Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet i Stockholm:

Slik var terroristens dødsferd ned en av Sveriges travleste gågater

Først kapret han en lastebil. Øyeblikk seinere hadde han meid ned flere personer i en av Sveriges travleste gater.

DROTTNINGGATAN: I går ble fire personer drept og ytterligere 15 personer skadet etter at en lastebil kjørte nedover gågata Drotninggatan i Stockholm sentrum og meide ned folk. Svenske myndigheter beskriver det som et terrorangrep. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DROTTNINGGATAN: I går ble fire personer drept og ytterligere 15 personer skadet etter at en lastebil kjørte nedover gågata Drotninggatan i Stockholm sentrum og meide ned folk. Svenske myndigheter beskriver det som et terrorangrep. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Alarmen gikk klokka 14.53 fredag ettermiddag. Bare øyeblikk tidligere hadde mennesker sprunget for livet i den travle Drottninggata i sentrale Stockholm. Bak dem kom en lastebil i full fart.

Noen løp forgjeves. I alt fire personer ble drept og rundt 15 personer ble skadet i det svenske myndigheter karakteriserer som et terrorangrep.

VOLDSOM FERD: Lastebilen kjørte flere hundre meter før den krasjet inn i Åhlens City, et kjøpesenter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VOLDSOM FERD: Lastebilen kjørte flere hundre meter før den krasjet inn i Åhlens City, et kjøpesenter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Enda en gang hadde et vogntog blitt forvandlet til et våpen og blitt brukt mot befolkningen i Europa. I fjor hendte det i Nice og Berlin. I går kom terroren på ubarmhjertig og nådeløst vis til Stockholm.

Dødsferden til terroristen, trolig en 39 år gammel mann fra Usbekistan, begynte med en kapring.

Kapret ved restaurant

Utenfor tapas-restauranten Caliente i krysset Adolf Fredriks kyrkogata ble lastebilen tilhørende bryggeriet Spendrups kapret. Lastebilsjåføren forsøkte å stanse den maskerte mannen som kapret vogntoget, men forsøket var forgjeves, ifølge firmaet.

Stefan Ekerhov bor like overfor kapringsstedet. I dag gikk han og avga sin forklaring til politiet.

Da han i går kom ut i gata minutter etter at lastebilen hadde dundret gjennom Drottninggatan, lå det en livløs kvinne i gata.

- Det var helt kaos i gata, hvor det lå 3-4 mennesker. Kvinnen, som må ha vært det først offeret, ble det forsøkt å gi livreddende hjelp til, sier Ekerhov til Dagbladet.

SKULLE BARE LEVERE EN PIZZA: El Hachem Bamhamed skulle levere en pizza rett over gata. Da han var på vei tilbake, kom lastebilen rett bak ham. - Det var snakk om sekunder. Det var sinnssykt, sier han til Dagbladet. Video: El Hachem Bamhamed Vis mer

Vasket blod

Da den maskerte mannen fikk vrengt lastebilen inn på Drottninggatan, begynte han å akselerere. Drottninggatan er en gågate helt i Stockholm sentrum hvor det ligger en rekke restauranter, butikker og bedrifter. Den er svært folksom.

Lastebilen bruker noen kvartaler på å nå toppfarten. Øyevitner forteller til Aftonbladet at vogntoget ved krysset Kungsgatan og Drottninggatan treffer flere mennesker. Det er om lag 250 meter fra krysset hvor lastebilen ble kapret.

Én kvinne blir imidlertid truffet utenfor en butikk bare drøyt 70 meter unna. I dag vasket Sven Eric Franson blod fra en trappeoppgang ved siden av butikken. Der er det også lagt ned blomster til minne om ofrene.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

- Det er helt forferdelig. Det er helt utrolig at noe sånt kan skje her. Det hører ikke akkurat til hverdagen å måtte vaske bort blod. Man blir veldig berørt, sier Franson til Dagbladet.

- Det var sinnsykt

Lastebilen kjørte ytterligere noen hundre meter før den vender fronten mot Åhlens City, et kjøpesenter. Lastebilen krasjet inn i butikkfasaden hvorpå butikkene og lastebilen fikk store skader. Så begynte det å brenne.

Dødsferden tok bare 180 sekunder, ifølge Aftonbladet.

- Jeg skulle levere pizza rett over gata. Da jeg var på vei tilbake, kom lastebilen rett bak meg. Det var snakk om sekunder. Det var sinnsykt, sier El Hachem Bamhamed til Dagbladet, som søkte tilflukt i pizzarestauranten som ligger i Drottninggatan.

FILMET: Et vitne filmet lastebilen som kjørte gjennom en folkemengde i Stockholm fredag formiddag. Video: Niclas Carling Vis mer

Fericlun Baresso, som også jobber på pizzarestauranten, sier at han egentlig ikke hadde lyst til å dra på jobb i dag.

- Men man også tenke framover, livet må gå videre, sier Baresso til Dagbladet.

Han satt i vinduet og så at lastebilen dundret rett forbi.

- Folk skrek og kom løpende inn her i restauranten. Jeg tenkte med en gang at det måtte være et attentat, sier han.

Fant sprengladning i lastebilen

Etter at brannen i lastebilen og butikkfasaden ble slukket, skal politiet ha funnet en veske med en «sprengladning» i lastebilen, ifølge SVTs opplysninger.

Politiets pressetalsmann Lars Byström ønsker ikke å kommentere SVT s opplysninger, men understreker at dette ikke må oppfattes som noe dementi av at det er funnet en sprengladning i lastebilen.

HER ENDTE FERDEN: Lastebilen krasjet inn i kjøpesenteret Åhlens City. Deretter begynte det å brenne i bilen og butikklokalene. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / NTB Scanpix
HER ENDTE FERDEN: Lastebilen krasjet inn i kjøpesenteret Åhlens City. Deretter begynte det å brenne i bilen og butikklokalene. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / NTB Scanpix Vis mer

Live-published photos and videos via Shootitlive