Slik var nyttårsfesten verden rundt. Kaldeste i New York på 100 år

Kulda la ikke en demper på nyttårsfeiringen i USA, etter at spektakulært fyrverkeri i Sydney og klokkeklang fra Big Ben i London hadde ringt inn det nye året.

NYTTÅRSKYSS: Det ble en kjølig nyttårsfeiring i New York i år, den kaldeste siden 1917. Foto: Go Nakamura / AP / NTB scanpix
BIG BEN: I det velkjente klokketårnet ved Parlamentet i London, ringte Big Ben det nye året inn. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
SYDNEY: Fyrverkeriet over Sydney Harbour var som alltid et spektakulært syn. Foto: AP / NTB scanpix
SINGAPORE: Politi og andre tilskuere ser på fyrverkeriet i Singapore. Foto: AP / NTB scanpix
NORD-KOREA: Nordkoreanere ser på fyrverkeriet i hovedstaden Pyongyang. Foto: AP / NTB scanpix
BERLIN: Monumentet på toppen av Brandenburger Tor ble lyst opp av nyttårsfyrverkeriet i den tyske hovedstaden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
MELBOURNE: Fyrverkeriet lyser opp himmelen over elva Yarra i Melbourne, Australia. Foto: AFP PHOTO / Mal Fairclough
TOKYO: En shinto-prest ble fotografert under en seremoni i forbindelse med nyttår i et shinto-tempel i Tokyo, Japan. Foto: REUTERS/Toru Hanai
ELFENBENSKYSTEN: Fyrverkeri over havna ved Abidjan, Elfenbenkystens største by. Foto: AFP PHOTO / Sia KAMBOU
BEIJING: Ventetid før de skal på scenen for å markere ankomsten av 2018 i Beijing, Kina. Foto: AFP PHOTO / GREG BAKER
BULGARIA: Fyrverkeriet over hovedstaden Sofia. Foto: AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF
LAS VEGAS: Slik så nyttårsrakettene over Las Vegas ut da 2018 meldte sin ankomst. Foto: Richard Brian /Las Vegas Review-Journal via AP
CANADA: Folk ser på fyrverkeriet som lyste opp himmelen over Montreal. Foto: Graham Hughes/The Canadian Press via AP
BRILLEFIN: Hatter og briller valgt ut for anledningen, på noen av de oppmøtte på Times Square i New York. Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT
MALAYSIA: Fyrverkeriet går i lufta over Petronas Towers i Kuala Lumpur. Foto: AP Photo/Sadiq Asyraf
MOSKVA: Fyrverkeriet over Kremlin i Moskva, Russland. Foto: AFP PHOTO / Kirill Kudryavtsev
PAKISTAN: En mann danser det nye året velkommen i pakistans største by, Karachi. Foto: AFP PHOTO / ASIF HASSAN
SLOVENIA: Fyrverkeriet lyste også opp himmelen over Slovenias hovedstad Ljubljana. Foto: AFP PHOTO / Jure Makovec
BRASIL: Folk ser på fyrverkeriet i Rio de Janeiro. Foto: REUTERS/Lucas Landau
NYTTÅRSKYSS: Det ble en kjølig nyttårsfeiring i New York i år, den kaldeste siden 1917. Foto: Go Nakamura / AP / NTB scanpix
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Temperaturer ned mot 12,7 kuldegrader er det kaldeste som er registrert på nyttårsaften i New York siden 1917, skriver nyhetsbyrået AP.

Men kulda stoppet ikke nyttårsfeiringa. Rundt to millioner mennesker deltok på den tradisjonsrike feiringen på Times Square.

En rekke nye sikkerhetstiltak var innført før årets feiring, der artisten Mariah Carey (47) underholdt de frammøtte. Flere tusen politifolk var utstasjonert rundt i byens gater og garasjer var stengt av. Også i Las Vegas var politioppbudet større enn tidligere da det nye året skulle feires.

UNDERHOLDT: Mariah Carey sang det nye året inn på Times Square i New York. Foto: Mark Sagliocco/STTK/REX/Shutterstock
UNDERHOLDT: Mariah Carey sang det nye året inn på Times Square i New York. Foto: Mark Sagliocco/STTK/REX/Shutterstock Vis mer

Carey sto også for nyttårsunderholdningen på samme sted i fjor, men da gikk det ikke like bra.

Da hun skulle framføre låten «Emotions» under den direktesendte nyttårsfeiringa oppsto det problemer med playbacken, og det hele endte med at sangstjerna stormet av scenen.

OOOPS....: Da Mariah Carey opptrådte på Times Square i New York på nyttårsaften 2016, gikk ikke alt helt som planlagt. Video: Splash DV / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Kulderekord

Turistmyndighetene i byen ventet at rundt 330.000 personer kom til å møte opp for å feire nyttårsaften i byen, tre måneder etter at 58 personer ble drept og nær 550 såret da amerikanske Stephen Paddock angrep en utendørskonsert i Las Vegas.

Den amerikanske meteorologiske tjenesten National Weather Services (NWS) hadde på forhånd varslet farlig lave temperaturer flere steder i landet. Kulda preget feiringen i flere av statene i Midtvesten, og i Omaha i Nebraska sørget nesten ti minusgrader for at kulderekorden fra 1884 ble slått.

Strandfeiring

Mens nordamerikanerne risikerte kalde føtter på årets siste dag, var det godt og varmt for de flere millionene som feiret nyttår på Copacabana-stranda i Rio de Janeiro.

I Sydney samlet 1,6 millioner mennesker seg for å se på det tradisjonsrike fyrverkeriet da 2017 gikk over i 2018. Fyrverkeriet i regnbuens farger var for å feire at Australia har legalisert likekjønnede ekteskap.

Fyrverkeriet i Sydney er verdenskjent, og i år hevder arrangørene at det var det største i sitt slag noensinne. Åtte tonn med pyrotekniske vidundere til en verdi av over 45 millioner kroner ble sendt til værs fra brua og områdene rundt.

Stillehavsnasjoner først ut

Stillehavsnasjonene Samoa, Tonga og Kiribati var de første som kunne sende nyttårsrakettene til værs. Deretter fulgte New Zealand, der et fem minutter langt fyrverkerishow fra Sky Tower i Auckland skapte begeistring.

Siden gikk det slag i slag over Asia. I Kina var feiringen litt mer dempet, ettersom det kinesiske nyttåret først er i februar. Men i Hongkong ble det sendt opp et storstilt fyrverkeri over Victoria Harbour.

Også i Seoul og i Singapore og mange andre asiatiske byer kunne folk glede seg over storslått fyrverkeri.

NORD-KOREA: Fyrverkeriet lyste også opp over Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix
NORD-KOREA: Fyrverkeriet lyste også opp over Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix Vis mer
TETT OPPMØTE: Mange møtte opp for å få med seg fyrverkeriet over Pyingyan. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix.
TETT OPPMØTE: Mange møtte opp for å få med seg fyrverkeriet over Pyingyan. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix. Vis mer

Dårlig vær

I Russland tar nyttårsfeiringen nesten et halvt døgn, ettersom landet er spredt over hele elleve tidssoner.

Den største feiringen i Tyskland er på Brandenburger Tor i Berlin. Titusener fikk med seg fyrverkeriet over den tyske hovedstaden ved inngangen til det nye året.

I Paris meldes det at hundretusener samlet seg på paradegata Champs-Élysées for å se fyrverkeriet over Triumfbuen.

På forhånd hadde myndighetene varslet at nyttårsfeiringen kunne bli avlyst på kort varsel. Ikke bare på grunn av frykt for terror, men fordi en kraftig storm var ventet nyttårsaften. Sikkerheten er skjerpet etter flere terrorangrep i landet, og 99.000 soldater og politifolk var på jobb nyttårsnatta.

Også i andre europeiske storbyer og ellers i verden var sikkerheten i høysetet på årets siste dag.

Big Ben ringer igjen

I London er Big Ben midlertidig hentet fram fra et lengre fravær i forbindelse med restaurering. Den verdensberømte klokka i det minst like berømte tårnet ved Parlamentet kunne dermed ringe ut det gamle og ringe inn det nye, som det heter i Tennysons berømte dikt.

Ifølge arrangørene var det solgt 100.000 billetter til årets fyrverkerishow i den britiske hovedstaden. I tillegg var titusener samlet andre steder i byen, blant annet på Trafalgar Square.

Lenger nord i Storbritannia markerte skottene sin tradisjonelle nyttårsfeiring Hogmanay. I tillegg til dans, fyrverkeri og annen feiring, sang de utallige tusener deltakerne i Edinburgh «Auld Lang Syne», også det i henhold til skotsk tradisjon.