VALFARTSSTED:  En libysk mann tar bilder av sementrørene der Muammar Kadhafi og hans nærmeste gjemte seg denne morgenen i slutten av august. Nå er diktatoren død og begravet i Libyas ørken. Hver dag kommer det libyere til kloakkrørene for sjøl å se stedet der tyrannen gjennom 42 år prøvde å skjule seg. Foto: Philippe Desmazes/AFP/Scanpix
VALFARTSSTED: En libysk mann tar bilder av sementrørene der Muammar Kadhafi og hans nærmeste gjemte seg denne morgenen i slutten av august. Nå er diktatoren død og begravet i Libyas ørken. Hver dag kommer det libyere til kloakkrørene for sjøl å se stedet der tyrannen gjennom 42 år prøvde å skjule seg. Foto: Philippe Desmazes/AFP/ScanpixVis mer

Slik var Kadhafis siste timer

Opprørssoldatene som stoppet Kadhafi forteller om diktatorens siste timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er ikke en gang fylt 30 år, men er likevel blant heltene som var med på å frigjøre Libya. Slik starter Le Mondes historie om libyerne som plutselig var på stedet der Libyas diktator gjennom 42 år og hans nærmeste kom kjørende torsdag den 20. oktober i år.

Le Monde har tatt saken fra den spanske avisa El Pais, som har truffet og intervjuet tre av opprørssoldatene. De tre personene har vist fram bevis for avisa for å vise at de faktisk var på åstedet, og at de snakker sant: To pistoler, den ene i gull, en militærlue og lærstøvler.

Rykter om Kadhafi-sønn Kadhafis siste timer startet klokka åtte om morgenen, forteller Omran Yuma Shaban (21).

- Vi fikk informasjon om at en konvoi med 50 kjøretøy var på vei ut i sone 2 fra Sirte. Vi visste at Moatassim, sønnen til Kadhafi, var i byen fordi flere personer hadde fortalt oss at de hadde sett ham. Samtidig antok vi at NATO skulle angripe eskorten, sier Shaban.

Shaban og seks andre opprørssoldater kom seg raskt til stedet og forteller at personer «gjemte seg i en elektrisitetsfabrikk i nærheten, bak noen trær». Samtidig var det kraftige kamper.

Sementrør 200 meter unna kampåstedet lå to sementrør. Det var i ett av dise at Libyas leder nummer én gjennom tiår hadde søkt tilflukt sammen med et titalls andre. En av disse «viftet med et hvit flagg».

«Vår sjef er her», skrek soldaten. Men vi hadde ikke drømt ett sekund om at sjefen det var snakk om kunne være Kadhafi, fortsetter Omram Yuma Shaban.

Vennen hans, Salem Bakir, nærmer seg sementrøret. Han forteller:

- Jeg tenkte at det var en konge eller et ekstraordinært menneske. Det er jeg som så ham først da han kom ut av røret, to meter fra meg. Jeg stod paralysert, så tok jeg på Koranen som jeg hadde i sekken og da fikk jeg kraften til å rope: «Kadhafi er her! Kadhafi er her!», erindrer Bakir.

- Kast våpenet ditt 28-årige Salem Bakir fortsetter:

- Tre ganger ba jeg ham om å kaste våpenet sitt, men han gjorde det ikke. Han sa til meg: «Hva skjer? Hva skjer? Hva er det som skjer?»

Omram Yuma Shaban kom så til for å avvæpne diktatoren: «Jeg vet ikke hvor jeg fikk styrken», sier han.

Ahmed Gaza (21), til vanlig en hotellansatt, kommer til:

- Da jeg så ham, spurte jeg meg selv om kongen av alle konger kunne være der, som en rotte? Dette bilde følger meg hver eneste natt. Jeg tok støvlene og luen hans.
Etterforsker drapet Like etterpå kom et titalls andre opprørssoldater og omringet tyrannen. De slo ham og ydmyket ham mens alt ble filmet med mobilkamera, skriver Le Monde videre.

Hva som egentlig skjedde rundt drapet på Kadhafi er fremdeles uvisst, men de midlertidig styrende i Libya har sagt at de skal etterforske omstendighetene rundt diktatorens død.

Dagen etter at Kadhafi ble pågrepet, ble han lagt til visning på et kjølerom i Misrata. Nå ligger han død og begravet på et hemmelig sted i ørkenen sammen med sønnen Muatassim, som også ble tatt denne morgenen i slutten av oktober.

SLÅTT OG YDMYKET:  Dette er ett av de mange bildene som ble tatt da Libyas diktator gjennom 42 år, Muammar Kadhafi (69) ble funnet på flukt utenfor hans hjemby Sirte den 21 oktober i år. Nå er han død og begravet på et hemmelig sted i ørkenen, mens Libyas nye midlertidige ledere har sagt de vil etterforske omstendighetene rundt diktatorens død. Foto: Reuters/Scanpix
SLÅTT OG YDMYKET: Dette er ett av de mange bildene som ble tatt da Libyas diktator gjennom 42 år, Muammar Kadhafi (69) ble funnet på flukt utenfor hans hjemby Sirte den 21 oktober i år. Nå er han død og begravet på et hemmelig sted i ørkenen, mens Libyas nye midlertidige ledere har sagt de vil etterforske omstendighetene rundt diktatorens død. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer