(Dagbladet): De siste to månedene har over en halv million mennesker flyktet fra Libya, ifølge FN. De fleste til nabolandene Tunisia og Egypt. En av dem er telearbeideren Sefao Madi (32).
- Jeg er redd. Vi kan ikke snakke lenge, sier Madi til Dagbladet på telefon, fra FN-leiren i Ras Jdir, sør i Tunisia.
Han er redd for at mobilbatteriet skal gå tomt, så han blir avskjermet fra muligheten til å kommunisere med omverdenen.

- Forholdene i leiren er ikke gode. Vi har ikke toaletter, ikke kjøkken, lite mat, og det er svært vanskelig å vaske seg, sier Madi.
Sefao Madi bodde i Norge fra 2003 til 2006, og har også bodd i Danmark. Han brukte årene i Norge til studier.
Rømte i all hast - Vi rømte for 16 dager siden. Det var rakettangrep like ved hjemmet vårt. Vi måtte forlate alle eiendelene våre, løpe ut i bilen og kjøre mot grensa, forteller Madi.
Han bodde i et boligområde i Vest-Libya, omkring 120 kilometer sør-vest for Tripoli.

- Det var bombeangrep og kolonner av tanks. Kadhafis styrker brukte tungt skyts mot sivile, hevder Sefao Madi, som sier han selv har sett dette flere ganger.
Under den svært dramatiske bilturen ut av landet var Madi og familien nær flere skuddvekslinger, og angrep fra fly og tanks. Deler av familien lykkes å bli med til Tunisia, resten er fortsatt i Tripoli.
Demonstrerte - Folk rømmer daglig, sier han.
Sefao Madi deltok selv i de fredelige demonstrasjonene som, inspirert av hendelsene i Egypt og Tunisia, oppfordret til et fredelig regimeskifte i Libya.

Da det brøt ut full borgerkrig mellom opprørsstyrker og Muammar Kadhafis elitestyrker, ble det for farlig å demonstrere.
- Jeg støtter den vestlige intervensjonen, spesielt bakkestyrkene. De bidrar til trygghet, sier 32-åringen.
Madi etterlyser en bredere dekning av borgerkrigen i Libya i norsk presse, og ber norske journalister dekke de vestlige fjellområdene mellom Yefren og Nalut.
Ventet ved havna Stadig flere ønsker å rømme Libya. Mange i bil over grensene, andre fra Misrata sjøveien. Mandag skal 10 000 mennesker ha ventet i havna med håp om å komme seg vekk.

Røde Kors er blant organisasjonene som har bidratt under evakueringen av folk til Sudan, Tsjad, Egypt og Marokko fra Misrata og sendte i dag et nytt skip med medisinsk utstyr, hygieneartikler, mat og 8000 liter drikkevann til byen.
I dag opplyste statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at Norge vil ta imot 60 flyktninger fra Libya.
- Vi kommer nå til å varsle FNs høykommissær for flyktninger om at Norge vil ta imot 60 personer fra regionen. Det er helt nødvendig at Norge også gir et bidrag i denne flyktningsituasjonen sammen med andre europeiske land, sier han til NRK.
Kritiske Dette imponerer imidlertid ikke Amnesty International.

- Det beste jeg kan si om det, er at det er en begynnelse, men jeg synes det er en veldig dårlig begynnelse. Vi burde ha tatt mange, mange flere hit til Norge. 60 personer er et lite tall, og vi gjør det til og med innenfor flyktningkvoten. Dette er rett og slett trist, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge, til NTB.
Opprøret mot Kadhafi-regimet startet med demonstrasjoner i februar, men utviklet seg raskt til væpnede kamper.
Basert på tall fra opprørslederen Mustafa Abdul Jalil opplyste Italias utenriksminister Franco Frattini tirsdag at 10 000 mennesker er drept og 55 000 såret i krigen.
