BOMBE: En soldat viser fram en hjemmelaget fyrverkeribombe som ble beslaglagt etter at de stormet rødskjortenes områder i Bangkok. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP
BOMBE: En soldat viser fram en hjemmelaget fyrverkeribombe som ble beslaglagt etter at de stormet rødskjortenes områder i Bangkok. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFPVis mer

Slik var rasende rødskjorter væpnet

Se beslagene fra Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Finansdistriktet i Thailands hovedstad er ikke lenger en beleiret bydel.

De siste dagene har militærstyrker og politiet oppløst ansamlingen av 5000 demonstranter, som hadde barrikadert seg bak bildekk, piggtrå og det de kunne finne av gjenstander til å bygge stengsler.

Men selv om lederne av rødskjortene har overgitt seg eller blitt arrestert - har urolighetene i høyeste grad fortsatt. En svensk frilansfotograf Dagbladet har snakket med beskriver scenene som en krigssone.

Store beslagI timene etter at rødskjortelederne annonserte at de ikke orket flere kamper og ofrede liv, eksploderte det i Bangkok. Opprørte demonstranter gikk til angrep på store og kjente bygg som børsen, et tv-bygg, en klassisk kino og flere kjøpesentre.

Flere titalls bygninger ble påtent - flere ble totalskadd av flammene.

BENSINBOMBER: Disse er nok litt kraftigere enn Red Bull-innholdet som opprinnelig var i flaskene. Foto: RUNGROJ YONGRIT/EPA
BENSINBOMBER: Disse er nok litt kraftigere enn Red Bull-innholdet som opprinnelig var i flaskene. Foto: RUNGROJ YONGRIT/EPA Vis mer

Politiet har de siste dagene gjort flere beslag i forbindelse med pågripelsene, og viser nå fram hva slags bevæpning rødskjortene har vært utstyr med.

Demonstrantene har hatt både skytevåpen og hjemmelagde bomber.

Nå har det imidlertid roet seg i Bangkok.

- Klarer ikke gråteDe siste dagene har myndighetene - og ikke minst innbyggerne - i Bangkok kunnet ta ødeleggelsene i øyesyn. For mange er de katastrofale. Flere tusen har mistet levebrødet sitt i herjingene.

- Jeg klarer ikke engang gråte. Jeg vet ikke hva jeg skal føle. Dette er det største sjokket jeg har opplevd i livet mitt, sier Viroj Sinthaveelert til Associated Press.

SEKK FULL AV EKSPLOSIVER: En thailandsk bombeekspert fant en sekk full av sprengstoff. Foto: RUNGROJ YONGRIT/EPA
SEKK FULL AV EKSPLOSIVER: En thailandsk bombeekspert fant en sekk full av sprengstoff. Foto: RUNGROJ YONGRIT/EPA Vis mer

Han står i en knust klesbutikk, som en gang var hans arbeidsplass.

Og han er ikke alene.

Bare i kjøpesenteret Center One har 1000 personer blitt arbeidsledig, etter at det ble totalskadd i brannen. Også CentralWorld - et av Asias største kjøpesenter, med 500 butikker - er lagt ruiner.

Siden rødskjortenes protester mot myndighetene startet for to måneder siden i Bangkok er 82 mennesker drept og mer enn 1800 såret.

SPRETTERT: Disse sprettertene har blitt brukt i gatekampene. Foto: Damir Sagolj/REUTERS
SPRETTERT: Disse sprettertene har blitt brukt i gatekampene. Foto: Damir Sagolj/REUTERS Vis mer