Slik var jakten på IS-lederen

- Han døde som en hund.

SKUDDVEKSLING: Donald Trump beskriver operasjonen som dramatisk, når han går gjennom angrepet som endte med at Abu Bakr al-Baghdadi døde. Video: NTB Scanpix / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Helvete brøt løs.

Det sa USAs president Donald Trump søndag under en pressekonferanse der han bekreftet at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er drept.

Det etter en dramatisk aksjon i Idlib-provinsen i nordvestlige Syria, som ifølge presidenten har vært planlagt i lang tid.

Presidenten gikk søndag ut med svært mange detaljer fra aksjonen, der flere ble drept, blant annet to av IS-lederens koner.

Pepret med skudd

Trump sa på pressekonferansen at USA har overvåket IS-lederen i flere uker, og at flere forsøk på å gjennomføre aksjonen, har blitt stoppet.

Men lørdag ble den altså gjennomført, med det resultatet at Abu Bakr al-Baghdadi, leder av terrorgruppa IS siden 2010, ble drept.

Trump forteller at amerikanske spesialstyrker landet med åtte helikoptre utenfor oppholdsstedet til al-Baghdadi. Allerede på vei inn skal helikoptrene ha blitt pepret med skudd av tilfeldige personer i området, ifølge Trump.

Amerikanske spesialstyrker skal så ha valgt å sprenge hull i veggene, og unngikk å bruke dørene i huset av frykt for feller.

- Da ble de på nytt møtt av skudd. Helvete brøt løs, sa Trump.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer

- Klynket og gråt

IS-lederen selv skal så ha forsøkt å flykte - sammen med tre av sine barn - i en tunnel som var sperret i den ene enden.

På dette tidspunktet var huset sikret, og de som oppholdt seg der hadde enten overgitt seg eller blitt drept, fortalte Trump.

- Han (al-Baghdadi) gråt, klynket og bar seg hele tiden. De eneste som var igjen var han og de tre barna. De ble tatt med i den sikre død. Han nådde enden av tunnelen da hundene våre tok ham igjen. Da utløste han bombevesten, sier Trump.

Slik skal al-Baghdadi ha tatt livet av seg selv og tre av sine egne barn. Liket skal ha vært i en slik tilstand at det måtte DNA-testes for å fastslå at det var IS-lederen.

- Han døde ikke som en helt, han døde som en pingle. Han klynket og gråt. Han var en syk og fordervet mann, sa Trump

- Døde som en hund

Ytterligere elleve barn er brakt i sikkerhet etter aksjonen. Alle er uskadd, opplyser presidenten.

Trump fulgte aksjonen fra Washington DC.

- Han døde som en hund. Han døde som en feiging. Verden er nå et tryggere sted. Gud velsigne Amerika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer