Slik var skatten som gikk opp i røyk

Et helt tv-program var lagd om kulturhistorien som forsvant i skyte- og branndramaet i Holmestrand. Nå kommer minnene i reprise. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre års kulturhistorie ligger i ruiner etter skyte- og branndramaet på Bakke gård i Holmestrand sist fredag, der gårdeieren Ingeborg Kalager Sølverud (66) måtte kaste seg ut fra annen etasje med skuddskade fra leieboerens våpen.

Odelsjenta Marie Sølverud (37) har bestemt seg for å gjenreise den staselige hovedbygningen i samme stil som den har stått på branntomta i nesten 200 år.

 RUINER:  Tre dager etter skyte- og branndramaet, er dette restene etter hovedbygningen og kårboligen på herskapelige Bakke gård i Hanekleiva i Holmestrand kommune. FOTO: JACQUES HVISTENDAL/DAGBLADET.
RUINER: Tre dager etter skyte- og branndramaet, er dette restene etter hovedbygningen og kårboligen på herskapelige Bakke gård i Hanekleiva i Holmestrand kommune. FOTO: JACQUES HVISTENDAL/DAGBLADET. Vis mer

Men advokaten fra Bergen rekker ikke å flytte inn med mann og fire barn neste høst etter den opprinnelige planen.

- Forbannet - og lei seg - Det var et sjokk og en katastrofe det som skjedde. Det har vært en traumatisk opplevelse for mor selv om hun har kommet greit fysisk fra det som skjedde.

- I dagene etter har hun vært vekselvis forbannet og lei seg. Vi har snakket mye om det, og hun kan ikke se noen foranledning eller motiv for at leieboeren gjennom mange år begynte å skyte og sette fyr.

 FRA TIDLIG 1800-TALL:  Hovedbygningen på Bakke gård slik den sto til sist fredag. Foto: TV3.
FRA TIDLIG 1800-TALL: Hovedbygningen på Bakke gård slik den sto til sist fredag. Foto: TV3. Vis mer

- Det må ha klikka, sier Marie Sølverud til Dagbladet.

I Tønsberg tingrett mandag ble mannen i 50-årene varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapsforsøk.

Som skjult skatt på tv En dokumentarisk trøst er at den staselige bygningen på 180 kvadratmeter med kulturhistorie og antikviteter i fire etasjer i vinter ble presentert på TV3 i serien «Skjulte skatter».

 HOVEDBYGNINGEN:  Den første nabomeldingen om brannen i hovedhuset er registret hos politiet i Vestfold klokka 17.02. FOTO: STENER KALBERG.
HOVEDBYGNINGEN: Den første nabomeldingen om brannen i hovedhuset er registret hos politiet i Vestfold klokka 17.02. FOTO: STENER KALBERG. Vis mer

Mandag 15. juli kl. 08.20 går TV3-programmet fra Bakke gård i reprise på kanalen. Der viser mor Ingeborg og døtrene Marie og Ingrid rundt i 40 minutter historisk sus.

Her kan du se hele  programmet.

 OGSÅ KÅRBOLIGBEN:  Et par med to barn leide kårboligen, som også tok fyr og brant helt ned. FOTO: STENER KALBERG.
OGSÅ KÅRBOLIGBEN: Et par med to barn leide kårboligen, som også tok fyr og brant helt ned. FOTO: STENER KALBERG. Vis mer

Av de 20 de norske «Skjulte skatter»-programmene første sesong, er programmet fra nå nedbrente Bakke gård det meste sette, viser seerstatistikken til TV3.

- Serien har fått så god respons, at det blir en ny sesong med «Skjulte skatter». Opptak til flere av de nye programmene er allerede gjort sier tablåansvarlig i kanalen, Silje Fylken Grindstad, til Dagbladet.

- Verdig gjensyn - Jeg visste ikke at programmet skulle sendes om igjen tett på det som har skjedd, men det blir et verdig gjensyn med alt som er borte, sier Marie Sølverud.

 FRA KONG OSCAR II (1829-1907):  Et arvesmykke fra kong Oscar II er et av klenodiene som gikk tapt i brannen. Foto: TV3.
FRA KONG OSCAR II (1829-1907): Et arvesmykke fra kong Oscar II er et av klenodiene som gikk tapt i brannen. Foto: TV3. Vis mer

Hun klarer ikke å rangere alle minnene som er borte.

- Arvesmykkene fra kong Oscar II til oldemor er noe av det spesielle jeg kommer på. Sjeldne antikviteter med innfelt gull, rosemalte skap, malerier av Søiland og Stiksrud og en masse, masse mer er borte. Mor har nevnt spesielt alle de flotte tømmerveggene, sier eldstedatteren.

Reddet i låven - Er noe reddet fra flammene ?

 BESTESTUE: Interiør fra en av stuene. Foto: TV3.
BESTESTUE: Interiør fra en av stuene. Foto: TV3. Vis mer

- Vi har ikke fått oversikten, men det står endel på lager i driftsbygningen, som ikke er skadd.

- Det var heldigvis der det var plass til et flyttelass jeg sendte fra Bergen for en tid siden, blant annet med et skap fra 1700-tallet, sier den neste eieren av Bakke gård.

 TAKSERTE PORSELEN:  Antikvitetsekspert Inge Solheim, odelsjente Marie Sølverud og gårdeier Ingeborg Kalager Sølverud studerer porselen. Foto: TV3.
TAKSERTE PORSELEN: Antikvitetsekspert Inge Solheim, odelsjente Marie Sølverud og gårdeier Ingeborg Kalager Sølverud studerer porselen. Foto: TV3. Vis mer

Kunst- og antikvitetsekspert Inge Solheim er en av ekspertene i «Skjulte skatter»-serien på 20 programmer denne første sesongen.

Ekspert: -praktfull gård Med base i Åsgårdstrand har han spesiell oversikt over kulturhistoriske verdier på Vestfolds herregårder.

- Bakke var en praktfull gård med mye nydelig interiør og en masse kulturhistorie både i veggene, innenfor og utenfor.

 UNDER LUPEN:  Ingeborg Kalager Sølverud (t.v.) og TV3-programleder Jannecke Weeden venter spent på hva ekspert Inge Solheim finner under lupen. Foto: TV3.
UNDER LUPEN: Ingeborg Kalager Sølverud (t.v.) og TV3-programleder Jannecke Weeden venter spent på hva ekspert Inge Solheim finner under lupen. Foto: TV3. Vis mer

- Det var mye flott på gården vi ikke fikk vist fram i programmet. Det var veldig trist å høre om alt som er blitt borte, sier eksperten i TV3-programmet til Dagbladet.

 FLERE SKATTER:  Programlederne Jannecke Weeden og Ivar "Ravi" Johansen og ekspertene Inge Solheim og Ellen Ørsnes (bak) kommer med en ny sesong med skjultye, norske skatter. Foto: TV3.
FLERE SKATTER: Programlederne Jannecke Weeden og Ivar "Ravi" Johansen og ekspertene Inge Solheim og Ellen Ørsnes (bak) kommer med en ny sesong med skjultye, norske skatter. Foto: TV3. Vis mer
 STÅR IGJEN:  En av driftsbygningene med leilighet står igjen etter brannen. Det er her den siktede og varetekstsfengslede mannen har bodd i flere år. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
STÅR IGJEN: En av driftsbygningene med leilighet står igjen etter brannen. Det er her den siktede og varetekstsfengslede mannen har bodd i flere år. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
 180 KVADRAT PR. ETASJE:  Mor og eldstedatter i en av stuene: Ingeborg Kalager Sølverud og Marie Sølverud. Foto: TV3.
180 KVADRAT PR. ETASJE: Mor og eldstedatter i en av stuene: Ingeborg Kalager Sølverud og Marie Sølverud. Foto: TV3. Vis mer