få som straff.

- Vi gikk inn i den hvite bilen. Der ba vi sammen. Så orket jeg ikke mer, og forlot henne idet hun ble dratt inn på stadionet, sier politikvinnen.

På stadionet sitter hele 30000 mennesker for å se den ansiktsløse kvinnen bli drept. «Zarmina, Ghulam Hasnats datter, skal bli henrettet for å ha drept sin ektemann med en hammer,» sier en mann over høyttaleren.

Tilskuerne blir musestille mens de ser kvinnen knele. En Taliban-mann stiller seg ved Zarmina, som forsøker å krabbe bort. Hendene til talibaneren skjelver. Så skyter han det første skuddet. Det går like over hodet hennes, men forteller Zarmina hva som venter henne.

Fembarnsmoren skriker høyt og ber om at noen må redde henne. Men hennes siste ønske får ikke noe svar. Talibaneren tar igjen opp våpenet og retter det mot Zarminas hode. Så kommer det dødelige skuddet.

Zarmina dør umiddelbart. Uten å vite at hennes barn var tvunget til å være på stadionet for å se moren bli skutt og drept. Uten å vite at talibaneren som drepte henne, var hennes svoger.

<B>DREPT: </B>Hittil har ingen visst at det var den 35 år gamle fembarnsmoren Zarmina som skjulte seg under burkaen novemberdagen i 1999. Det er den engelske avisa Daily Mirror som har sporet opp kvinnens historie.
<B>FENGSLET:</B> Før henrettelsen satt Zarmina fengslet i tre år i denne cellen.
<B>SJOKKBILDENE:</B> Hun trodde hun skulle bli pisket...
... men ble uten forvarsel henrettet med et skudd i hodet...
...foran 30000 tilskuere på det olympiske stadionet i Kabul.