Slik var striden mellom Jens og Jagland

Det var en ulykkelig tid, sier Jens Stoltenberg om den ti år lange lederkampen mellom han og Thorbjørn Jagland.

LEDERRIVALER: Dette bildet er fra 1993 - da var Thorbjørn Jagland leder av Arbeiderpartiet, og Jens Stoltenberg var nærings- og energiminister. Allerede året før begynte gnisningene mellom dem - da gikk Gro Harlem Bruntland av som partileder - og selv om Jagland trakk det lengste strået var det mange internt i Ap som heller ønsket seg Stoltenberg. Ti år etter ble det en realitet. Foto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX
LEDERRIVALER: Dette bildet er fra 1993 - da var Thorbjørn Jagland leder av Arbeiderpartiet, og Jens Stoltenberg var nærings- og energiminister. Allerede året før begynte gnisningene mellom dem - da gikk Gro Harlem Bruntland av som partileder - og selv om Jagland trakk det lengste strået var det mange internt i Ap som heller ønsket seg Stoltenberg. Ti år etter ble det en realitet. Foto: Jon Eeg / NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag lanseres boka «Jens Stoltenberg - et portrett», ført i pennen av journalist Thor Viksveen. Boka, som kommer ut på Pax Forlag, vier et helt kapittel til striden mellom Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Fra første stund var de ulike: Arbeiderklassesønnen Jagland var skeptisk til vestkantgutten og akademikeren Stoltenberg. Men gnisningene mellom de to startet i 1992 da Gro Harlem Brundtland gikk av som leder.

- Ute etter jobben min Som følge av konflikten på slutten av 90-tallet var stemningen i Arbeiderpartiet så kjølig og konfronterende at partifellene var engstelige.

- Vi hadde en følelse av at hele partiet var i ferd med å bli destabilisert, uttrykker en i boka.

I et intervju med TV2 i 2002 sa Jagland at han helt siden den gang har ment at:

- Noen har vært ute etter jobben min. Ved flere anledninger skal Jagland ha følt at Stoltenberg førte svertekampanjer mot ham.

Men ifølge boka skal Stoltenberg har forholdt seg taus om Jaglands styremåte, mens det på innsida kokte i ham. Selv da andre krevde Jaglands avgang, framholdt Stoltenberg at han ikke ønsket persondebatt, skriver Viksveen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer