Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik var livet med monsteret

Når Fritzl (73) voldtok datteren sin, var barna låst inn på et annet rom. Etterpå lagde Elisabeth middag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet): Den perverse plageånden spilte på alle strenger for å ha full kontroll over Elisabeths tanker og handlinger. Hun måtte trygle og be ham om å få mat og drikke til ungene og seg selv.

Josef var hennes herre og mester. «Vær så snill» og «tusen takk» var begreper hun måtte skyte inn i annen hver setning.

«Sepp» banket opp både barna og henne, hvis de viste tegn til å gjøre opprør.

Elisabeth har gjort alt for å gi barna sine et så normalt liv som mulig. Hun fortalte dem aldri at de var fengslet av sin far, skriver VG.

Glansbilder

Mens Josef Fritzl selv opptrådte i dyre dresser og håndsydde sko, måtte datteren klare hverdagen med et minimalt husholdningsbudsjett. Likevel var hun konstant utsatt for bebreidelser og beskyldninger om sløsing.

Etter at han hadde voldtatt datteren, satt han seg gjerne ned og diskuterte oppdragelsen av ungene, mens hun lagde mat.

Han kunne ha med seg glansbilder eller et stoffdyr til jenta, mens han kom med videoopptak av formel 1, som han så sammen med guttene.

De første avhørene

FENGSELET: Elisabeth gjorde alt hun kunne for å skape et så normalt liv som mulig for barna sine. Hun fortalte dem aldri at de var fanget av faren. Foto: Scanpix
FENGSELET: Elisabeth gjorde alt hun kunne for å skape et så normalt liv som mulig for barna sine. Hun fortalte dem aldri at de var fanget av faren. Foto: Scanpix Vis mer

Forklaringene fra de første og foreløpig eneste avhørene av Josef Fritzl og datteren Elisabeth er nå lekket ut i nyhetsmagasinene NEWS og Spiegel. De gir et sjokkerende bilde av hvordan psykopaten herjet med datteren og deres felles barn.

Kerstin (19) var den førstefødte, som Elisabeth mutters alene måtte sette til verden nede i atombunkeren i 1988. Hun hadde epilepsi og gråt mye. Elisabeth masserte og trøstet, tryglet faren om å skaffe flere av dråpene som kunne få krampene til å stoppe.


Han overrakte dem som en personlig gave, når han hadde vært innom på et apotek. Etterpå krevde han sin påskjønnelse i form av perverse utskeielser.

Skrikende barn

Stefan ble født i 1990. Han var sunn og frisk. I 1992 kom tvillingene. Bare Lisa overlevde. Josef brant opp liket av det andre barnet i forbrenningsovnen på utsiden av den 300 kilo tunge inngangsdøra.

Men Lisa skrek mye og Josef ble nervøs for at noen på utsiden skulle høre henne. Den 29. mai året etter, ble hun «funnet» på trappa i inngangen til Ybbsstrasse 40, sammen med et brev som Elisabeth var truet til å skrive. Hun hadde allerede en sønn og en datter. «Der jeg er nå, vil de ikke ha flere jenter», skrev hun.

15. desember 1994 mottok Rosemari Fritzl (71) en mystisk telefon. Den fordreide stemmen i andre enden skulle forestille å tilhøre Elisabeth. Det var i virkeligheten Josef som slo på tråden fra en telefonkiosk. Om moren kunne ta seg av nok et barn? Det lå allerede foran husdøra hennes.

«Belemret familien»

image: Slik var livet med monsteret

Også Monika gråt mye. Det hadde også Alexander gjort. Han ble funnet på trappa den 3. august 1997. Hver gang fortalte Josef - med forakt i stemmen - at denne datteren, som allerede i 1984 hadde stukket av fra hjemmet, på nytt belemret familien med en baby.

Det ble nødvendig for ham å handle slik. Etter at Kerstin og Stefan ble født, var det ikke plass til flere i kjelleren. Josef Fritzl slo ut vegger og utvidet skjulestedet, opplyser kriminalpolitisjef Franz Polzer til Dagbladet:

- Han installerte litt om senn en kjøkkenkrok med kokemuligheter, dypfryser, kjøleskap og vaskemaskin. Når den siktede reiste på sine tre ukers ferieturer til Thailand eller andre steder, sørget han på forhånd for at «den andre familien» hans hadde hermetikk, dypfryst mat, sekker med poteter og pasta. Så lenge ikke strømmen gikk, ville Elisabeth og barna hennes greie seg.

Det tok mange måneder før Elisabeth fikk en madrass i kjelleren. Senere utstyrte Josef gjemmestedet med en gammel TV og en radio som nesten ikke virket.

Ville ta selvmord

Elisabeth har i avhør fortalt om hvordan hun måtte slåss mot lysten til å sette punktum ved å ta sitt eget liv. Tanken på hva faren kunne gjøre mot barna hennes, hvis hun ikke lenger beskyttet dem, fikk henne fra selvmordstankene.

Josef kjørte halve landet rundt, for å handle stort inn av hermetikk, poteter, nudler, kasser med mineralvann, noen ganger frukt og grønnsaker, klær, såpe, vaskemidler - eller sågar søtsaker. Han handlet også inn reseptfrie medisiner, men alltid på forskjellige apoteker.

Psykopatens forklaring

Jeg ville jo bare deres eget beste, lød Josef Fritzls forklaring, da han til slutt lot masken falle overfor sjokkerte politietterforskere.

- Datteren min var med sikkerhet blitt narkoman, hvis jeg ikke hadde tatt meg av Elisabeth på denne måten, føyde han til.

Den maktsyke despoten trodde selv i 12. time, at han kunne snakke seg ut av situasjonen. Han visste ikke at Elisabeth allerede hadde lagt kortene på bordet overfor en kvinnelig betjent - mot løfte om at hun aldri mer i livet skulle bli nødt til å møte sin plageånd igjen. At han begynte å voldta henne allerede da hun var 11. På sofaen hjemme, når kona og de andre ungene var ute av huset, eller i bilen på bortgjemte skogsveier.

Tirsdag kunne Elisabeth og mora hennes, fem av barna og spesialistteamet på sykehuset feire Aleksanders 12-årsdag med bløtkake.

- Se, en måne!

Felix (5) og Stefan (18) er i ferd med å oppdage lyset, sola og månen. De kan lukke seg inn i en container, hvis livet «utenfor» blir for sterkt. Hele familien har en egen leilighet på 80 kvadratmeter. Hver dag blir de bedre kjent med søsknene som levde normalt i en leilighet to etasjer over dem.

De får fysioterapi. En logoped arbeider med språket deres. Ut over et sterkt begrenset tysk, kommuniserer de med gryntelyder og tungeklikk.

Under den 35 kilometer lange kjøreturen med politibil fra atombunkeren til sykehuset på søndag, var guttene i den syvende himmel. De så ekte biler, som de bare kjente fra TV.

Oppe på himmelen hang en stor, gul ost som moren hadde fortalt dem om i eventyrene før sengetid.

Nå vet de at månen virkelig finnes.

TILSTÅTT: Josef Fritzl (73) har tilstått å ha holdt datteren sin fanget i 24 år.
HOLDT FANGET: Elisabeth som ung pike. I dag er hun 42 år og har ikke sett dagslys på 24 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!