Slik var kildesortering i gamle da´r!

Oslolosen forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hermetikk heter forresten ikke hermetikk, men snerkedåse.

Oslolosen Vidar Aronsen (spilt av Harald Eia), som er ”født, oppvokst og misbrukt i Oslo indre by”, har nå som et plaster på såret blitt ansatt av Oslo kommune for å fronte en kampanje for renovasjonsetaten. Neste år skal hovedstadens innbyggere begynne å sortere husholdningsavfallet i fargekodede poser, som skal gå til to nye sorteringsanlegg som er under bygging.

På tide, mener mange. Flere av landets kommuner har hatt kildesortering i lengre tid og Oslo kommune har fått kritikk for dårlig avfallssortering. Fra husholdningene henter kommunen to beholdere, en for papp og papir og en for restavfall. Skal man gjenvinne annet, må man oppsøke et returpunkt for glass og metall eller en gjenbruksstasjon.

En undersøkelse Renovasjonsetaten selv har gjort, viser også at svært lite annet enn papp og papir leveres til gjenvinning. Folk er misfornøyde med muligheten for kildesortering, og de mest misfornøyde er unge i alderen 18 - 30. Det er samtidig de som er mest interessert i å kildesortere.

- Det som er viktig å huske, er at vi i dag har gjenvinning av alt avfallet vårt. Forbrenning av søppel er også gjenvinning, fordi det gir energi. Men nå skal vi ta ut det som ikke brenner så godt, og gjenvinne det, sier fungerende informasjonssjef i Renovasjonsetaten, Cecilie Johansen, til Dagbladet.no.

Matavfallet skal bli til biobrensel til hovedstadens busser, og plasten gjenvinnes til nye produkter.

Andre kjendiser som har engasjert seg for miljøet i det siste er Thorvald Stoltenberg, Bertine Zetlitz, Terje Håkonsen og Kåre Willoch for miljømerkene Svanen, EU-Blomsten, Fairtrade og Debio, og Ravi, Odd Børretzen og TV2s værdamer for flaskepanting. Den islandske artisten Björk har også annonsert at hun vil donere inntekter fra musikken sin til miljøvern.

ENGASJERT: Oslolosen (Harald Eia)mener Oslo egentlig skal være en møkkaby. Foto: Arna Vikanes Sørheim
ENGASJERT: Oslolosen (Harald Eia)mener Oslo egentlig skal være en møkkaby. Foto: Arna Vikanes Sørheim Vis mer
Slik var kildesortering i gamle da´r!