Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik var livet i Brooks kyniske, tabloide verden

Frykt-kulturen, kynismen, galgenhumoren og interne strider dominerte i News of the World.

 STIVE SMIL:  Slik så det ut i redaksjonen da det ble smilt tappert for fotografen i det siste utgave av News of the World ble sendt i trykken. Like idyllisk var det nok ikke hele tiden. Tidligere ansatte forteller om et terrorregime de helst ville ut av. Foto: (AP Photo/Paul Vicente/Sunday Times/Ho)
STIVE SMIL: Slik så det ut i redaksjonen da det ble smilt tappert for fotografen i det siste utgave av News of the World ble sendt i trykken. Like idyllisk var det nok ikke hele tiden. Tidligere ansatte forteller om et terrorregime de helst ville ut av. Foto: (AP Photo/Paul Vicente/Sunday Times/Ho) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter den mektige kjempen News of the Worlds fall har historiene om hvordan det faktisk var å jobbe i skrekkeksempelet på en tabloidavis kommet ut.

Overfor Reuters blir livet i avisa beskrevet på lite flatterende avis. Journalistene følte at de var del av en «industrialisert operasjon med å samle inn tvilsomme opplysninger». Jobben beskrives som et ekstremt press for å finne eksklusive historier, og alle virkemidler var tillatt i jakten på den gode historien.

- Vi snakket med karrierekriminelle hele tiden. De var kildene. Det var en machogreie. «Min kontakt er farligere enn din». Det handlet om å kunne si: Min kilde er en morder, sier en tidligere ansatt.

Tror ikke på Brooks Tidligere redaktør Rebekah Brooks har hevdet at hun ikke hadde noe med de ulovlige avlyttingene å gjøre. Det tviler journalistene Reuters har snakket med på. De forteller at redaktørene hver dag grillet desken om sakene som skulle på trykk, og at ledelsen hadde kontroll på alle utgifter.

At aktiviteten i mediehuset var lyssky, var det heller ingen tvil om.

- Det var hovedkvarteret for tvilsomme virksomheter. Jeg er ikke sikker på om folk forsto at det var ulovlig. Det gikk på ikke å bli tatt, sier en reporter som jobbet sju år i avisa.

Nye ansatte skal ha blitt vist den kalde skuldra fram til de hadde bevist at de var «gjennomført respektløse» så kollegene kunne stole på dem.

- Det var ikke rom for noen til å stå opp og si: Dette virker ikke etisk for meg. Da ville du ha blitt utledd, sier en tidligere ansatt.

- Det var et sånt sted man kommer seg ut av, og aldri vil tilbake til.

Plutselig lå legejournalen der ... Det skal ikke ha vært journalistene selv som ba om hjelp fra privatetterforskere, men hjelpen fikk de likevel dersom de sto fast i en sak.

- Hvordan dokumentene nådde pulten din var et lite mysterium. Man visste ikke og spurte ikke. Hver uke fikk vi noens mobilutskrift, eiendomsdokumenter og noen ganger også legejournalen. Det var så vanlig at det ikke ble lagt merke til, sier en reporter.

En annen journalist forteller at presset var «fenomenalt utrolig» og at behandlingen fra ledelsen var dårlig. Sjefene ropte folk i ansiktet og holdt god oversikt over hvor mange saker du leverte, skriver Reuters.

 TAKK OG FARVEL:  Den siste utgaven var en ren skryteparade, der avisa trakk fram alle sine store saker. Måten sakene ble skapt på, er imidlertid ikke noe å skryte av, forteller tidligere ansatte. Foto: Scanpix.
TAKK OG FARVEL: Den siste utgaven var en ren skryteparade, der avisa trakk fram alle sine store saker. Måten sakene ble skapt på, er imidlertid ikke noe å skryte av, forteller tidligere ansatte. Foto: Scanpix. Vis mer

- Hvert eneste minutt du var der, følte du at arbeidsgiveren hatet deg, sier journalisten.

- De var alltid ute etter å bli kvitt folk, for det var en jobb du ble utbrent av. Deres ønskesituasjon var at du jobbet livet av deg i et halvt år for at de skulle la deg jobbe der et halvt år til, sier nyhetsreporteren.

Nettverksbygging Men det var ikke bare de ansatte som ble utsatt for press. Også offentlige personer ble presset. En del av stilen var å bruke informasjon som pressmiddel overfor folk i viktige roller.

- Det kunne være ting som å si: «Vi vet at du har sex med sekretæren din, men vi kan la være å trykke historien dersom du gir oss historien om hvordan du ble gitt bort som barn», forteller en tidligere frilanser i avisa.

Dette handlet ifølge Reuters' kilde ikke bare om å lage avis, sakene de fikk i bytte var ofte dårlige og noen ganger falske, sier frilanseren.

- Det var nettverksbygging. I realiteten byttet hun (Brooks) bort ditt gode arbeid mot å bli venner med innflytelsesrike folk. De brukte sakene for å få innpass, sier journalisten.

Verken Brooks eller Coulson ville kommentere saken i dag. News International ønsker heller ikke å si noe om anklagene.
- Det er utallige syn fra tidligere ansatte, og vi kommer ikke til å tilbakevise hver eneste én, heter det i en kommentar fra selskapet

 UNDER KRITIKK:  Rebekah Brooks har fått mye pepper i det siste. Tidligere ansatte langer ut mot hennes lederstil, og nekter å tro på at hun ikke visste hva avisen bedrev. Foto: Scanpix.
UNDER KRITIKK: Rebekah Brooks har fått mye pepper i det siste. Tidligere ansatte langer ut mot hennes lederstil, og nekter å tro på at hun ikke visste hva avisen bedrev. Foto: Scanpix. Vis mer