Live-published photos and videos via Shootitlive

Slik var partienes valgvaker. Se bildene

Jubel i Høyre, skuffelse hos Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg fikk fornyet tillit fra det norske folk under mandagens valg, og dermed brakte jubelen løs både hos Høyre og Frp.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp viste mandatfordelingen at de fire borgerlige får 90 mandater på Stortinget, mens de rødgrønne får totalt 79 mandater.

Dagbladet fulgte valget tett og var tilstede på valgvakene. Over har vi samlet en rekke bilder fra kvelden, både jubelbilder og bilder som lyser av skuffelse.

- Lei meg

Og størst var nok skuffelsen på Folkets hus. For valget ble en enorm nedtur for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet. Selv etter fire år i opposisjon gikk de markant tilbake, med hele 3,4 prosentpoeng, og endte med det på 27,4 prosent.

- Jeg er lei meg, sa Støre da han møtte pressen utenfor familiens hus på Ris i Oslo kort tid før klokken 02.00 natt til tirsdag.

Da hadde han allerede forsikret om at han er fullt innstilt på å fortsette som partileder, på tross av valgnederlaget.

I den blå leiren var stemningen en ganske annen. En strålende fornøyd Erna Solberg ankom statsministerboligen rundt klokka to i natt.

SEIERSKVINNEN: Høyres Erna Solberg gikk seirende ut av valget og går på en ny periode som statsminister. Vis mer

- Jeg er strålende fornøyd med valgresultatet. Det betyr selvsagt utrolig mye at folket har sagt de ønsker et fortsatt borgerlig flertall de neste fire årene, sa Solberg.

KrF-skuffelse

I Frp-leiren var det en rørt Siv Jensen som kunne juble for fornyet tillit.

Hos Venstre var det lenge knyttet stor spenning til om man ville klare å klatre over sperregrensen. Men da det nærmet seg midnatt ble det klart at det gikk med ganske god margin.

Men der Venstre jublet, var det noe mer avmålt stemning på valgvaken til regjeringens andre støtteparti, KrF. De fikk 4,2 prosent, langt lavere enn det de selv hadde håpet, og kanskje fryktet, å få.

Ettersom opptellingen skred framover mandag kveld var det både jubel og ganske en tanke irritasjon hos SV.

De gjorde sitt beste valg på lenge, med seks prosent av stemmene, men Arbeiderpartiets kraftige tilbakegang gjorde at regjeringsdrømmen glapp.

FORNØYD: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum var fornøyd med valgresultatet og en dobling av deres mandater. Vis mer

Da hjalp det heller ikke at også Sp gikk kraftig fram. Men på tross av at det ikke blir noen rødgrønn regjering erklærte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han var storfornøyd med valget.

Kanskje ikke så rart, når Sp gjorde sitt beste valg siden 90-tallet.

Ok for Rødt og MDG

Rødt og Miljøpartiet De Grønne har begge vært over sperregrensen på meningsmålinger før valget, men måtte begge to slå fast at de mest optimistiske prognosene ikke slo til.

Likevel kunne begge partiene juble over at de fikk inn en representant hver, Bjørnar Moxnes (Rødt) og Une Aina Basthold (MDG).