Slik var massedrapsmannens liv på nett

Her går Anders Behring Breivik til angrep i dataspill.

FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Da han sluttet forklarte han på forum at det var fordi han ville gi ut boka si om islamiseringen av Europa. Foto: Youtube/WOW
FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Da han sluttet forklarte han på forum at det var fordi han ville gi ut boka si om islamiseringen av Europa. Foto: Youtube/WOW Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby sier til Dagbladet at organisasjonen Knights Templar - tempelridderne - som Breivik hevder å ha grunnlagt, og som skal føre hans «revolusjon» videre, kan være et påfunn fra et dataspill.

- Det er en av mange muligheter vi holder åpne. Dette er ting vi går inn i. Når han sier han er med i en organisasjon som har hatt et stiftelsesmøte må vi finne ut hva det er. En mulighet kan være at det ikke er reelt, at det er mer fantasi. Men der holder vi mulighetene åpne, sier Hjort-Kraby.

Breivik skriver i manifestet sitt at han da han var 25 år tok et helt år fri for å spille internettrollespillet World of Warcraft (WoW), og at han fortsatte å spille dette og andre spill av og på fram til 2011.

Taktisk En irsk venn av Breivik, som bare vil benevnes med fornavnet Frank, hadde daglig kontakt med og spilte World or Warcraft med massemorderen i flere år, har beskrevet Breiviks spillestil overfor irsk radio.

- Han var alltid veldig taktisk, forklarte mannen.

- For meg minner drapene på Utøya om hvordan han spilte World Of Warcraft. Han var veldig kjølig, veldig rolig, veldig fattet og oppførte seg som om de ikke var mennesker. Han oppførte seg som om det var en jobb han måtte gjøre, som et oppdrag i spillet, sier Frank.

- Vi har en egen gruppe som ser på hans nettbruk og sosiale medier, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Blir mer treffsikre Anders Behring Breivik har oppgitt at han brukte spill som trening. Under bombetilvirkningsfasen skriver han at han spiller World of Warcraft (WoW) fordi det øker moralen og motivasjonen. Samtidig skriver han at spill er et nyttig skalkeskjul om venner spør hva han driver med.

SPILTE OGSÅ DETTE SPILLET: - Jeg ser mer enn noe annet på Modern Warfare 2 som en del av min simulasjonstrening. Jeg har likevel lært meg å elske det og spesielt multiplayerdelen. Man kan gjøre en mer eller mindre fullstendig simulering av faktiske operasjoner, skrev Anders Behring Breivik om spillet, som simulerer realistisk krigføring. Foto: AFP
SPILTE OGSÅ DETTE SPILLET: - Jeg ser mer enn noe annet på Modern Warfare 2 som en del av min simulasjonstrening. Jeg har likevel lært meg å elske det og spesielt multiplayerdelen. Man kan gjøre en mer eller mindre fullstendig simulering av faktiske operasjoner, skrev Anders Behring Breivik om spillet, som simulerer realistisk krigføring. Foto: AFP Vis mer

- Forskning viser læringseffekter av spillet, det er godt dokumentert særlig når det gjelder koordinering og ledelse av folk, samt å kommunisere. Ledere av såkalte «guilds», som er en gruppe spillere som samarbeider om å løse oppdrag, må gjerne organisere en gruppe på 10 - 12 spillere eller fler. Det kan gjøre vedkommende til en god organisator og gi ferdigheter som kan brukes i næringslivet, sier spillforsker og førsteamanuensis Alf Inge Wang ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU til Dagbladet.

World of Warcraft er et ikke-realistisk fantasyspill uten grafisk vold hvor spillerne jobber sammen i store grupper. I andre typer spill, som for eksempel Modern Warfare 2, som Behring Breivik også spilte, er poenget å simulere realistisk krigføring.

- Det finnes en god del undersøkelser som viser at dataspill kan føre til aggressiv oppførsel, sier Wang.

Men forskning gir ikke noe godt hold for å si at vanlig ungdom blir mer voldelige av spill. Forekomsten av alvorlig ungdomsvold i USA har sunket dramatisk i den samme perioden som dataspillene har hatt sin største vekst.

- Spill er også et middel til læring. Jeg har selv militær opplæring, og jeg ser likhetstrekk mellom introduksjonsbrett hvor spilleren læres opp i enkel krigføring, sier Wang.

Han forteller at det amerikanske forsvaret har utviklet spillet America's Army, som brukes til rekruttering og opplæring av soldater. Studier viser blant annet at soldater som har skutt virtuelt på skytebanen i spillet, skyter bedre i virkeligheten.

Skryter I sitt manifest og på flere internettforum Dagbladet har undersøkt, skryter terroristen av sine ferdigheter i World of Warcraft.

SKRIVER AT HAN FÅR INSPIRASJON FRA SPILL: Anders Behring Breivik har en hodeskalle over sin figur i World of warcraft. Foto: Youtube/WOW
SKRIVER AT HAN FÅR INSPIRASJON FRA SPILL: Anders Behring Breivik har en hodeskalle over sin figur i World of warcraft. Foto: Youtube/WOW Vis mer

Han spilte to karakterer i spillet. Disse het «Conservatism» og «Andersnordic», fram til sistnevnte også endret navn til «Conservatism» i 22. mars 2009.

I manifest påstår han at lauget hans var blant de første i verden til å drepe store monstre. Laugene — de såkalte guildene — i WoW konkurrerer hele tiden om å drepe nye monstre som blir gjort tilgjengelig av Blizzard, skaperne av spillet.

- Det å drive et WoW-guild er like utfordrende som å lede et eget firma med sju ansatte eller flere. Det krever ekstremt mye arbeid for å være suksessrik, skriver Anders Behring Breivik i sitt manifest.

Breivik ser ifølge WoW-forum ut til å ha vært svært aktiv rundt 2008, mens han tok en pause og kom tilbake i 2010. Da stilte han spørsmål som tydet på at han ikke hadde like god greie på spillet lenger. Hans comeback ble kortvarig, han ble aldri like aktiv som for tre år siden.

Da han gikk ut i 2009 får han spørsmål om hvorfor fra andre spillere.

- Fordi jeg skriver en bok om konservatisme, mer spesifikt handler det om islamiseringen av Europa. Jeg har jobbet på boka fulltid i to år, og det er på tide å publisere den, skriver han.

Fin opplevelse Behring Breivik skriver videre at tiden han spilte WoW var en fin opplevelse og noe han ville gjøre i en begrenset periode i livet.

FORSKER PÅ DATASPILL: Alf Inge Wang ved NTNU forteller om dataspill som brukes til opplæring og rekruttering av soldater. Undersøkelser viser at de blir mer treffsikre i virkeligheten etter å ha spilt spill. Foto: Kai Torgeir Dragland, NTNU
FORSKER PÅ DATASPILL: Alf Inge Wang ved NTNU forteller om dataspill som brukes til opplæring og rekruttering av soldater. Undersøkelser viser at de blir mer treffsikre i virkeligheten etter å ha spilt spill. Foto: Kai Torgeir Dragland, NTNU Vis mer

Advokat Geir Lippestad sier til Dagbladet at han nå selv undersøker Breiviks dataspillfortid, selv om temaet ikke har vært omfattende nevnt i avhør enda.

- Han har ikke forklart annet enn at han brukte tid på dette. Men jeg ser også nå nærmere på om hans ord og uttrykk kan være hentet fra for eksempel dataspill. Dette gjelder blant annet hans prosentvurdering, opplyser Lippestad.

Militær sjargong Behring Breivik opererer med statistikk og prosenter overfor politiet, blant annet har han sagt at han har 10 prosent livsgnist. Han har også beskrevet den prosentvise sjansen for at han ville klare å gjennomføre sin plan om å komme seg til Utøya og utføre massedrapene som lav.  
Lippestad opplyser at Breivik bruker en del militære uttrykk. Advokaten forteller at Breivik oppgir engelsk som arbeidsspråk, og han bruker mange engelske termer i avhør.

- Han har ikke vært i militæret, men snakker likevel om «operasjon» og «depot» og «befaring», sier Lippestad til Dagbladet.

Roar Hanssen i Oslo-politiet forteller at Breivik ofte benytter militære begreper og terminologi når han forklarer seg i avhør.

- Han har brukt flere militære uttrykk i avhør. Om disse kommer fra den virkelige eller virtuelle verden, vet jeg ikke. Ett av ordene han benytter er «operasjoner». Det er kanskje ikke helt dagligdags.

- Det brukes mye militærsjargong i noen av spillene Breivik spilte, dette kan han ha plukket opp herfra, sier Wang.

SPILLES I STORE GRUPPER: Breivik spilte WoW på den såkalte Silvermoonserveren. Det finnes så mange WoW-spillere verden over at de har mange titalss servere som fungerer som egne verdener. Det brukes mye militærsjargong i spillene Breivik spilte, dette kan han ha plukket opp. Foto: REUTERS/Ina Fassbender
SPILLES I STORE GRUPPER: Breivik spilte WoW på den såkalte Silvermoonserveren. Det finnes så mange WoW-spillere verden over at de har mange titalss servere som fungerer som egne verdener. Det brukes mye militærsjargong i spillene Breivik spilte, dette kan han ha plukket opp. Foto: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer
KALTE SEG ANDERSNORDIC: Her poster Breivik spørsmål på et av forumene for World of Warcraft. Innlegget er fra 2010. Forumet han postet i, Elite Jerks, er for profesjonelle spillere i WoW. Men innlegg Breivik skriver på denne tiden tyder på at han ikke har greie på spillet lenger.
KALTE SEG ANDERSNORDIC: Her poster Breivik spørsmål på et av forumene for World of Warcraft. Innlegget er fra 2010. Forumet han postet i, Elite Jerks, er for profesjonelle spillere i WoW. Men innlegg Breivik skriver på denne tiden tyder på at han ikke har greie på spillet lenger. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer