Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik var jakten på IS-lederen

- Han døde som en hund.

SKUDDVEKSLING: Donald Trump beskriver operasjonen som dramatisk, når han går gjennom angrepet som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer

- Helvete brøt løs.

Det sa USAs president Donald Trump søndag under en pressekonferanse der han bekreftet at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er drept.

Det etter en dramatisk aksjon i Idlib-provinsen i nordvestlige Syria, som ifølge presidenten har vært planlagt i lang tid.

Presidenten gikk søndag ut med svært mange detaljer fra aksjonen, der flere ble drept, blant annet to av IS-lederens koner.

Pepret med skudd

Trump sa på pressekonferansen at USA har overvåket IS-lederen i flere uker, og at flere forsøk på å gjennomføre aksjonen, har blitt stoppet.

Men lørdag ble den altså gjennomført, med det resultatet at Abu Bakr al-Baghdadi, leder av terrorgruppa IS siden 2010, ble drept.

Trump forteller at amerikanske spesialstyrker landet med åtte helikoptre utenfor oppholdsstedet til al-Baghdadi. Allerede på vei inn skal helikoptrene ha blitt pepret med skudd av tilfeldige personer i området, ifølge Trump.

Amerikanske spesialstyrker skal så ha valgt å sprenge hull i veggene, og unngikk å bruke dørene i huset av frykt for feller.

- Da ble de på nytt møtt av skudd. Helvete brøt løs, sa Trump.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer

- Klynket og gråt

IS-lederen selv skal så ha forsøkt å flykte - sammen med tre av sine barn - i en tunnel som var sperret i den ene enden.

På dette tidspunktet var huset sikret, og de som oppholdt seg der hadde enten overgitt seg eller blitt drept, fortalte Trump.

- Han (al-Baghdadi) gråt, klynket og bar seg hele tiden. De eneste som var igjen var han og de tre barna. De ble tatt med i den sikre død. Han nådde enden av tunnelen da hundene våre tok ham igjen. Da utløste han bombevesten, sier Trump.

Slik skal al-Baghdadi ha tatt livet av seg selv og tre av sine egne barn. Liket skal ha vært i en slik tilstand at det måtte DNA-testes for å fastslå at det var IS-lederen.

- Han døde ikke som en helt, han døde som en pingle. Han klynket og gråt. Han var en syk og fordervet mann, sa Trump

- Døde som en hund

Ytterligere elleve barn er brakt i sikkerhet etter aksjonen. Alle er uskadd, opplyser presidenten.

Trump fulgte aksjonen fra Washington DC.

- Han døde som en hund. Han døde som en feiging. Verden er nå et tryggere sted. Gud velsigne Amerika.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media