Slik var livet i fengselet

Moland og French har opplevd vold, livsfarlige sykdommer, skuddvekslinger og opptøyer. FN kaller kongolesiske fengsler inhumane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjostolv Moland, den ene av de to nordmennene som har sittet fengselet for drap i Kongo siden 2009, ble søndag morgen funnet død på cella. Han ble 32 år gammel.

Moland og Joshua French dokumenterte selv noen av de ekstreme forholdene de har vært gjennom de siste fire åra, da det i 2011 brøt ut et fangeopprør i sentralfengselet i Kisangani. Nordmennene filmet deler av opptøyene, som startet da de sivile fangene havnet i konflikt med de militære.

- Det er fullt fangeopprør, og totalt anarki i fengselet. Guttene har gitt førstehjelp til mange sårede, sa Knut Moland, Tjostolv Molands far, til Dagbladet.

Videoen viser hvordan steiner flyr gjennom luften og at et stort antall innsatte forsøker å storme porten. Et kjempebål bestående av fengselsdokumenter brenner midt i luftegården. På det verste måtte Moland og French barrikadere seg på cella.

- Jeg føler at de kongolesiske myndighetene tar sikkerheten på alvor, sier den nå avdøde Moland ironisk til kamera mens de sitter på den mørklagte cella. Utenfor høres skrik.

- Det har blitt kastet et par tusen stein. 23 ble alvorlig skadd, sier French.

Fangeopprør Nordmennene satte blant annet bord, stoler og madrasser opp mot døra av frykt for at politiet skulle ta seg inn og stjele eiendelene, sa en kilde til Dagbladet.

I løpet av opptøyene - som varte i nesten ett døgn - ble blant annet fengselsdirektøren banket opp. Et Røde Kors-telt ble satt i brann og flere fanger greide å rømme. Dagbladets utsendte på utsiden fortalte at han kunne høre skuddsalver.

SOV PÅ GULVET: Tjostolv Moland og Joshua French på cella i Kisangani i 2009.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SOV PÅ GULVET: Tjostolv Moland og Joshua French på cella i Kisangani i 2009. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Moland og French ble senere samme år overført til det beryktede Ndolo-fengselet i hovedstaden Kisangani. Kort tid etter brøt det også ut et fangeopprør der. Flere personer ble drept i bråket som fant sted ved en annen avdeling enn den som holdt nordmennene.

FN har tidligere omtalt forholdene i kongolesiske fengsler som «inhumane», med «fanger som sover i septiske omgivelser» og utsettes for vold og tortur. Mangelen på mat, medisiner og helsehjelp er prekær og alvorlige sykdommer som malaria er dagligdags. Begge to har hatt denne alvorlige og potensielt dødelige sykdommen.

- Det har vært brudd på menneskerettighetene hver eneste dag. De har måttet bestikke fengselsvokterne for å få mat, drikke og nødvendige medisiner. De har levd under hårreisende forhold, sa Knut Moland til Dagbladet i 2011.

Fengselet er fullt av rotter, kakerlakker, edderkopper og et mangfold av andre insekter. Det er også et stort problem at strømmen til stadighet forsvinner. Gjennomsnittstemperaturen i både Kisangani og Kinshasa ligger på rundt 35 grader - året rundt.

- Det gjør at det blir forferdelig varmt og at maten blir bedervet. Det er bare deres sterke helse og psyke som gjør at det går såpass bra med dem — for en måned siden hadde Tjostolv eksempelvis skikkelig magesjau, sa Mathilde Moland.

I februar fortalte nordmennene om viktigheten av trening - både fysisk og psykisk - for å overleve.

- Vi må ha sterk helse for å holde ut forholdene her. Treninga gjør kroppen motstandsdyktig mot sykdommer, sa Joshua French.

SVÆRT TRANGT: I slike køyesenger fangene i Ndolo-fengselet. Fengselet var allerede overfylt da Moland og French flyttet inn. Foto: Alice Bafiala/Radio Netherlands Worldwide
SVÆRT TRANGT: I slike køyesenger fangene i Ndolo-fengselet. Fengselet var allerede overfylt da Moland og French flyttet inn. Foto: Alice Bafiala/Radio Netherlands Worldwide Vis mer

- Vi leser mye, kanskje tre til fire timer hver dag, sa French.

Banket opp I fjor ble nordmennene banket opp og rundstjålet, ifølge et brev de sendte til sin daværende advokat Morten Furuholmen.

- De beskriver svært brutale forhold og roper om hjelp. De har vært utsatt for fysiske overgrep av både fanger og betjenter. De har blitt rundstjålet og advokaten deres kommer ikke inn i fengselet, sa Furuholmen til Fevennen.

- Et helvete Han fortalte at de frykter for sin egen sikkerhet.

- De har et helvete i fengselet og situasjonen er vanskelig å kontrollere. De føler seg rett og slett hjelpeløse, sa Furuholmen.

Stadig flere fanger dør i kongolesiske fengsler, ifølge en fersk FN-rapport. I fjor døde minst 211 sivile fanger - like mange som de to foregående årene kombinert. Overbefolkning, feilernæring og manglende helsehjelp er de fremste dødsårsakene.

Ti prosent av dødsfallene skyldtes tortur og liknende, sier FN og beskriver situasjonen som «ekstremt bekymringsfull».