TILBAKE I NORGE: John M. Johansen (42) er tilbake i Norge, etter å ha overlevd sitt livs verste tre år som uskyldig dømt i Thailand. Fotograf: Morten Normann Larsen
TILBAKE I NORGE: John M. Johansen (42) er tilbake i Norge, etter å ha overlevd sitt livs verste tre år som uskyldig dømt i Thailand. Fotograf: Morten Normann LarsenVis mer

Slik var Johns tre år i «helvetes forgård» i Bangkok

Sonet tre år og 22 dager etter narkoanklager - før han til slutt slapp fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John M. Johansen (42) fra Nærøy i Namdalen sonet en lengre straff i Thailand, før anken til slutt førte fram.

Nord-trønderen ble frikjent for narkotikaanklagene. 50 kilo lettere og sterkt preget av den tunge tiden, forteller han nå hvordan han overlevde «helvete på jord» i smilets land. Han eget smil blottlegger to knuste fortenner. Frifinnelsen er ikke rettskraftig, selv om Johansen er løslatt og tilbake i Norge. Johansen må belage seg på å måtte vente i ytterligere to måneder før det blir klart om statsadvokaten anker frifinnelsen.

Drap og tortur Mens Johansen satt i det fryktede fengselet, gjorde han notater.

«Ofte straffet vaktene fangene fysisk. Som regel med slag av batongen over rygg. men også noen ganger over hodet. Disse gangene
førte til i beste tilfelle at fangene måtte sy igjen kutt i hodet, i verste tilfelle at de døde. Jeg har selv sett en fange bli slått i hjel. Vakten som gjorde det, ble frikjent grunnet mangel på bevis da hovedvitnet jo var død, og dermed ikke kunne uttale seg! Det er ikke
ofte at fanger blir slått i hjel, men det forekommer. Det som derimot er dagligdags er juling og fysiske avstraffelser fra vaktene sin side».

- På et sted som Bombat er skrivelysten lik null. Man lever ikke, bare eksisterer. Gjør de samme tingene. Tenker de samme tankene.
Man venner seg til denne tilværelsen og etter en stund føles det som om verden utenfor ikke eksisterer. Det var som om jeg hadde vært der siden jeg ble født. Man lever hele tiden for de håp som er, bare for å se de bli knust, sier Johansen.

- Jeg ble tvunget til å tilpasse meg for å overleve. Dette stedet, helvete på jord — Bombat — ble blitt mitt hjem i over tre år.

Var turistpoliti På grunn av Johns arbeid i det thailandske turistpolitiet er denne saken svært spesiell, og fikk dermed også stor oppmerksomhet i media både i Thailand og i Norge.

John har bodd mer eller mindre sammenhengende i Thailand i 10 år. Han er gift med en thailandsk dame, og har barn med henne.

Foruten jobben i politiet var han involvert i bar og restaurantvirksomhet, samt hadde et konsulentfirma. Dette gjorde sitt til at han var en svært profilert person.

- Hvordan ble du ansatt i det thailandske turistpolitiet?

MEDFANGE: Våpensmugler Viktor Bout. Foto: AP / NTB Scanpix
MEDFANGE: Våpensmugler Viktor Bout. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk et tilbud om å hjelpe turistpolitiet på grunn av mine språkkunnskaper. Dette drev jeg med noen år. Jeg tok mange kurs, blant annet pistolkurs, fallskjermhopping og kurs i lov og rett. Jeg deltok på flere seminarer, blant annet i Bangkok og Phuket.

Johansen sier han ble lurt i en felle.

- Det jeg kan si er at jeg på et tidspunkt ble lurt i en felle som endte med en dom på 16,5 år i fengsel. Og som om ikke dette var ille nok. Fordi det var narkotikapolitiet i Bangkok som arresterte meg ble det skrekkens forkammer — spesialfengselet for narkotikasaker
Bombat.

I skrekkfengselet møtte også kjente fanger som våpensmugleren Viktor Bout og de fryktede pedofile Christopher Neil og Jason Mizner.

Han møtte også igjen folk fra sin tid i turistpolitiet.

- Jeg hadde jo vært med på å arrestere mange utlendinger som siden ble sendt dit. Og der møtte jeg flere av dem igjen.

MEDFANGE: Barneovergriper Christopher Neil. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MEDFANGE: Barneovergriper Christopher Neil. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer