Slik var nyttårsaften i Australia

Satellittbilder viser infernoet sett fra verdensrommet. Til helga er det varslet 46 varmegrader i områdene som er rammet av skogbrannene.

UFORMINSKET: Brannene i Australia fortsetter med uforminsket styrke. Slik så Australia ut fra verdensrommet på nyttårsaften. Til helgen er det varslet varmebølge. Foto: Copernicus EU via Reuters / NTB Scanpix
UFORMINSKET: Brannene i Australia fortsetter med uforminsket styrke. Slik så Australia ut fra verdensrommet på nyttårsaften. Til helgen er det varslet varmebølge. Foto: Copernicus EU via Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For innbyggerne i Victoria og New South Wales var det ingen god nyttårsfeiring i går. Røyken lå tykt over store deler av det sørøstlige Australia, og beveget seg i går over 2000 kilometer, helt til New Zealand, ifølge The Guardian.

VARMESTE ÅR: 2019 var det varmeste året i Australias historie, og i Mallacoota har himmelen helst vært rød og oransje de siste dagene, grunnet brannene. Foto: Reuters / Scanpix
VARMESTE ÅR: 2019 var det varmeste året i Australias historie, og i Mallacoota har himmelen helst vært rød og oransje de siste dagene, grunnet brannene. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Mens det var dagslys, var himmelen ikke blå eller grå, men rød.

Mange innbyggere i området ble evakuert og tusen personer tilbrakte nyttårsaften på stranda ved Malua Bay, for å søke ly for flammene.

- Alle var på stranda, dekket av aske og røyk. Det var en rar ro. Folk bare lå på stranda, sier Al Baxter til The Guardian.

Rømte i båter

I Mallacoota var himmelen rød og oransje mens det var dagslys i går. Mange av innbyggerne flyktet ut på sjøen i båter, av frykt for at flammene ville ta husene deres.

«Dette er situasjonen i Mallacoota nå. En mor og hennes barn søker ly i båten deres på vannet. Folk melder om lyder fra gassflasker som eksploderer i byen og ganske mange hus er brent ned», skrev Nicole Asher i går.

Kvinnen hun skriver om er Allison Marion, som tok bildet av den 11-årige sønnen Finn mens han kjørte båt, iført en hvit maske rundt munn og nese. tok av sønnen sin i går. Bildet ble brukt på forsida av flere aviser.

«Terrorkysten» og «Apokalypse» nå er overskriftene til Daily Telegraph og The West Australian.

DRAMATISK: En gruppe brannmenn kjørte gjennom en skogbrann i nærheten av New South Wales i Australia, og måtte bruke branntepper for å beskytte seg selv. Video: Scanpix. Vis mer

- Finn kjørte båten og min andre sønn passet på hunden. Jeg er veldig stolt av dem, sier Marion.

Hun og familien var heldige: Flammene styrte unna huset deres.

VARMT: Lørdag er det varslet temperaturer opp mot 46 grader. De lilla områdene er temperaturer over 40 grader.
VARMT: Lørdag er det varslet temperaturer opp mot 46 grader. De lilla områdene er temperaturer over 40 grader. Vis mer

- Vår gate slapp heldigvis unna, men jeg er veldig lei meg for alle de i nabolaget vårt som har mistet hjemmene sine. Dette er veldig trist, sier hun til ABC.net.au.

Blir verre

Bare siden julaften har mer enn 200 eiendommer blitt ødelagt i flammene. Ødeleggelsene er enorme. I staten New South Wales, som inkluderer Sydney, er mer enn 900 hjem ødelagt og enorme områder brent ned, mens det fremdeles er minst 90 branner som raser, ifølge The New York Times.

ORANSJE INFERNO: Mange av innbyggerne i Mallacoota flyktet ut i båter for å unngå flammene. Foto: George Millis / NTB Scanpix
ORANSJE INFERNO: Mange av innbyggerne i Mallacoota flyktet ut i båter for å unngå flammene. Foto: George Millis / NTB Scanpix Vis mer

Dødstallene stiger. Minst åtte personer er hittil bekreftet døde i brannene i det sørøstlige Australia siden mandag, mens to personer er meldt savnet, melder BBC.

Samtidig viser værmeldingene at situasjonen kan bli enda verre. Det er meldt enda varmere vær og mye vind i det sørlige Australia på fredag og lørdag.

- Mot helga blir værforholdene minst like ille som de var i går, sier Gladys Berejiklian, sjef i New South Wales, der flammene nå herjer som verst, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer