Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik var Jens' siste kveld med Hans Kristian Amundsen

Forrige gang de møttes pratet de om alder, framtida og om å dra på jakt sammen. Noen få dager senere var Hans Kristian Amundsen død.

MINNES AP-MANNEN AMUNDSEN: - Spesielt etter 22. juli var Hans Kristian viktig for hele landet. Ordene han skrev definerte hvordan vi håndterte krisa. Han kjente mange som var rammet, sier Stoltenberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MINNES AP-MANNEN AMUNDSEN: - Spesielt etter 22. juli var Hans Kristian viktig for hele landet. Ordene han skrev definerte hvordan vi håndterte krisa. Han kjente mange som var rammet, sier Stoltenberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fleipet med at vi ikke følte oss så gamle som vi faktisk var blitt. Vi snakket om framtida, om ting skulle utrette. Ingenting tydet på at det skulle bli siste gang jeg så Hans Kristian, forteller Stoltenberg til Dagbladet.

Hans Kristian Amundsen (58) ble funnet død ved en skogsvei i Skoganvarre i Porsanger søndag kveld. Det er derfor Nato-sjefen står her alvorstung i ansiktet og i sin fineste sorte dress.

Jens Stoltenberg mistet en god venn på søndag.

Den siste kvelden

Amundsen var Stoltenbergs taleskriver og høyre hånd da Ap sist styrte landet. Det som skulle bli deres siste møte fant sted i Oslo forrige helg. En liten time etter Stoltenberg landet på Gardermoen, sto han på trammen til Amundsen.

- Vi pratet om alt. Litt om politikk, litt om helt andre ting. Og det ble selvfølgelig en mye senere kveld enn det burde blitt, sier Stoltenberg og smiler.

Litt over en uke senere la Hans Kristian Amundsen ut på joggetur. Nær sagt som vanlig, for Amundsen var i god form, og han elsket å være i naturen. Men denne gangen vendte ikke presseveteran og fembarnsfar Amundsen hjem. Politiet mistenker ikke at noe kriminelt har funnet sted.

- Han har vært på en joggetur og noe har skjedd underveis. Alt tyder på et uventet sykdomsbilde, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til Dagbladet.

SORG: Jens Stoltenberg sier han mistet en nær venn da Hans Kristian Amundsen gikk bort søndag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SORG: Jens Stoltenberg sier han mistet en nær venn da Hans Kristian Amundsen gikk bort søndag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Hans Kristian var uredd og annerledes. Han var ikke redd for å være uenig med meg. Sånn blir man en veldig viktig rådgiver og venn. Vi gikk mye på tur sammen, både i Oslo og i nord. Vi skulle egentlig dra på jakt sammen også, men det rakk vi aldri. Det var uvirkelig å få høre at han er gått bort, sier Jens Stoltenberg.

Talen

Nato-sjefen er hjemme i Norge for å gravlegge sin far, folkekjære Thorvald Stoltenberg. Framfor familiehjemmet på Nordberg i Oslo, et steinkast unna huset til Hans Kristian Amundsen, er Jens Stoltenberg ikke i tvil: Norge har mistet en av landets beste penner, Ap har mistet en sann sosialdemokrat, og han har mistet en nær venn.

- Spesielt etter 22. juli var Hans Kristian viktig for hele landet. Ordene han skrev definerte hvordan vi håndterte krisa. Han kjente mange som var rammet, sier Stoltenberg.

Bare noen timer etter terroren 22. juli skrev Amundsen utkastet til Stoltenbergs første tale etter grusomhetene. Amundsen skrev at ingen kan bombe eller skyte Norge til taushet, at svaret på terroren skulle være mer demokrati og åpenhet. «Vi må aldri oppgi våre verdier». Ordene blir aldri glemt, og de gikk verden rundt.

- Hans Kristian trodde så intenst på sosialdemokratiet, på like muligheter for alle. Kanskje mye på grunn av sin egen bakgrunn, sier Stoltenberg.

Møttes på 70-tallet

De to ble kjent gjennom AUF allerede på 1970-tallet.

- Jeg husker jeg beundret måten han diskuterte på og hvor hardt han sto på sitt, sier Stoltenberg.

Amundsen beskrev selv oppveksten sin som fattige kår, med en mor som knapt kunne skrive og en far som var ved­likeholdsarbeider ved garnisonen i Porsanger.

- Han hadde selv opplevd hva sosialdemokratiet kunne utrette. Han kom fra en familie med lite materiell velstand, men både Hans Kristian og broren klarte seg godt, og jeg tror han var dypt takknemlig overfor samfunnet, sier Jens Stoltenberg.

Det var Amundsens samboer, Karen Marie Berg, som meldte om dødsfallet på Facebook: «Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære», skrev hun.

Støre: - Sjokk og sorg

Gjennom flere tiår jobbet Amundsen som journalist i blant annet Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet. Han hadde også en rekke lederstillinger i norsk presse. Blant annet var han nyhetsredaktør i Dagbladet, konserndirektør i A-pressen og sjefredaktør og direktør i Nordlys.

I 2011 gikk han til SMK, som taleskriver og høyre hånd for statsministeren. I 2014 ble Jonas Gahr Støre Amundsens sjef. I likhet med sin forgjenger, uttrykker også Støre stor sorg over Amundens dødsfall.

- Det er sjokk og dyp sorg som har preget meg i dag. Det er helt uvirkelig at energiske og optimistiske Hans Kristian nå er borte. Mine tanker går til familien hans, sier Støre til Dagbladet.

Også Støre pleide å gå lange turer med Amundsen. Den siste de tok sammen, var i april. I slutten av juni hadde de en lang prat på telefon, forteller Støre.

- Vi beholdt kontakten etter han sluttet på Stortinget. Jeg vil huske Hans Kristian for integritet og mot. Han var ikke noe ja-menneske, men en mann som sto for sine meninger. Han ga råd jeg alltid verdsatt høyt, sier Støre.